Visitekaartje van technische expertise inzake complexe constructies

Door de continue groei binnen bouwfirma Alheembouw barstte het vroegere kantoor-gebouw uit zijn voegen. Daarom besliste de directie om op haar site een nieuwe hoofdzetel te bouwen. Architectuurbureau B2Ai kreeg de opdracht om een nieuw landmark te creëren dat de openheid van de bouwfirma en de expertise inzake complexe constructies moest weerspiegelen en dat meteen ook een extra troef voor de aanwerving van nieuwe medewerkers kon worden. In mei huldigden de medewerkers van Alheembouw hun nieuwe cilindrische kantoorgebouw in, dat perfect aansluit bij de bestaande rurale woonomgeving.

Alheembouw, een bouwfirma met erkenning klasse 8 categorie D, is bekend in de grootindustrie met diepvriesloodsen, hoogbouwmagazijnen en fabriekshallen, maar ook als prominente speler in de kantoorbouw. De laatste tien jaar positioneert de firma zich via PPS’en ook steeds explicieter in scholenbouw en investeert ze in alternatieve bouwvormen. “In alle sectoren waarin we actief zijn, willen we steeds een kwalitatieve, hoogwaardige en betrouwbare bouwpartner met een open vizier en met aandacht voor mens, milieu en omgeving zijn”, stelt gedelegeerd bestuurder Johan Heemeryck. “De firma is de laatste jaren fors gegroeid. We stellen momenteel goed tweehonderd medewerkers uit de regio tewerk, maar zijn ook continu op zoek naar nieuwe krachten.” Door de groei werden de bestaande kantoren te klein en moest de directie op zoek naar een oplossing. Omwille van de bereikbaarheid voor de medewerkers besliste Alheembouw om op de bestaande site te blijven en naast de voormalige hoofdzetel een nieuw kantorencomplex met achterliggende parking en opslagruimte te realiseren.

Cilindrisch landmark met visie
De verwachtingen van bouwheer én hoofdaannemer Alheembouw waren duidelijk: architectenbureau B2Ai moest de site openwerken aan de straatzijde via een technisch hoogwaardige constructie. “We wilden een gebouw dat de langgerekte bakstenen fa-çade in het straatbeeld doorbrak, zonder een groteske en overdonderende impact op de omgeving te hebben”, licht gedelegeerd bestuurder Peter Temmerman toe.

“Het gebouw moest aan de hand van grote glaspartijen en een riante lichtinval ook het open karakter van onze firma symboliseren, getuigen van onze expertise in complexe constructies en een aantrekkingspool voor nieuwe krachten worden. Tot slot moest de structuur voorzien zijn op de realisatie van bijkomende bouwniveaus bij een eventuele verdere groei.”

Gelaagdheid
Het compacte cirkelvormige volume met drie bouwlagen dekt de volledige lading. Het ontwerp leunt aan bij de gelaagdheid van een ui, met meerdere schillen die toege-voegd zijn aan een centrale kern. Een eerste schil uit glas wordt gecombineerd met een tweede schil die bestaat uit verticale koperkleurige aluminiumprofielen, die eveneens fungeren als zonwering. De stand van de lamellen is berekend op basis van de invallende zonnestralen en de functie van elke ruimte. Binnenin garanderen de centrale patio’s het contact met de omgeving, de transparantie en de daglichtinval.

BEN-gebouw
Ook de energieprestatie van een gebouw is vandaag doorslaggevend. Deze nieuwe hoofdzetel van Alheembouw is dan ook een voorbeeld van een BEN-gebouw, dankzij betonkernactivering, een BEO-veld, daglichtsturing en PV-panelen. Het regenwater wordt maximaal gebufferd én hergebruikt, terwijl het groendak mee instaat voor de ver-traagde afvoer van het regenwater en fungeert als extra buffer tegen oververhitting. “Het interieur combineert witte wanden en grote glaspartijen met donker aluminium schrijnwerk en een vloerbekleding in polyurethaan, tapijt of parket – naargelang de ruimte. Meubilair met houten microgeperforeerde geluiddempende kastdeuren en gordijnen verhogen het akoestisch comfort”, sluit Temmerman af. “Op de teruggetrokken bovenste verdieping bevindt zich een auditorium, dat we ook ter beschikking kunnen stellen van externe organisaties.”


Tekst | Johan Debaere      Beeld | Alheembouw

Uitgelichte foto boven: Het nieuwe hoofkwartier van Alheembouw is een cilindrisch landmark, dat qua ontwerp aanleunt bij de gelaagdheid van een ui.

 

Technische Fiche 
Bouwheer Alheembouw (Oostnieuwkerke)
Architect B2Ai (Brussel, Roeselare, Gent)
Hoofdaannemer Alheembouw (Oostnieuwkerke)

 

i-project-infov3 Participanten aan het woord

Ecoworks – Groendak

Ecoworks (Vilvoorde) legde een extensief groendak aan op het kantoorgebouw van Alheembouw. “Dit groendak is ingezaaid met sedumbeplanting en een kruidachtige vegetatie. Zo zorgen we op een lichte en compacte manier voor biodiversiteit en garanderen we het personeel en de bezoekers van de bouwfirma een leuk uitzicht”, stelt managing director John Kinnen. “Met een groendakploeg van drie à vier personen hebben we dit project op enkele dagen tijd kunnen afronden. We werken immers steeds met eigen hoveniers, die plaatsen van een dergelijke opbouw en techniek enkele hectares per jaar plaatsen. Een cirkel komen we echter niet alle dagen tegen. Bovendien geeft het een grote voldoening om te mogen meewerken aan het prestigieuze kantoorgebouw van een klant.”

Ecoworks, opgericht in 2006, is een expert in groendaken, groengevels en biologische waterpartijen. “De natuur moet meer aandacht krijgen in onze maatschappij. We willen ze opnieuw een plek geven in de stad en de dichtbebouwde omgeving, maar willen tegelijkertijd ook de bestaande natuur beschermen”, geeft Kinnen aan. “Met onze duurzame en ecologische aanpak focussen we op drie specifieke producten die gebaseerd zijn op eeuwenoude natuurwetten en hedendaagse technologieën.” Ecoworks was ook betrokken bij andere projecten, waaronder het Wilfried Martens-gebouw voor het Europees Parlement, het Residence Palace voor de Europese Raad, het nieuwe kantoor van Everlam in Mechelen en de sporthal van Zwijndrecht.