Verleden en heden bepalend voor uitzicht nieuw labogebouw

Het EnergyVille2-gebouw in Genk, de meest recente telg van het Wetenschapspark dat wordt ontwikkeld op de voormalige mijnsite, kreeg een opvallend onopvallend jasje aangemeten. De gevel slaat een brug met het industriële verleden van de site, maar zorgt ook voor een technologische uitstraling, die dan weer aansluit bij de functie van het complex.

Toen het op 22 september 2016 zijn eerste labogebouw inhuldigde in het gloednieuwe Thor-park op de voormalige mijnsite in Genk, gaf EnergyVille quasi gelijktijdig het startschot voor de bouw van een tweede exemplaar. Dat gebouw is sinds kort operationeel en gewijd aan technologieontwikkeling voor energieopwekking en thin-filmzonnecellen, intelligente en/of geïntegreerde PV-modules en nieuwe batterijen voor lokale energieopslag. De ‘bewoners’: vorsers van imec, KU Leuven en UHasselt. Die researchers hebben er naast zes hightechlabo’s ook een pilootlijn voor thin-filmzonnecelproductie en heel wat kantoorruimte ter beschikking.

Matzwarte look

Opvallend aan het gebouw is ongetwijfeld de buitenkant in zwarte composietpanelen. “Het complex heeft daardoor een technologische uitstraling, die aansluit bij de bestemming van het gebouw, met name onderzoek naar hernieuwbare energie. Anderzijds verwijst het door zijn matte, ingetogen kleur naar het industriële verleden van de site, waarin fossiele brandstoffen dan weer een grote rol hebben gespeeld”, zei projectarchitect Niels Kranenburg van Inbo daarover. 

De gevel heeft nog een andere link met de regio, want het is het Genkse Limeparts dat de gevelcassettes ontwikkelde en plaatste. “Wij hebben de hele gevel bekleed met cassettes uit composietmateriaal”, aldus Koen Vandersmissen, CEO van Limeparts. “Zo’n paneel bestaat uit twee lagen gecoat aluminium pvdf van een halve millimeter dik, met daartussen 3 millimeter gemodificeerd polymeer. Het ging om een project van circa 2700 m² met een vrij grote modulatie van 3,8 x 1 meter.”

EnergyVille 2
De gevel is bekleed met architectonische cassettes van 3,8 x 1 meter.

Verborgen afwatering

De architectonisch geventileerde gevelplaten in composiet zijn een relatief nieuw product in het Limeparts-gamma. “Wij innoveren dan ook voortdurend”, gaat Vandermissen voort. “Daardoor zijn de keuzemogelijkheden qua uitzicht eigenlijk onbeperkt. Ik heb het dan over kleur, afmetingen en type materiaal. Naast de esthetische voordelen zijn de belangrijkste technische voordelen dat een gevel wind- en waterdicht bekleden met cassettes heel snel kan gebeuren, zowel op een beton- of staalstructuur als op houtskeletwanden. Voorts beschermen de composiet gevelpanelen van Limeparts de onderliggende isolatie tegen natuurelementen zoals regen, zon, stof en ongedierte.”

En dat is nog niet alles. Zo zorgt het speciaal door Limeparts ontwikkelde clipsysteem ervoor dat de cassettes altijd individueel uitneembaar zijn uit de gevel. Bovendien draagt dat systeem ertoe bij dat de cassettes spannings- en trillingvrij  gemonteerd kunnen worden. De cassettes bezitten tevens een verborgen afwateringssysteem, waarmee ze zich differentiëren van traditionele gevelsystemen. Dat systeem zorgt ervoor dat het water achter de cassettegevel wordt afgevoerd, waardoor deze laatste amper vervuild geraakt. Ook renoveren verloopt efficiënter, want door het beperkte gewicht van de panelen hebben bestaande constructies of gevels meestal geen aanpassingen nodig voor het aanbrengen van de bekleding. Bovendien werkt Limeparts met de juiste isolatiematerialen die voldoen aan de verplichte EPB-normen en de brandtechnische eisen van een gebouw.

EnergyVille 2
De composietcassettes bezitten tevens een verborgen afwateringssysteem, waardoor de gevel amper vervuild geraakt. 

Weinig tot geen onderhoud

Veel onderhoud vergen de Limeparts-systemen niet. “Afhankelijk van het gebruikte materiaal en het gebied waar onze panelen worden toegepast, is een sporadische reiniging noodzakelijk. Standaard raden we aan om de gevel één à twee keer per jaar te reinigen, maar als je kiest voor bijvoorbeeld een uitvoering in cortenstaal of zink is dat niet noodzakelijk. Integendeel, het is zelfs beter om het materiaal op natuurlijke wijze te laten verouderen”, besluit Vandersmissen.

Tekst Wouter Polspoel    |    Beeld Studio PSG
Uitgelichte afbeelding: 
De zwarte composietpanelen geven het EnergyVille 2-complex een bijzonder karakter.