Specifieke bekisting voor gloednieuwe kantorenzone langs Antwerpse Ring

Wie de Antwerpse Ring ter hoogte van Berchem Station passeert, heeft het allicht al opgemerkt… Op het voormalige terrein van het postsorteercentrum wordt hard gewerkt aan ‘Post X’, een fonkelnieuwe kantorensite met tien gebouwen. Voor de vloeren van de bovenbouw – in totaal 34.000 m² – was een grote hoeveelheid bekisting nodig, en ook een overkraging op twaalf meter hoogte vergde een specifieke oplossing.  

De Brusselse bouwgroep BESIX fungeert als hoofdaannemer voor de ruwbouwwerken van een groot deel van de kantoorgebouwen op Post X (zes en zeven hoog plus twee ondergrondse kelderniveaus). De bovengrondse verdiepingen van deze volumes worden verwarmd en gekoeld via betonkernactivering. Om de bijhorende leidingen in het beton te kunnen verwerken, opteerde BESIX voor een systeembekisting van PERI.

Symmetrie
In de nieuwe kantoren zullen de plafonds zichtbaar blijven. Vandaar dat de paneelvoegen van de bekisting aan een welbepaald esthetisch stramien moesten voldoen. “Door zogenaamde ‘passtukken’ te gebruiken en symmetrisch te verwerken, kwam men tot een gelijklopend voegenpatron”, vertelt Tom Deloof, technisch-commercieel adviseur bij PERI. “De beoogde symmetrie kon gerealiseerd worden dankzij Skydeck omdat dit bekistingssysteem over panelen in verschillende afmetingen beschikt. Deze optie vergt enerzijds wel meer panelen en stempels, en brengt anderzijds iets meer bekistings- en ontkistingswerk met zich mee. Toch zijn we erin geslaagd om een aantal voorstellen uit te tekenen die voor BEXIX rendabel waren.”

Automatisch schrikken
PERI Skydeck heeft nog een andere troef, vertelt Donaat Deschaepmeester, constructiemanager bij BESIX: “Het systeem doet het beton automatisch ‘schrikken’ – het ontspannen en opnieuw opspannen van stempels die onder de bekistingspanelen geplaatst worden.

Daardoor ‘zet’ het beton zich beter en werkt het mee. Eens het gelijkvloers gebetonneerd is, worden extra stempels aangevoerd om de eerste verdieping te kunnen betonneren. De stempels mét valkopsysteem vanop het gelijkvloers gaan naar de derde verdieping en worden er vervangen door gewone stutten zonder valkoppen. Het beton wordt daardoor ‘automatisch’ en op een zeer efficiënte manier geschrikt.”

Ondersteuning bij overkraging
Tot slot moest BESIX ook nog een oplossing vinden voor een 12 meter hoge overkraging in een uitspringend deel van de gebouwen. Het ondersteunde de Skydeck-bekisting met het modulaire steigersysteem PERI UP. Dit maakte een efficiënte uitvoering mogelijk. In september zou Post X volledig klaar moeten zijn. “De interessante prijszetting én positieve ervaringen van onze onderaannemer ruwbouw op andere werven elders in Europa gaven de doorslag om ook hier in Antwerpen met PERI in zee te gaan”, luidt het bij BESIX. Ook de internationale backbone van PERI en de optie om op piekmomenten extra materiaal uit andere Europese vestigingen aan te leveren, was een troef.