Sportcomplex ‘Julien Saelens’ Brugge | Sporten én bewegen met oog op de toekomst

Het sportcomplex ‘Julien Saelens’, gelegen aan de stadsring van Brugge, werd onlangs uitgebreid met de ‘sport- en beweeghal van de toekomst’. Howest gebruikt de infrastructuur om op een innovatieve manier sport- en beweegcultuur te onderrichten, terwijl Sport Vlaanderen er sportactiviteiten organiseert. Vanuit functioneel oogpunt zorgt het gebouw tevens voor de algemene verwelkoming op de sportsite.

Het bijzondere aan de sport- en beweeghal van de toekomst is dat de sportberging op een positieve manier naar voor komt. Veelal is dit een gesloten, donkere plek. Maar hier wordt ze uit haar isolement gehaald en wordt ze dé schatkamer van het sportcomplex. Architect Lennart Claeys van Dertien12: “Eén zijde van de beweeghal is volledig ontworpen als sportief winkelrek dat sportartikelen etaleert. Grote pivoterende klimrekken fungeren als kastdeuren én sportraam: de kast wordt hierbij zelf ook een sportartikel. Op deze manier ontwikkelt de berging zich tot kenniscentrum, materiaalmeester, sfeerschepper en activator van de beweeghal. Sporters worden zodoende uitgedaagd en nieuwsgierig gemaakt om sporten te proberen en te combineren.”

Inclusief arendsnest
De hoofdstructuur omvat een betonnen portiek in twee bouwlagen. De werkruimtes van Howest zijn met stalen kabels aan deze structuur opgehangen, zodat onder dit arendsnest een kolomvrije ‘lounge’ ontstaat. In deze zone, die akoestisch en visueel kan worden afgesloten door een gordijn, wordt les gegeven en films vertoond. Het nieuwe leerbedrijf van Howest, ‘Impuls’, bevindt zich ook hieronder. Daar wordt de impact van wereables op de sport- en gezondheidssector onderzocht. Op het gelijkvloers zijn de voor- en achtergevel volledig uitgewerkt in glas, wat de interactie met de buitenruimte vergroot. De zijgevels zijn van beton en vormen de draagstructuur voor de sportkasten. De gevelafwerking van de bovenbouw nestelt zich met een stalen, bronskleurige beplating in het grotere masterplan van de site.

Sportcomplex ‘Julien Saelens’ Brugge

Progressief project
Dankzij een grote luifel kunnen de bezoekers de site overdekt betreden. Eenmaal binnen, wandelen ze via de ‘sportstraat’ naar de centrale balie. Deze wordt aan één zijde bepaald door een opeenvolging van speel-, leer- en doenissen. Studenten van Howest kunnen er groepswerken uitvoeren, kinderen kunnen interactieve videogames testen en er is ook mogelijkheid om korte vergaderingen te houden. Aan de andere zijde bieden grote ramen een uitgebreid zicht op de sportinnovatiecampus. Lennart Claeys: “Dit project is op veel vlakken progressief. Eerst en vooral heerst er een slim investeringsklimaat doordat twee bouwheren gezamenlijk de bouwkosten dragen. Dat twee grote instanties de handen in elkaar slaan, getuigt van werken met ‘open vizier’. Het vernieuwende zit ‘m ook in het vooruitstrevende werk-en beweegklimaat dat er heerst. Het is niet enkel een sporthal, maar evenzeer een ‘beweeghal’ met activiteiten die mensen stimuleren om te bewegen. Tegelijkertijd kunnen analyses van deze bewegingen worden gemaakt, die voor het creëren van vernieuwing kunnen worden aangewend. Met andere woorden: het is een plaats waar over de toekomst wordt nagedacht. Voor Dertien12 schuilde de grootste uitdaging dan ook in verzoenen van alle uiteenlopende eisen, een missie waarin we uitstekend geslaagd zijn.”

Tekst | Els Jonckheere Beeld | Dennis De Smet