Wonen met de voeten in het zand

Knokke. Dat is de zee, prachtige vergezichten en zuivere zilte lucht. Een sfeerbepalend beeld om meer mee te doen. Dat vond ook architect Luc Binst, die met het residentieel project Duin & Park de grenzen tussen binnen en buiten laat vervagen. Met natuurlijke elementen en in perfecte harmonie met de bruisende omgeving.

Met Duin & Park krijgen de gronden van de voormalige Heilig Hartschool – een lage bebouwing met speelplaats – een nieuwe invulling. Architect Luc Binst: “Onze betrachting was om het bouwblok te vervolledigen en opnieuw in evenwicht te brengen met een hedendaagse invulling.” Duin & Park omvat 57 appartementen, verspreid over vier verdiepingen, op een steenworp van de zee en de Kustlaan.

Net als de duinen speelt het residentiële gebouw met de lijnen tussen licht en zand. Het is één met het Ijzerpark, dat net om de hoek een groene oase van rust en gezelligheid biedt. Niet toevallig viel de keuze voor de buitenschil op Kroatische kalksteen. Duurzaam, tijdloos en bestand tegen het harde kustklimaat. Zandkleurig als overgang naar het park. Het leien dak in dezelfde zandtint vervolledigt het sculpturale gestalte, een gemotiveerde afwijking van de voorgeschreven roodkleurige dakpannen.


Het residentiële project gaat openlijk in dialoog met het nabijgelegen Ijzerpark en de kustlijn.

Glazen overgangen met minimale profielen
Al vroeg in de ontwerpfase lag de focus op details, om de overgang van buiten naar binnen zo vloeiend mogelijk te maken. “De terrassen zijn het verlengde van de binnenruimtes”, licht architect Luc Binst toe. “De vloerbekleding loopt door en de schuiframen van de terrassen hebben minimale profielbreedtes. De glazen balustrades zijn onderaan in de vloer geklemd. Geen extra profielen dus. Op deze manier vloeien het park en het gebouw in elkaar over en vervagen de grenzen.”

De plinten en de afwisselende ‘woonerkers’ zijn afgewerkt in beglazing. Die is beprint met een abstracte interpretatie van duingras. Een versterkend element voor de band met het Ijzerpark. Bovendien garandeert het de nodige privacy voor de achterliggende zones van de appartementen, waar zich de keukens of zithoeken bevinden.

Duin & Park

Architectuur en stad in balans
Net door de openlijke relatie met de omgeving, vindt de architect een evenwicht tussen het gebouw en zijn context. “Diversiteit was een belangrijke factor. Tussen de gelijkvloerse studio’s en de ruimere penthouses bevindt zich een grote variatie aan woontypologieën. Zo bereiken we met Duin & Park een breed spectrum van de markt”, legt Luc Binst uit. “De architecturale uitdaging bestond erin om vanuit de plandiversiteit eenvoud uit te stralen. In onze ogen is dat gelukt.”

Ook in de buitenschil komt de verscheidenheid terug. De Kroatische kalksteen liet de mogelijkheid voor verschillende afwerkingen toe. De combinatie van de horizontale gevelboorden en de glazen ‘woonerkers’ benadrukt de horizontale gelaagdheid van het project.

Duin & Park

Luxe binnen én buiten
De afwerking van Duin & Park ademt luxueuze kwaliteit. “De zoektocht naar de juiste materialen was soms op het bezetene af”, klinkt het bij Crepain Binst Architecture, dat ook het interieur voor de gemeenschappelijke ruimtes ontwierp. “Niet enkel de keukens en de badkamers, maar ook de plinten en de plafonds stralen kracht en kwaliteit uit. En op het vlak van energiebeheersing legden we onze lat boven de hoogste standaarden.”
Duin & Park
De terrassen bestaan uit maatwerk in architectonisch beton.

Tekst Stephanie Demasure     |    Beeld Crepain Binst Architecture
Uitgelichte afbeelding: 
Het residentiële project gaat openlijk in dialoog met het nabijgelegen Ijzerpark en de kustlijn.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Vlaamse Poort (Antwerpen) en Bermaso (’s-Gravenwezel)
Architect Crepain Binst Architecture (Antwerpen)
Hoofdaannemer Denys (Drongen)


Participanten aan het woord

Agref – Architectonische betonelementen
De realisatie van de gevelbanden, de doorlopende terrassen en speciale balken op de parking van Duin & Park werd uitbesteed aan Agref. Het bouwbedrijf uit Wetteren is immers een van de Vlaamse pioniers inzake architectonisch beton. Het maakten de gebogen betonelementen en de prefab terrassen op maat van het project. Een werk van gemiddelde grootte voor de betonspecialist, die al 75 jaar in het vak zit. Toen architecturaal beton in de jaren 60 aan zijn opmars begon, sprong Agref meteen op de kar. “Architectonisch beton is onverslijtbaar. Onze klanten kiezen bovendien voor grote flexibiliteit. De vorm, oppervlakteafwerking en kleur bepalen ze zelf, zonder creatieve beperkingen”, zegt zaakvoerder Bernard De Witte. “Alle elementen worden binnenshuis op maat geproduceerd. We leggen de plannen van de architect en die van de ingenieur samen om alles tot op de millimeter nauwkeurig uit te tekenen.”

Op welke vloerplaat komen de elementen en hoe kunnen ze verankerd worden? Onder meer op basis van die vragen maakt Agref een plan. Dit laatste komt samen met een proefstaal bij de aannemer terecht. Als hij groen licht geeft – al dan niet na overleg met de ingenieur en de architect – start Agref de productie. 

De verticale loopvlakken van de betonelementen zijn uitgewassen. De horizontale slechts lichtjes, op vraag van de architect. De combinatie van de grove en minder grove vlakken vormt een dynamisch geheel. De kenmerkende warme zandkeur krijgen de betonelementen door het gebruik van Taunus-kwarts, een wit-geel-oranje kwartsgrind uit Duitsland. Vandaar de aangename uitstraling van de achtergevel van de woonresidentie. Gezien de combinatie met de voorgevel, die bekleed is met natuursteen, is de tijdloze uitstraling van Duin & Park in het straatbeeld verzekerd.


G. Smeyers – Bemaling bouwput
Bouwen aan de kust brengt specifieke uitdagingen met zich mee. De poreuze zandgrond en het bijbehorende grondwater, bijvoorbeeld. Hoofdaannemer Denys nam de firma G. Smeyers (Zandhoven) onder de arm om de bouwput van residentie Duin & Park te bemalen. Dankzij een grondige voorafgaande studie en simulatie was een retourbemaling niet nodig.

Op de site van Duin & Park bevindt het grondwater zich op een diepte van 2,5 meter onder het maaiveld. Om de werkzaamheden in een droge bouwput te kunnen uitvoeren, moest het grondwaterpeil verlaagd worden naar -7,5 meter. Onder het wooncomplex zitten namelijk nog twee ondergrondse bouwlagen voor de parking.

Net door de losse zandgrond die de streek typeert, vreesde de bouwheer door het droogzetten van de bouwput onaanvaardbare peildalingen in de omgeving. “Daarom was in het bestek een retourbemaling voorzien, om het opgepompte water terug naar een gewenste, naburige grondlaag af te voeren”, zegt René Lambrechts van G. Smeyers. “Maar via doorgedreven computersimulaties konden we aantonen dat we die konden voorkomen.”

De grondwaterdaling buiten de bouwput werd opgevolgd met peilbuizen. Korte vacuümbronnen van 14 meter diep werden strategisch ingeplant, in het bijzonder ter hoogte van de latere liftputten. Om een waterdichte doorgang van de bemalingsbronnen doorheen de vloerplaat te garanderen, ontwierp de firma speciale doorvoerstukken.

Door de diepte van de voorziene soilmixwand te optimaliseren, was de retourbemaling uiteindelijk niet nodig. De wand werd tot 16 meter onder het maaiveld uitgevoerd. Lambrechts licht toe: “In de diepere zandlaag zitten kleine, horizontale kleilaagjes. Daardoor is de grond er minder doorlatend. Zo bleef de invloed van de bemaling op de omgeving gering. Dankzij onze expertise inzake het ontwerp en de uitvoering van complexe bemalingen ontwikkelen wij werkbare en financieel interessante oplossingen. Ook voor Duin & Park hebben we de klant tijd en geld bespaard, zonder in te boeten aan kwaliteit”, besluit René Lambrechts.