Platform voor de bouw
“De toegankelijkheid van gebouwen kan nog veel beter”

“De toegankelijkheid van gebouwen kan nog veel beter”

De toegankelijkheid in Vlaanderen heeft nog een lange weg te gaan. Voor velen lijkt het een ver-van-mijn-bedshow. We mogen echter niet vergeten dat weinigen bij het ouder worden gespaard blijven van kwaaltjes en een verminderde mobiliteit. Hoe geraak je dan op je werk? En kan je daar naar het toilet gaan? Adviesbureau AID zorgt ervoor dat het antwoord ‘ja’ is.

Niet enkel bij de oudere bevolking is de toegankelijkheidsnood groot. Volgens Statbel is ‘in België 9 procent van de bevolking tussen 15 en 64 jaar sterk beperkt in de dagelijkse activiteiten door een handicap, een langdurige aandoening of een langdurige ziekte’ (Enquête naar de arbeidskrachten 2017). Integraal toegankelijke gebouwen zouden de werkloosheidsgraad in deze groep sterk doen dalen. Ten voordele van iedereen. Sinds de introductie van de Vlaamse verordening toegankelijkheid, die van kracht is sinds 1 maart 2010, gelden er eisen voor de toegankelijkheid van publieke gebouwen. “Spijtig genoeg zijn die heel beperkt”, klinkt het bij AID. “Het spitst zich enkel toe op de rolstoeltoegankelijkheid van een gebouw. Dat is slechts de basis.”

AID spoort pijnpunten in bestaande ontwerpen op en rijkt oplossingen aan die een toegankelijk gebouw creëren.

 

Toegewijd advies op maat

Architect en expert toegankelijkheid Marie-Andrée Avraam, architect en ondernemer Servaas
Vertongen en ondernemer Tanguy Martens vinden dat het beter kan. Daarom richtten zij het adviesbureau AID bv op. AID staat voor Advies Integrale toegankelijkheid en Design voor bouw en evenementen. AID adviseert en screent gebouwen. Het toetst ze af aan de Vlaamse ver-ordening toegankelijkheid en gaat desnoods nog enkele stappen verder.

“Een videofoon is beter dan een parlofoon, een zwarte mat aan de inkom is niet aangewezen en een opleiding voor toegankelijke dienstverlening maakt een wereld van verschil bij het onthaal. Het zijn maar enkele van de factoren die de toegankelijkheid van een gebouw aanzienlijk verbeteren”, legt AID uit. “Vandaag is onze taak vooral bewustmaking. Mensen zonder beperking beseffen vaak nog niet dat er wel degelijk nood is aan integraal toegankelijke (kantoor)gebouwen. We adviseren architecten en projectontwikkelaars. En na een screening kennen we geslaagde gebouwen het AID-toegankelijkheidslabel toe.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details