“Uitstekende hygiëne vermijdt vandalisme in openbaar sanitair”

Vandalisme is het al dan niet moedwillig beschadigen of vernietigen van objecten in openbare ruimtes. Het kan gaan om kwajongensstreken zoals het omgooien van vuilnisbakken of het in brand steken van afval en papier, maar ook om enstigere gevallen zoals het beschadigen van spiegels, het bekladden van muren of ingooien van ruiten, het loswrikken en afrukken van toestellen … Door vandalismebestendige producten te ontwikkelen die de hygiëne sterk bevorderen, draagt DELABIE meer dan zijn steentje bij in de strijd tegen de vernieling van openbaar sanitair.  

Hoewel het doorgaans niet om zware misdrijven gaat, kost vandalisme de maatschappij en de eigenaren of uitbaters van pubieke ruimtes ieder jaar handenvol geld. Onderzoek wijst uit dat slechts 10% van alle vandalenstreken moedwillig gebeurt – lees: het bewust vernielen of beschadigen van dingen. In 90 % van de gevallen gebeurt dit echter onbewust, omdat we gehaast zijn, de openbare ruimte vervuild is, enzovoort. Volgens de broken window theory (Wilson & Kelling, 1982) zou rotzooi namelijk leiden tot meer rotzooi. Mensen spiegelen zich aan hun omgeving om erachter te komen wat gewenst gedrag is in een bepaalde omgeving. Als de sanitaire ruimte vervuild of beschadigd is, zal dit met andere woorden uitnodigen tot meer vervuiling en vandalisme.

Hogere verwachtingen inlossen
“Als we de vernieling van openbaar sanitair willen tegengaan, moeten we de dagen van slecht ruikende latrines en weerzinwekkend sanitair definitief achter ons laten”, klinkt het bij DELABIE. “Vroeger konden we onze handen in openbare toiletten wassen met een klassieke tweegreepsmengkraan, een stuk zeep en een handdoek, maar vandaag hebben we andere verwachtingen: absolute properheid en hygiëne zijn een must. Een sensorgestuurde kraan, een elektronische zeepverdeler en een handendroger maken deze dagen deel uit van de sanitaire standaarduitrusting. Er heeft niet alleen een gigantische evolutie plaatsgevonden op het vlak van waterbesparing, hygiëne en veiligheid. Ook de verwachtingen op het vlak van comfort en esthetiek zijn geëvolueerd: de gebruiker verwacht hetzelfde of zelfs beter sanitair dan thuis. Comfort en design bepalen mee het imago van een etablissement: automatische sfeerverlichting, achtergrondmuziek, design …”

Vandalismebestendige producten
Om bestand te zijn tegen al dan niet moedwillig vandalisme zijn de DELABIE-producten vervaardigd uit zeer stevige materialen zoals messing, rvs of versterkte synthetische stoffen met glasvezel. De strakke vormgeving – zonder grip – verhindert het losrukken. Om verspilling en misbruik tegen te gaan, zijn bepaalde kraanmodellen bovendien uitgerust met een antiblokkeerveiligheid. Bij vaak voorkomend vandalisme vormen de modellen waarvan de installatie is ingebouwd in de muur of in technische ruimte de juiste oplossing. Het werkingsmechanisme en de bevestigingen zijn in dat geval namelijk niet toegankelijk voor de gebruiker.


Er heeft niet alleen een gigantische evolutie plaatsgevonden op het vlak van waterbesparing, hygiëne en veiligheid. Ook de verwachtingen op het vlak van comfort en esthetiek zijn geëvolueerd: de gebruiker verwacht hetzelfde of zelfs beter sanitair dan thuis.

Tekst en beeld | DELABIE