Tom Hoogmartens Jonge Vlaamse Aannemer 2016 voor Confederatie Limburg

Hoogmartens Wegenbouw uit Opglabbeek is een toonaangevend wegenbouwbedrijf gespecialiseerd in het onderhoud en aanleggen van buitenverhardingen. Sinds kort is de operationele leiding van het bedrijf in handen van Tom Hoogmartens. Hij werd aangeduid als Jonge Vlaamse Aannemer voor 2016 door de Confederatie Bouw Limburg. Volgens Tom Hoogmartens vormen drones het nieuwste wapen in de strijd tegen een verloederde deklaag.

Tom Hoogmartens: “We hebben er de laatste jaren bewust voor gekozen om fors te investeren in kwalitatief materieel en jonge, dynamische medewerkers. We moeten dan ook onszelf blijven ontplooien. Anders missen we de boot en liggen we eruit. Een evolutie die volop aan de gang is, is de digitalisering van werfopvolging, controles en inspecties. Alles zal meer en meer traceerbaar worden. Big data zijn de toekomst.”

De wegenbouw bestempelt Tom Hoogmartens als een vechtmarkt. Het aantal overheidsopdrachten neemt af en tegelijk blijven er evenveel spelers bestaan die hun capaciteit aanhouden. Iedereen zoekt zijn omzet waardoor de prijzen zakken en de marges zeer krap of soms zelfs onbestaande worden. Toch heeft Hoogmartens in 2015 in totaal nog meer dan 100.000 ton asfalt kunnen verwerken in de provincies Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant. Op het vlak van openbare werken probeert Hoogmartens de huidige werkvolumes aan te houden. Echte groei hoopt Hoogmartens te realiseren op specifieke niches, zoals wapeningsnetten en slijtlagen, en op de B2B-markt, als hoofd- én onderaannemer.

Tom Hoogmartens: “Zolang alles op wieltjes loopt, bestaat er niet echt een reden om te innoveren. Maar als je echt een verschil moet maken, ben je als bedrijf genoodzaakt om je verder te ontwikkelen. Daar zijn we momenteel volop mee bezig. We zijn aan het bekijken hoe we onderhoudsprogramma’s kunnen opstellen op basis van periodieke monitoring en oppervlakte- en volumemetingen waardoor we veel beter kunnen inspelen op reële noden. Meer in het bijzonder denk ik aan het inzetten van een drone om het wegdek te inspecteren. De drone scant het terrein met speciale meetapparatuur die een zeer gedetailleerd beeld van de toestand van het terrein geeft. Een regelmatig onderhoud kost uiteindelijk minder dan een wegdek in slechte staat helemaal te moeten vernieuwen.”