Platform voor de bouw
Oud kantoorgebouw krijgt tweede leven

Oud kantoorgebouw krijgt tweede leven

De ondersteunende diensten van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen hadden nood aan een nieuwe uitvalsbasis. Die vonden ze in een oud kantoorgebouw aan de Frankrijklei, dat werd omgetoverd tot een duurzame, hedendaagse werkomgeving. Achter de strakke gevel van ‘De Pit’ schuilt een warm interieur dat de aanwezigen al het benodigde comfort biedt.

Het kantoorgebouw aan de Frankrijklei dateert uit de jaren 70 van vorige eeuw en beantwoordde niet meer aan de eisen die gebruikers vandaag stellen aan hun werkomgeving. Ook op het vlak van duurzaamheid en energiezuinigheid was het verouderd. De draagstructuur was daarentegen nog in perfecte
staat en kon dus behouden blijven.

sofa.beeld-kantoor-werkplekken-kopieren

“We kozen voor een gevelsysteem met een lichte, duurzame opbouw om de draagstructuur minimaal te belasten”, verduidelijkt David Jacobs.

 

Pitstop

Het vernieuwde gebouw staat bekend als ‘De Pit’, een naam die de personeelsleden van het Stedelijk Onderwijs zelf kozen. Hij weerspiegelt niet alleen de teamdynamiek van de organisatie. Het gebouw is letterlijk een ‘pitstop’ voor iedereen die professioneel betrokken is bij het Stedelijk Onderwijs in
Antwerpen, dat er rotsvast van overtuigd is dat inspirerende en duurzame schoolgebouwen bijdragen tot betere leerresultaten. “We investeren dan ook volop  in het verbeteren van onze leeromgevingen”, zeg Jeff Van Poppel, zakelijk directeur bij het Stedelijk Onderwijs Antwerpen. “Die lijn trekken we ook door in onze werkomgevingen. Als we de schoolteams naar behoren willen ondersteunen, dan moeten ook onze medewerkers van de ondersteunende diensten zich goed voelen op het werk. Daarom is De Pit zo belangrijk voor ons.”

Het fraaie interieur weerspiegelt de dynamiek van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen.

 

Veelzijdig gebruik

“Naast het kantoordeel heeft De Pit een waardevolle collectieve functie”, verduidelijkt David Jacobs van architectenbureau HUB. “Leerkrachten kunnen in het gebouw gebruikmaken van de vergaderzalen voor overleg en bijscholingen. Ook in de cafetaria zijn ze welkom. En op de benedenverdieping vinden ze een inspiratieruimte. Daar zijn kleine tentoonstellingen en andere opstellingen mogelijk.”   

In 2018 werd het gebouw volledig gestript. Vervolgens werd er een geprefabriceerd geïsoleerd houtskelet met minerale wol tegen de bestaande gevelstructuur geplaatst, om de façade vervolgens te bekleden met geanodiseerde aluminiumplaten. “We kozen voor dat gevelsysteem omdat het een lichte, duurzame opbouw is die de dragende structuur minimaal belast”, verduidelijkt David Jacobs. “Daarnaast wilden we een gevelmateriaal met een tint die perfect matcht met de andere gebouwen aan de Leien. Zo gaat het kantoorgebouw naadloos op in het grotere geheel.”

Warm interieur

De strakke gevel van De Pit contrasteert met de warmte die het interieur van het kantoorgebouw uitstraalt. “De ramen bestaan aan de buitenkant uit aluminium en aan de binnenkant uit hout”, legt Jacobs uit. “Samen met de convectoren zijn ook de dagkanten afgewerkt in hout. De dragende betonstructuur hebben we gezandstraald, zodat hij voortaan als een beeldbepalend element in het interieur fungeert.”

“Typisch voor een gebouw uit de jaren 70 is de centrale koker, die alle voorzieningen zoals sanitair, lift en trappen groepeert”, vult Jeroen Van Hemeldonck, projectleider bij aannemer Van Roey, aan. “De wanden van die koker zijn niet uitgerust met traditionele gipspleister, maar zijn gecementeerd. Ook die keuze zorgt mee voor een warme en natuurlijke uitstraling.”   

De conciërgewoning op de bovenste verdieping maakte plaats voor vergaderzalen met een mooi uitzicht.

 

Strakke timing

Van Roey stond in voor het totaalpakket van de werkzaamheden: van ruwbouw tot binnen-afwerking. Wat was er voor hen bijzonder aan het project? “Enerzijds was er de werfinrichting in een drukke buurt zoals de Antwerpse Leien”, verduidelijkt Jeroen Van Hemeldonck. “Die voorbereiding brengt altijd uitdagingen met zich mee. Anderzijds waren we gebonden aan een strakke timing. De diensten van het Stedelijk Onderwijs wilden verhuizen in de loop van de paasvakantie, dus we moesten een tandje bijsteken. We zaten
goed op schema, maar helaas strooide de coronacrisis op het eind van de rit roet in het eten. In maart werden de werkzaamheden noodgedwongen stilgelegd.”

“Ook de sloopwerkzaamheden waren uitdagend”, zegt Van Hemeldonck. “Achter het gebouw ligt een parking en we sloopten een verdieping om een daktuin te kunnen aanleggen. Die sluit nu mooi aan op de cafetaria. Daarnaast was er op de bovenverdieping een kleine conciërge-woning ingericht. Die sloopten we om plaats te maken voor een nieuwe verdieping in houtmassiefbouw. Zo kwam er extra plaats vrij voor de benodigde vergaderzalen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details