Sociale woningen | Knokke-Heist

Sociaal woonproject integreert zich naadloos in omgeving

Ter vervanging van de verouderde sociale woningen in de Vogelzangwijk van Knokke-Heist investeerde de sociale huisvestingsmaatschappij ’T Heist Best in de bouw van 35 appartementen, verdeeld over drie residenties. Met hun witte gevels en rode zadeldaken passen de entiteiten perfect in het inbreidingsproject ‘De Zoute Schorre’, dat momenteel wordt ontwikkeld.

VOGELZANG-1580 kopiërenDe 35 nieuwe sociale huurwoningen werden gebouwd op drie verschillende percelen – twee met telkens dertien appartementen in de Graaf Jansdijk en een derde met negen woonunits in de Jan Devischstraat – die deel uitmaken van een site waarop in de toekomst ook nog privéwoningen zullen verrijzen. Elk blok omvat een ondergrondse parking en drie bouwlagen. Op het gelijkvloers bevinden zich flats met één slaapkamer, en erboven duplexappartementen met twee slaapkamers. De architecten zorgden voor een fris, kwalitatief, weldoordacht en functioneel ontwerp dat totaal breekt met het traditionele concept van sociale woonblokken. De typische bouwstijl van Knokke-Heist werd echter wel aangehouden: houten zadeldaken die bedekt zijn met rode dakpannen en puntgevels in wit geverfde baksteen met een aantal sierelementen. De ramen zijn aan de buitenkant uitgevoerd in een zwarte kleur, inclusief typische kleinhoutverdelingen. De structuur van de volumes bestaat uit dragende kalksteenwanden met breedplaatvloeren.

Run tegen de klok
De residenties kregen de namen Ter Schorre, Ter Dijke en Ter Polder mee. Ze werden gerealiseerd  door A C H Bouw uit Antwerpen, een klasse D8-bouwbedrijf dat zich toelegt op een brede waaier aan opdrachten. “De ruwbouw en de betonwerken van de ondergrondse parking en de bovenliggende structuur hebben we grotendeels met ons eigen team gerealiseerd”, vertelt projectleider Gerrit-Jan van der Veen. “Voor de plaatsing van de dragende wanden, het gevelmetselwerk, de dakwerken en de interieurafwerking schakelden we professionele onderaannemers in. Vandaar dat een groot stuk van onze taak uit coördinatiewerk bestond. Bouwtechnisch was het een vrij eenvoudige opdracht. Dé grote uitdaging was de korte uitvoeringstermijn van achttien maanden. Uiteindelijk is het ons gelukt om deze strakke deadline te halen. Specifiek aan dit project was het feit dat de drie percelen telkens ongeveer 300 meter uit elkaar liggen. Dat vergde wel wat logistiek puzzelwerk. Niet alleen wilden we het intern transport tot een minimum beperken, we wilden ook de buurt maximaal ontlasten. Wij vinden in ieder geval dat het resultaat er mag wezen en plaatsen deze residenties dan ook met trots op onze referentielijst.”  

Tekst Els Jonckheere     |    Beeld A C H Bouw


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer POC Partners / ’T Heist Best (Knokke)
Architect Project Architects (Knokke-Heist)
Hoofdaannemer(s) A C H Bouw (Antwerpen)