Stadhuis | Diksmuide

Verhoogde toegankelijkheid in beschermd monument

Het stadhuis van Diksmuide is een architecturaal pareltje. Het heeft zijn plaats op de UNESCO-werelderfgoedlijst meer dan verdiend. Onlangs werd het volledige gebouw met veel respect en liefde gerestaureerd. Hierbij werd ook gekeken naar de behoeftes van deze tijd. Een lift die eveneens toegankelijk is voor rolstoelgebruikers kon uiteraard niet ontbreken.

Het huidige stadhuis op de Grote Markt in Diksmuide dateert uit 1923. Samen met de Sint-Niklaaskerk bepaalt dit prachtige eclectische bouwwerk het gezicht van de stad. De verschillende ruimtes in het stadhuis waren echter niet aangepast aan hun huidige functie. Ook qua duurzaamheid en toegankelijkheid was er werk aan de winkel.

Staaltje technisch vernuft
In de traphal van het stadhuis moest een energiezuinige lift komen. De uitvoering van de werken gebeurde samen met Artes-Woudenberg. “Het was een droom om onze schouders onder dit project te zetten”, vertelt Françis Verrone, zaakvoerder van Verolift. “Maar het was in geen geval een routineklus. Om het uitzicht van de traphal te bewaren, moest de lift zo transparant mogelijk zijn. De geleiding van de lift kon dus slechts langs één zijde. Bovendien bedroeg de beschikbare breedte in de liftschacht amper 155 cm! Dankzij onze compacte liftsystemen konden we echter een oplossing met een ruime liftkooi voorstellen.”

De transparante liftstructuur in lichte grijstinten vormt een mooi samenspel met het interieur.

Afwerking op maat
Het ontwerp en de materiaalkeuze van de liftinstallatie werden samen met ONO architectuur bepaald. De strakke structuur in glas en staal creëert een geslaagd en subtiel contrast met het historische kader. Verrone: “Maatwerk met oog voor detail, liften buiten het standaardsegment …: hierin blinkt Verolift uit. Onze ervaring en expertise kwamen in dit project goed van pas.” Een van de focuspunten bij de volledige restauratie was energiezuinigheid. Ook de lift moest hieraan voldoen. “De Gearless-aandrijving was ideaal voor deze klus”, aldus Verrone. “Bovendien is de lift geruisloos, is elke rit opvallend zacht en kunnen de bezoekers en het stadspersoneel rekenen op een perfecte nivellering.”

De beschikbare breedte in de liftschacht bedroeg amper 155 cm. “Dankzij onze compacte liftsystemen konden we echter een oplossing met een ruime liftkooi voorstellen”, aldus Françis Verrone.

Technische ondersteuning
Ook in dit project bleek de vakkennis en technische ondersteuning van Verolift een doorslaggevende troef. Als architect kan je niet van alle markten thuis zijn. Het is dan ook belangrijk om je te laten bijstaan door een expert. “Samen met de architect en de bouwheer zochten we naar een kwalitatieve liftoplossing die aan alle vereisten voldeed, zowel technisch als esthetisch”, vertelt Verrone.

Het stadhuis won met deze uitgebreide restauratie de prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2016. “Dergelijke projecten doen ons groeien als bedrijf. Ze dagen ons uit en zijn zeer leerrijk. Bovenal zijn we enorm fier op het gehele project en onze bijdrage”, benadrukt Françis Verrone.

Tekst Verolift    |    Beeld Björn Vancayseele
Uitgelichte afbeelding: Marc Ryckaert