Woonzorgcentrum Kloosterhof Berlaar | Mooi voorbeeld van Design & Build-aanpak

In Berlaar – nabij Lier – hebben de plaatselijke Zusters van Berlaar woonzorgcentrum Kloosterhof annex assistentiewoningen Solleveld geopend. Ondanks de historisch klinkende naam gaat het om een volledige nieuwbouw, op een voordien braakliggend terrein.

Het complex telt 67 woonzorgkamers met bijhorende ondersteunende facilitaire ruimtes, die zijn ondergebracht in een vierkant gebouw met binnentuin. De ruime rusthuiskamers, die stuk voor stuk zijn uitgerust met een rolstoeltoegankelijke, ergonomisch ingerichte badkamer met drempelloze douche, zijn ingedeeld in vier leefgroepen, waarvan twee op de begane grond en twee op de verdieping. Per leefruimte is er voorzien in een ruime zithoek met open zicht op de landelijke omgeving. De keuze voor laagbouw zorgt voor een huiselijke indruk en een prima inpassing in het beeld van de omliggende woningen. De 24 aansluitende assistentiewoningen beschikken allemaal over een inpandig terras, dat drempelloos toegankelijk is via een schuifraam. Zo vormen het een verlengstuk van de leefruimte. De badkamers sluiten eenvoudig aan op de slaapkamer, terwijl de open keuken leidt naar een ruim aanvoelende woonkamer van circa 32 m². Iedere flat beschikt over een eigen berging.

Fel gereduceerde kostprijs
Projectmatig is Kloosterhof een goed voorbeeld van een initiatief dat oorspronkelijk vastliep door het wegvallen van de VIPA-infrastructuursubsidie. Concreet betekent dit dat woonzorgcentra voor hun financiering eigenlijk zijn aangewezen op eigen middelen en bankleningen. “Wij hadden voor de Zusters al assistentiewoningen opgetrokken in Holsbeek”, vertelt gedelegeerd bestuurder Herman Bernaerts van bouwbedrijf ibens. “Tijdens onze contacten raakten we in gesprek over de mogelijkheid om samen met de architect het ontwerp van het geplande WZC in Berlaar te herbekijken. Door onze eigen kennis en ervaring in te brengen en maximaal te prefabriceren hebben wij het Kloosterhof kunnen bouwen tegen een fel gereduceerde kostprijs, en dat zonder in te leveren op functionaliteiten. Samen met De Vloed Architects zijn we aan de slag gegaan om het hele bouwproject compacter te maken en een aantal duurdere details weg te laten of anders op te lossen.”

Woonzorgcentrum Kloosterhof Berlaar

Gegarandeerde resultaatsverbintenis
Als bouw- en ontwikkelingsbedrijf richt ibens zich specifiek op de huisvesting van mensen met een zorgvraag, niet via aanbestedingen op de laagste eenheidsprijs, maar via Design & Build-opdrachten (DB) met resultaatsverbintenis en een lagere totaalprijs. Ibens baseert zich hierbij op een totaalbeheersing van het bouwproces. “We maken gebruik van 3D BIM (Building Information Model). Al onze projecten worden eerst virtueel gebouwd in 3D, om ze nadien te realiseren met een doorgedreven prefabricatie en volgens het ‘lean-principe’. Dat is ook in Berlaar zo gebeurd.”

Woonzorgcentrum Kloosterhof Berlaar

Het begrip ‘lean’ komt uit de industrie. “We delen onze projecten nu op in verschillende batchen en stemmen onze productie hierop af. Zo maken we alleen wat in een bepaalde fase nodig is. Op die manier komen we tot 20 à 30% tijdwinst bij de uitvoering. We betrekken hier altijd onze onderaannemers en leveranciers bij. Succesvol bouwen doe je immers via een ketengeïntegreerd proces op basis van partnering. Deze betrokkenheid gebeurt op basis van vertrouwen in plaats van wantrouwen en volgens een overlegmodel in plaats van het traditionele conflictmodel”, zegt Bernaerts.

Zorgvisie geïntegreerd
“Als sterk genormeerde en gereguleerde sector vereist de zorghuisvesting een zeer specifieke kennis”, stelt Bernaerts. “Ibens heeft zich deze kennis eigen gemaakt en kan zijn klanten als kennisorganisatie garanderen dat de projecten volledig beantwoorden aan alle wettelijke voorschriften. Tegelijk garandeert het bedrijf een vaste prijs en opleveringsdatum. Wij werken nooit op basis van een middelenverbintenis, maar wel op basis van een resultaatsverbintenis. D&B is bij ons de standaard.” Ibens houdt ook altijd rekening met de zorgvisie van de exploitant. “Die heeft een belangrijke impact op de organisatie van kamers, gangen en installaties. Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of de senioren op de afdeling zelf eten, dan wel gezamenlijk in één restaurant. Als zij hun verdieping dagelijks moeten verlaten voor een maaltijd in een gemeenschappelijk restaurant, moet er extra aandacht uitgaan naar de logistiek en de infrastructuur, zoals de liften.”

Tekst | Koen Mortelmans Beeld | ibens

Technische Fiche
Bouwheer
vzw Vereniging van de Zusters van Berlaar (Berlaar)
Architect De Vloed Architects (Heusden-Destelbergen)
D&B-aannemer ibens (Antwerpen)

i-project-infov3 Participanten aan het woord

Safe House – Toegangscontrole
Een kwarteeuw geleden richtte Marc Peeters Safe House op. Dat is intussen uitgegroeid van een kleine slotenmakerij tot een gespecialiseerde beveiligingsonderneming met vijftien medewerkers, verdeeld over een hoofdkantoor in Deurne en een bijhuis in Schilde. “In het woonzorgcentrum hebben we de elektronische toegangscontrole geïnstalleerd, gebaseerd op het aanbod van fabrikant Salto. Voor de toegangsdeuren, dienst- en logistieke deuren zijn er geen sleutels meer, maar badges”, aldus Safe House. “Daarnaast zijn er centraal geplaatste online wandlezers, die fungeren als updater. Alle toegangsinformatie wordt opgeslagen in de gebruikersbadges. De updaters lezen de informatie van de badges en communiceren die met de software. Tegelijkertijd schrijven ze de meest actuele toegangsrechten op de badges.” In de zorg neemt de vraag naar zulke systemen toe. Ze maken het op een veilige en gebruiksvriendelijke manier mogelijk om te bepalen wie – medewerkers, residenten, bezoekers, externe dienstverleners –wanneer en hoelang toegang heeft tot verschillende plekken. “Je kan ook systematisch controleren wie wanneer welke deur heeft geopend. En een verloren badge kan je gewoon via de software deactiveren.”