Visitekaartje voor verpakkingsproducent

De gedateerde en afgeleefde hoofdzetel van Bastin-Pack in Wetteren vormde al langer een domper op het imago van het dynamische, groeiende en innovatieve bedrijf. Gelukkig kwam daar onlangs verandering in, want sinds kort opereert de verpakkingsproducent vanuit een gloednieuwe uitvalsbasis, die dankzij haar gedurfde en toekomstgerichte architectuur het visitekaartje is waarvan de onderneming al lange tijd droomde. 

Sinds 1929 produceert Bastin-Pack bedrukte verpakkingen voor voeding, farmacie en cosmetica. Het opereert al jaren vanop een site van 13.500 m², die zich op de hoek van de Neerhonderd en Biezeweg in Wetteren bevindt. “De loods van 5.600 m², waarin de productie en opslag zijn ondergebracht, voldoet nog aan de vereisten”, klinkt het bij Govaert & Vanhoutte Architects. “Het kantoorgebouw daarentegen was dringend aan vernieuwing toe. Wij kregen de opdracht om een nieuwbouw te ontwerpen die de visie en transparantie van Bastin-Pack uitstraalt. Tegelijkertijd moest er een woning voor de conciërge geïntegreerd worden in het gebouw.”

Bastin Pack
De architecten kozen voor een concept met een zwevende betonplaat waarop een rechthoekige glazen doos geplaatst is.

Glazen box met massief betonvolume
De architecten kozen voor een concept met een zwevende betonplaat waarop een rechthoekige glazen doos geplaatst is. “Het enige gesloten vlak in de gevel bevindt zich aan de achterzijde”, vertellen ze. “Voor de rest werd de staalstructuur afgewerkt met een glazen gevelgordijn door middel van glazen steunberen en een verhoogde dakrand. Via een prefabbetonhelling komen bezoekers tot bij de inkom. Dat beton komt terug in een rechthoekig overkragend volume van 245 m², dat zich boven op de glazen box bevindt en ingericht is als conciërgewoning. Door de muren in de richting van de parking volledig gesloten te houden, garanderen we de nodige privacy. Aan de achterzijde mondt het betonvolume uit in een groot ommuurd terras. Het contrast tussen de fragiele glazen box en het massieve betonvolume creëert een zekere spanning. Houten lamellen in de luifel, het terras en aan de ramen van de westkant, waar het sanitaire blok is ondergebracht, zorgen voor een warm accent.” 

Bastin Pack
Het contrast tussen de fragiele glazen box en het massieve betonvolume creëert een zekere spanning.

Bijna volledig in gegoten zichtbeton
De nieuwe uitvalsbasis heeft een benutbare oppervlakte van 556 m² (exclusief de conciërgewoning) en omvat een open kantoor, een tiental individuele kantoren, enkele vergaderruimtes, de receptie en het sanitaire blok. Het geheel bevindt zich in een oase van groen. “Aangezien het hele gebouw bestaat uit ter plaatse gegoten zichtbeton, stelde de architect voor om ons de ruwbouwopdracht toe te kennen”, vertelt Bart Claeys, medezaakvoerder van Bouwonderneming Claeys. “Onze firma kent een lange traditie in de bouw: mijn broer en ik zijn al de vierde generatie. Sinds we in 2000 het roer in handen hebben genomen, hebben we de focus enigszins verlegd. Waar Bouwonderneming Claeys vroeger voornamelijk rustieke villa’s bouwde, specialiseren we ons nu eerder in grotere, moderne betonstructuren. Projecten zoals de nieuwbouw van Bastin-Pack vereisen heel wat kennis en kunde. Om het beoogde resultaat te bekomen, is het in eerste instantie nodig om de juiste bekisting te gebruiken. Wij investeerden de laatste jaren fors in inoxbekistingen die het zichtbeton een erg mooie structuur geven. Daarnaast zoeken we per project naar de beste betonsamenstelling. Dit wordt weliswaar in een betoncentrale gemaakt, maar wel onder toezicht van onze ingenieurs. Tot slot experimenteren we ook met nieuwe gietmethodes, investeren we in de opleiding van onze mensen en steken we proactief de hoofden bij elkaar om technische vraagstukken op te lossen. In het geval van Bastin-Pack moesten we het zichtbeton bijvoorbeeld koppelen aan veel glaspartijen en grote overspanningen. Geen evidentie, maar we hebben er nooit aan getwijfeld dat we ook dit project tot een goed (en vooral esthetisch) einde zouden kunnen brengen.”

Tekst Els Jonckheere     |    Beeld Govaert & Vanhoutte Architects
Uitgelichte afbeelding: 
Boven op de glazen box bevindt zich een rechthoekig, overkragend betonvolume van 245 m², dat plaats biedt aan een conciërgewoning.


TECHNISCHE FICHE
Bouwheer Bastin-Pack (Wetteren)
Architect Govaert & Vanhoutte Architects (Sint-Michiels – Brugge)
Aannemer ruwbouw Bouwbedrijf Claeys (Passendale)


Participanten aan het woord

Topglass – Glaswanden en plafondhoge deuren
Aangezien het nieuwe gebouw van Bastin-Pack de vooruitstrevende visie van de verpakkingsproducent moet uitstralen, werd er tijdens de realisatie niet op een detail meer of minder gekeken. “Het maakte onze opdracht er niet eenvoudiger op, maar we zijn het gewend om hoogwaardige kwaliteit te leveren”, vertelt Vincent Goethals, zaakvoerder bij Topglass (Torhout). “We hebben glaswanden van 2,9 meter hoog geplaatst, inclusief onzichtbare akoestische strips tussen de glas-glasvoeg – zeer subtiel en bijzonder onderhoudsvriendelijk. Daarnaast hebben we ook plafondhoge deuren van 2,9 meter hoog en 1 meter breed geplaatst. We moesten alle zichtbare profielen integreren, zowel in de vloer als in het plafond. Een uitdaging die we tot een goed einde gebracht hebben dankzij een bijzonder goede voorbereiding en efficiënt overleg met de aannemers die de vloerwerken, de droogbouw en de plafonds op zich namen. Voorts zijn we er samen met de glasproducent in geslaagd om de kromming van de glaswanden en de pivoterende deuren zo goed als uit te sluiten – een gevolg van een bijzondere kwaliteitscontrole tijdens het hardingsproces. Het resultaat: een bijzonder tevreden klant en een geslaagde referentie die we maar al te graag op ons palmares zetten.”