WZC De Linde breidt opnieuw uit

Woonzorgcampus De Linde in de Schoolstraat van Waarschoot blijft in volle ontwikkeling. Het woonzorgcentrum werd in de loop van vorig jaar uitgebreid met 49 woongelegenheden en een ultramoderne grootkeuken, en nu moet het oude klooster plaatsmaken voor zestien assistentiewoningen. Om een zekere harmonie te bekomen, wordt er zowel qua ontwerp als materiaalgebruik voortgeborduurd op de bestaande gebouwen van de campus.

Amper negen jaar geleden werd WZC De Linde al grondig uitgebreid met verschillende woongelegenheden, kantoren en een lokaal voor kinesitherapie. Hiermee kon het rust- en verzorgingstehuis plaats bieden aan 109 bewoners. Het beschikte over een gelijkvloerse afdeling voor zwaar dementerende ouderen, een bijzondere erkenning van 63 plaatsen voor zwaar zorgbehoevende mensen en een centrum voor kortverblijf voor drie residenten. Sinds kort bezit het woonzorgcentrum ook een ultramoderne grootkeuken, die is uitgerust om de volledige campus te bedienen. Op 1 oktober 2018 zal het bovendien een gloednieuwe vleugel met 49 kamers in gebruik nemen. 


De oude vleugel telt vier bouwlagen en heeft een hellend dak, terwijl de nieuwbouw over drie niveaus en een plat dak beschikt. 

Duidelijke identificatie
De nieuwe vleugel dient zich aan als een T-vormige aanbouw van 54 x 38 meter aan de linkerkant van het bestaande woonzorgcentrum. Achteraan is dit nieuwbouwvolume afgewerkt met een keukenvolume van één niveau. Ontwerpmatig is er gestreefd naar uniformiteit en eenheid. De hoofdingang is onveranderd gebleven, de vloerpassen lopen door zonder niveauverschil en de architectuur sluit nauw aan bij wat er al was. “Niettemin laat het ontwerp een duidelijke identificatie van het nieuwe gedeelte toe”, vertelt Marc Claeys, architect-zaakvoerder bij Archipro Architecten. “De oude vleugel telt vier bouwlagen en heeft een hellend dak, terwijl de nieuwbouw over drie niveaus en een plat dak beschikt. De raampartijen zijn groter en er is gewerkt met een spel van in- en uitspringende detaillering. Het gebouw is opgetrokken met een betonstructuur en afgewerkt met strengpersgevelsteen in verschillende kleuren (grijs, bruin en antracietzwart met grijswitte afzettingen), gecombineerd met gemoffeld zwart aluminium schrijnwerk en panelen uit grijs gespikkeld sierbeton.”

Supersnelle realisatie
MBG stond in voor de realisatie van het project. Het bouwbedrijf, dat deel uitmaakt van de beursgenoteerde groep CFE en al decennialang een van de grootste spelers in Vlaanderen is, begint zowaar een specialist in zorgcentra te worden. “Na Home Vijvens, Mayerhof, Triamant, AZ Alma, AZ Sint Maarten, Keizerhof, ’t Withof en ZNA is WZC De Linde het zoveelste zorgproject op korte tijd”, vertelt projectleider Gregory Bruxelman. “Hiermee hebben we eens te meer onze knowhow versterkt en onze interesse op lange termijn bevestigd. In dit project hebben we de ruwbouw- en rioleringswerken met ons eigen team verwezenlijkt. De rest hebben we uitbesteed aan onderaannemers met de nodige ervaring, want enige expertise kwam hier zeker wel van pas. 


De ultramoderne grootkeuken is uitgerust om de volledige campus te bedienen.

De verschillende details voor de waterdichting op de verschillende niveaus vereisten grote aandacht. Bovendien was de planning enorm krap: op 7 november 2016 zijn we gestart met de afbraakwerken, en tien maanden later hebben we de grootkeuken al opgeleverd. Nog eens drie maanden later was de ruwbouw van de volledige vleugel klaar en konden we starten met de volgende fase: de nieuwbouw met zestien assistentiewoningen en gemeenschappelijke verblijfsruimtes op de locatie waar zich nu nog het oude kloostergebouw bevindt.”     

Tekst | Els Jonckheere      Beeld | Archipro/MBG
Uitgelichte foto boven: Het nieuwe volume is afgewerkt met strengpersgevelsteen in verschillende kleuren, gecombineerd met gemoffeld zwart aluminium schrijnwerk en panelen uit grijs gespikkeld sierbeton.


Technische Fiche 

Bouwheer WZC De Linde vzw (Waarschoot)
Architect Archipro Architecten (Gent)
Hoofdaannemer MBG (Antwerpen)