Wonen, werken én logeren in één complex

Lommel is een nieuw oriëntatiepunt rijker. Aan de ring prijkt sinds kort Hotel Corbie, dat dankzij een knap staaltje architectuur meteen in het oog springt. Toch is niet alleen het uitzicht van dit gebouw toekomstgericht. Bezoekers kunnen er immers wonen, werken én overnachten.

Toen Van den Boer Concept de laatste jaren de woningen ter hoogte van de kruising Stationsstraat-Binnensingel (waar zich onder meer het bridgecafé De Seppenherberg bevond) opkocht, had het eigenlijk nog geen idee waarvoor het de terreinen zou gebruiken. “Gaandeweg groeide echter het idee om er verschillende functies in elkaar te laten overvloeien, met als hoofdmoot een hotel”, vertelt Filip Remans van Van den Boer Concept. “Uiteindelijk werd het een complex waar ook 1.200 m² commerciële- en kantoorruimtes onderdak kregen, evenals zeven energiezuinige appartementen.”

Entree in Saharastijl
Het grootste deel van het complex wordt in beslag genomen door een rechthoekig volume met zeven bouwlagen. Links bevindt zich een schuin aangebouwde vleugel met vier bouwlagen. Deze volumes huisvesten Hotel Corbie. “Binnenkomen doe je aan de achterzijde: een beetje in Saharastijl, via een volledig glazen vloerpartij met onderliggend Lommels zand”, vertelt Filip Remans. “De oppervlakte van iets meer dan 3.000 m² wordt ingenomen door 47 kamers, waaronder twintig gemeubelde appartementen voor langere verhuur. Daarnaast biedt het geheel plaats aan verschillende vergaderzalen en evenementenruimtes, een kleine keuken en een ontbijtzaal. Het hotel voorziet immers enkel ontbijt, geen lunches of diners. Klanten kunnen hun wagen kwijt in de ondergrondse parking met zeventig plaatsen. Het hotel zal drie sterren dragen, maar biedt eigenlijk een viersterrencomfort.”

Spel van materialen en kleuren
De nieuwe volumes zijn opgetrokken in een betonstructuur die aan de voorzijde volledig is opengewerkt. Het grote rechthoekige deel bevat een glasgevel die zich uitstrekt over de zeven verdiepingen. Het gelijkvloers van de zijvleugel ligt enigszins teruggetrokken, waardoor het lijkt te zweven. De overkragende verdieping bestaat dan weer quasi volledig uit glas. De rest van de voorgevels is uitgevoerd met een rasterwerk van zwarte Colorbel-panelen en glazen balustrades, die de kamers mooi accentueren. Dit staat in schril contrast met de gesloten zijkanten, die afgewerkt zijn in wit zichtbeton. “Dit spel van verschillende materialen en kleuren zorgt voor een uiterst moderne, frisse look, al is het geheel erg herkenbaar als hotel”, aldus Filip Remans.

Duurzaam gebouwencomplex
Aan de rechterkant bevindt zich – in haakse positie – een kleiner rechthoekig volume met twee  bouwlagen en een identiek architecturaal ontwerp, inclusief een glasgevel én de toepassing van contrasterende materialen. De betonstructuur is afgewerkt met kleinere glaspartijen en zwarte Colorbel-panelen. Filip Remans: “We hebben overigens resoluut geopteerd voor duurzame technieken. Zo zorgt een Triple Aqua-klimaatsysteem voor de verwarming en koeling in het hotel en wordt het regenwater opgevangen in functie van (her)gebruik als sanitair water.”

 

Tekst | Els Jonckheere       Beeld | Van den Boer Concept

 

Technische Fiche
Bouwheer    Van den Boer Concept (Lommel)
Architect    D&D Architecten (Lommel) en Plus Office (Brussel)
Hoofdaannemer    Derdaele (Lommel)

 

i-project-infov3 Participanten aan het woord

Schrijnwerkerij Van den Boer – Aluminium buitenschrijnwerk

Gezien het duurzame karakter van aluminium besloot de bouwheer van Hotel Corbie al het buitenschrijnwerk te laten uitvoeren in dit materiaal. Deze taak werd toegewezen aan Schrijnwerkerij Van den Boer uit Lommel, dat zich toelegt op het maken en plaatsen van allerlei aluminiumconstructies – van glasgevels over ramen tot zonweringen. Het bedrijf werd in 1991 opgericht door Ronny van den Boer, die eerder actief was als zelfstandig schrijnwerker, en zijn jongere broer Marc, die zijn sporen had verdiend in de aluminiumsector. Sindsdien groeide het familiebedrijf uit tot een stevige kmo met dertig medewerkers. Het is ook Schrijnwerkerij Van den Boer dat het buitenschrijnwerk van de Duiktoren TODI in Beringen en BE-Trans in Geel verzorgde. De firma koopt de profielen voor ramen en deuren aan bij Reynaers, en vindt de andere materialen op een brede markt. “Voor Hotel Corbie leverden en plaatsten we zo’n 1.400 m² buitenschrijnwerk”, vertelt Ronny Van den Boer. “Dit werd uitgevoerd in CS77- en CS86HI-raam- en deurprofielen, alsook in CW50-gordijngevelprofielen – telkens inclusief zonwerende beglazing. Hoewel we meestal in Limburg werken, is Hotel Corbie natuurlijk wel speciaal omdat het zich in onze thuisgemeente bevindt.”

Thebo Asfaltwerken Boonen – Waterdichting en roofing

Een combinatie van een vakkundige waterdichting en een kwalitatieve roofing is voor elk plat dak een absolute vereiste. Vandaar dat de bouwheer van Hotel Corbie deze werken overliet aan Thebo Asfaltwerken Boonen uit Lommel. Met jarenlange ervaring en achttien VCA-gediplomeerde medewerkers is deze firma immers een referentie op het vlak van platte daken en industriële werken. “Onze ruime expertise, aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding en ons permanente streven naar absolute veiligheid hebben ervoor gezorgd dat we al tal van interessante projecten op ons conto konden schrijven”, vertellen zaakvoerders Erik en Jordy Theunissen. ”Denk maar aan Belgoprocess in Dessel, BCS in Balen, Nyrstar in Balen en Budel, Vsiko Teepak in Lommel, Tessenderlo Chemie, FN Zutendaal, Trinseo in Tessenderlo en nu dus ook Hotel Corbie.” In dit project voorzag Thebo 2.470 m² dakoppervlakte van waterdichting en roofing. Jordy Theunissen was verantwoordelijk voor de voorbereiding en de uitvoering: “We gebruikten het materiaal van Soprema, en voor de fietsenstalling EPDM van IRS. De grootste uitdaging was de vereiste detailafwerking. Door bijna een jaar lang in verschillende fases onze beste krachten in te zetten, is dit echter bijzonder goed gelukt.”