Vroonhof biedt zonovergoten wooncomfort in hartje Temse

Verwar het Vroonhof in Temse niet met het gelijknamige woonzorgcentrum in dezelfde gemeente. Het nieuwe Vroonhof is een appartementencomplex in hartje Temse, langs de gewestweg Mechelen-Sint-Niklaas (N16). 

Initiatiefnemer annex hoofdaannemer Laureyssens mikt met het nieuwe Vroonhof op een breed publiek. Pieter De Maeyer ontwierp een geheel met twintig appartementen, geclusterd rond drie inkompartijen. De drie clusters zijn elk langs slechts één inkom bereikbaar. Deze garandeert een zekere privacy. De begane grond en de verdieping tellen telkens drie appartementen. Twee penthouses bekronen de middelste cluster. Een aantal woongelegenheden staat nog te koop. “De appartementen kosten 232.000 tot 289.000 euro, de penthouses 405.000 tot 434.000 euro, btw inbegrepen”, zegt projectleider Toon De Bruycker. “De kopers moeten de appartementen zelf nog schilderen of behangen, de inkomzones hebben wij geschilderd. En de keukens en badkamers zijn volledig afgewerkt.”

Erkers als blikvangers
De ruime en talrijke glaspartijen zorgen ervoor dat de bewoners vele uren per dag geen kunstlicht nodig hebben. De scheiding tussen de individuele terrassen bestaat ook uit glazen panelen, maar in dit geval ondoorzichtige. De blikvangers bij uitstek zijn de erkers. Die bestaan uit grote, gesloten ramen in kleurige aluminiumomkastingen. Het overige buitenschrijnwerk is in pvc uitgewerkt. “Een warmtepomp op het dak drijft de vloerverwarming aan. De vloeren zijn afgewerkt met keramische tegels, met doorheen de kamers ononderbroken voegen. De ventilatie is een systeem C, met natuurlijke aanvoer van verse buitenlucht en mechanische afvoer van vervuilde lucht.”

Vroonhof Temse

Vrije indeling
De draagstructuur bestaat uit ter plaatse gegoten betonnen kolommen en balken en muren in silicaatsteen. Voor de niet-dragende muren gebruikte Laureyssens snelbouw. “Daardoor bleef de keuze voor de interne verdeling van de appartementen helemaal vrij.”

Dankzij de 4 meter hoge haag ondervinden de bewoners geen hinder van de nabijheid van de N16. Per appartement is er een individuele parking in open lucht voorzien, voor bezoekers zijn er drie plaatsen ingericht. “We trekken een breed publiek aan, van oudere mensen die in het centrum van een gemeente willen wonen tot jonge huishoudens voor wie de nabijheid van een belangrijke verkeersas essentieel is.”

De oplevering gebeurde helaas in mineur, want toen het grootste deel van de werken achter de rug lagen, overleed onverwacht de architect, zodat een collega daarna het werftoezicht op zich moest nemen.

Vroonhof Temse

Pieter De Maeyer
Als architect drukte Pieter De Maeyer (1958-2016) zijn stempel op De Zaat in Temse, de nieuwe wijk op de site van de voormalige Boel-scheepswerf. Hij zette de stedenbouwkundige lijnen uit en ontwierp er zelf het eerste gebouw. Hij doceerde ook stedenbouw aan de Academie voor Schone Kunsten van Gent. “Ik heb veel geleerd van Pieter De Maeyer. Hij was een aangenaam mens in de omgang, die zich niet vastklampte aan zijn eigen ideeën, maar ook openstond voor alternatieven”, blikt De Bruycker terug. “Het Vroonhof is mijn eerste gebouw als projectleider. Zijn kennis en ervaring vormden een belangrijke steun voor mij.”

Tekst | Koen Mortelmans       Beeld | Laureyssens bvba


Participanten aan het woord

De Clerck – Buitenschrijnwerk
Familiebedrijf De Clerck uit Vrasene maakte en plaatste al het buitenschrijnwerk voor het Vroonhof. “Met inbegrip van de aluminium omkastingen van de erkers”, licht cozaakvoerder Frederik De Clerck toe. “We spitsen ons al jaren toe op ramen en deuren in pvc, maar ook specialiteiten zoals deze aluminiumconstructies vormen voor ons geen probleem. Het overige buitenschrijnwerk is trouwens uitgevoerd in pvc. Samen met de architect en de hoofdaannemer gaan we elke uitdaging aan.”

De ramen en deuren maakte De Clerck met Zendow Neo Premium-profielen van Deceuninck. “Dankzij de versteviging met glasvezel in plaats van met staal behouden ze een erg slanke lijn en halen ze toch een Uf-waarde van 1,1. Daarmee benaderen ze de Ug-waarde van het glas (1,0).” Voor De Clerck en zijn medewerkers was de nauwgezette afwerking van het Vroonhof een erezaak. “We beschouwden het als een hommage aan architect Pieter De Maeyer, met wie we in het verleden veel en uitstekend samenwerkten.”

Frederiks grootvader Etienne stichtte de schrijnwerkerij in de jaren zestig. Twee jaar geleden nam Frederik als cozaakvoerder plaats naast zijn vader Dirk. In totaal werken er 35 mensen. Binnenkort beginnen de werken voor een nieuwe toonzaal, die begin 2018 de deuren zal openen.


Topglass – Glazen binnendeuren
Topglass (Torhout) plaatste in het Vroonhof de pivoterende glazen binnendeuren. Die zorgen ervoor dat het daglicht tot diep in de appartementen kan doordringen. “Glazen deuren zijn onze specialiteit, maar niet de enige”, vertelt zaakvoerder Xavier Goethals. “Wij focussen ons vooral op glasarchitectuur, zowel voor interieur als exterieur. Daarbij vertrekken we altijd van de technische mogelijkheden en prestaties van glas, ons hoofdbestanddeel. Op die basis stellen we verschillende producten op maat samen, zowel met zaken die standaard op de markt verkrijgbaar zijn als met zelf ontworpen toebehoren.”

Het brede aanbod van Topglass omvat onder meer glazen balustrades voor binnen en buiten, akoestische en niet-akoestische bureelwanden, douchewanden en -deuren, glazen deuren, vrijstaande windschermen zonder kader, loopstructuren met vloerbeglazing, spiegels op maat en gelakt Lacobel-glas als muurbekleding.

“In het Vroonhof heeft onze projectleider alles opgemeten. Dankzij de voorbereiding en goede afspraken met de projectleider van hoofdaannemer-opdrachtgever Laureyssens konden vier gespecialiseerde plaatsers er binnen een tijdspanne van twee dagen twintig glazen deuren plaatsen. Op jaarbasis werken wij acht tot tien projecten met een vergelijkbaar aantal glazen binnendeuren af”, zegt Goethals.

Topglass is een familiebedrijf, opgericht in 1960. Momenteel werken er tien mensen.