TSG | Turnhout – TSG tankt nieuwe kantoor- en magazijnruimte

Op het nieuwe regionale bedrijventerrein Veedijk in Turnhout heeft de TSG, het vroegere Tokheim Solutions, zijn nieuwe kantoren, magazijn en productieruimte in gebruik genomen. Het complex heeft een open karakter, telt drie bouwlagen en is 2.160 m² groot.

TSG was voordien al deels aanwezig in Turnhout. De administratieve en commerciële diensten van de groep waren er gevestigd, maar de logistieke afdeling bevond zich in het Nederlandse Bladel. Gezien de economische evolutie en de eigen groei leek het praktischer om beide entiteiten samen te voegen. Daarom ging het op zoek naar een geschikt terrein. “Met de hulp van aannemer Cosimco, dat al veel ervaring had op het lokale bedrijventerrein, kon TSG bij de Intercommunale van de Ontwikkeling van de Kempen (IOK) een geschikt terrein van 8.700 vierkante meter aankopen, niet eens zo ver van de bestaande vestiging”, vertelt Sebastian Mortelmans van mortelmans van tricht architecten.

Tokheim Turnhout-185 kopiërenHet betonnen frame met de terrassen fungeert ook als zonwering.

Logistieke rotatie
TSG, dat ongeveer 7 miljoen euro investeerde in de nieuwe gebouwen, is in België marktleider qua uitrusting, automatisatie en onderhoud van benzinestations. Het is ook de strategische partner van Kärcher voor carwashuitrustingen in benzinestations. Het bedrijf telt 165 medewerkers, inclusief de mensen die de overstap maken vanuit Bladel. Onder hen heel wat technici, die nagenoeg voortdurend op de baan zijn. In de nabije toekomst komen er heel wat uitdagingen op hen af omdat tankstations naast traditionele brandstoffen ook meer en meer alternatieven zullen aanbieden, zoals gecomprimeerd (cng) en vloeibaar aardgas (lng) en laadfaciliteiten voor elektrisch aangedreven voertuigen.

“De technici in het veld geven digitaal door welke spullen ze nodig hebben. Op basis daarvan stellen hun collega’s in Turnhout pakketten op maat samen, die ’s nachts verdeeld worden. De logistieke mensen kunnen de bestelwagens van de veldtechnici openen, halen de te repareren en te vervangen stukken eruit en leggen de nieuwe en herstelde spullen erin. De technici vinden ’s anderendaags in hun wagen alles wat ze die dag nodig hebben”, aldus de architect.

Het kantoorgedeelte is erg open en biedt de medewerkers van TSG panoramische uitzichten.

Contrastwerking
De architecten ontwierpen een open kantoorgebouw met drie bouwlagen, inclusief aanpalende werkplaatsen en een gestapeld magazijn. Het magazijn en de werkplaatsen zijn ingepakt met een donkere, stalen gevelbekleding, die doorloopt in de sokkel van het kantoorvolume. Op die sokkel plaatsten ze een contrasterend volume in wit beton. Dit betonnen frame is ingevuld met brede en plafondhoge, dieperliggend geplaatste ramen. Daardoor ontstonden er niet alleen inpandige terrassen, maar fungeert het beton ook als statische zonwering. Het gebouw steekt in visueel opzicht sterk af tegen andere recente kantoorgebouwen, waar het vele glas het aanwezige beton – of het metalen frame – dikwijls elke esthetische betekenis ontneemt.

TSG ontvangt regelmatig klanten en andere bezoekers. Die kunnen zien hoe de onderneming werkt. Via de hoofdingang bereiken ze een semipublieke open ruimte met ontvangstbalie. “Ze bevinden zich meteen in het kloppend hart van het bedrijf”, zegt Mortelmans. “Eigen medewerkers beschikken over een tweede ingang, met een korte weg naar de kleedruimtes en de werkplaats.”

Het kantoorgedeelte is erg open en biedt de medewerkers van TSG panoramische uitzichten.Het magazijn annex atelier is een gesloten volume.

Extra aandacht voor akoestiek
De indeling van beide verdiepingen is eerder traditioneel. Trappen en liften, keuken en sanitair zijn gebundeld in de betonnen kern van het gebouw. De kantoren bevinden zich rondom die kern, wat voor veel natuurlijke lichtinval zorgt en de medewerkers een panoramisch zicht op de verre omgeving biedt. Een glazen loopbrug verbindt het kantoorvolume met het aanpalende magazijn, wat voor een vlotte samenwerking tussen atelier en kantoor zorgt.

“Omdat er veel mensen samenwerken op een relatief kleine oppervlakte moesten we extra aandacht besteden aan de akoestiek. Daarom ligt er vasttapijt”, geeft de architect mee. “En op de tweede verdieping hebben we akoestische systeemwanden geplaatst”, vullen commercieel directeur Jack Berben en projectleider Jonathan Van Loon van Cosimco aan. De databekabeling is in de vloer verwerkt, terwijl koelplafonds van Interalu instaan voor de verwarming en koeling.

De technische groepen staan op het dak van het kantoorgebouw, en op dat van het magazijn liggen fotovoltaïsche zonnepanelen.

Tokheim Turnhout-224 kopiërenHet hele complex werd op amper acht maanden tijd opgetrokken.

Magazijn
De stalen vakwerkliggers van het magazijn overspannen een breedte van 36 meter, wat een erg vrije indeling mogelijk maakt. De polybetonvloeren op het gelijkvloers kunnen tot 1 ton per vierkante meter dragen. Op de verdieping worden de pakketten voor de technici samengesteld. “Tussen het kantoor en het atelier hebben we een brandwand in betonmetselwerk aangebracht.” De gevels van het magazijn en het atelier zijn net zoals de sokkel van het kantoor afgewerkt met metalen sandwichplaten. Dit bleek een budgetvriendelijkere oplossing dan de oorspronkelijk voorziene betonpanelen met reliëfpatroon. 

Vloeistofdicht
Uit gedemonteerde benzinetanks en hun neveninfrastructuur kunnen allerlei vervuilende vloeistoffen lekken. Daarom is niet alleen het magazijn uitgerust met een vloeistofdichte vloer, maar ligt er ook zo’n vloer onder een deel van het plein achteraan het gebouw. Onder dit plein zit een betonnen tank van 420 m³ die de sprinklers voedt. “Die hoeft in principe slechts één keer gevuld te worden met leidingwater”, legt Mortelmans uit. “TSG gebruikt het op het dak opgevangen regenwater om de toiletten te spoelen en de groenaanleg te besproeien.”

Cosimco en zijn onderaannemers slaagden erin om het hele complex op amper acht maanden tijd op te trekken. “Ondanks het feit dat TSG de lay-out van de magazijnen veranderde terwijl de bouwwerken al volop bezig waren”, blikt Van Loon terug.  

Tekst Koen Mortelmans      Beeld Simon Van Ranst Photography


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer TSG (Turnhout)
Architect mortelmans van tricht architecten (Antwerpen)
Hoofdaannemer(s) Cosimco (Kontich)


Participanten aan het woord

Peritas – Studiebureau technieken
Adviesbureau Peritas ontwierp alle technische installaties voor de nieuwbouw van TSG. “In concreto ging het om de verwarming en koeling met vierpijpsysteem en de luchtbehandeling via klimaatplafonds, de elektriciteit, de liften, het sanitair, de ESFR-sprinklers en zelfs de keukenuitrusting”, zegt Marijn Wauters van Peritas.

“Het Interalu-klimaatplafond in het kantoorgedeelte is aangesloten op zes wegkranen. Dit garandeert thermisch comfort en maakt het mogelijk om in elk lokaal afzonderlijk te kiezen tussen koeling en verwarming. De koelmachine is frequentiegestuurd. De ventilatie wordt aangestuurd door een luchtgroep met warmterecuperatie op het dak”, aldus Wauters. “Het magazijn wordt verwarmd door een combinatie van gasgestookte luchtverhitters en stralingsbuizen.”

Peritas kwam tot stand in 2010. Naast het hoofdkantoor in Wilrijk beschikt het over regionale kantoren in Gent, Brussel en Oostende. “Ons sterk groeiende team telt vandaag een dertigtal mensen.” Peritas is gespecialiseerd in EPB-verslaggeving en veiligheidscoördinatie, energieprojecten, studies voor speciale technieken en stabiliteit. “We werken voor zowel de privé- als voor de openbare sector, van particulieren over projectontwikkelaars tot overheden en publieke instellingen zoals sociale huisvestingsmaatschappijen.”

Peritas voerder onder meer de technische studie -met opvolging- uit voor alle technieken van de uitbreiding van Woon- en Zorgcentrum Sint Jozef te Rumst, de kantoren van
Provikmo te Herentals, de totaalrenovatie van 2 AGSO scholen te Antwerpen en Merksem, de nieuwbouw van het vrijetijdscentrum te Edegem en de herbestemming van Kasteel ter Rijst te Heikruis.