Platform voor de bouw
Regels voor de meterkast

Regels voor de meterkast

De eisen voor de afmeting en de inrichting van een meterruimte in een woonruimte zijn vastgelegd in een norm, de NEN 2768. Het betreft dan vooral de afmetingen van de ruimte, de toegang, indeling en de plek in de woning. De inhoud van de meterkast bestaat uit water-, gas- en elektriciteitsaansluitingen. Ook komt in de meterkast veelal de telefoonleiding binnen, evenals de glasvezelaansluiting en CAI (Centrale Antenne Inrichting). De meterkast is het hart van uw elektrotechnische installatie. Wat zit er vrijwel standaard in uw groepenkast?

Twee beveiligingen

De groepenkast heeft twee soorten beveiligingen: de aardlekschakelaar en de installatieautomaat. De aardlekschakelaar is grofweg bedoeld als extra veiligheid voor mensen en de installatieautomaat met name voor het beschermen van aangesloten apparatuur.

De hoofdschakelaar gebruikt u om uw hele installatie in één keer uit te schakelen en spanningsloos te maken. Een aardlekschakelaar is een automatisch werkende schakelaar die een elektrotechnische installatie spanningsloos maakt zodra een lekstroom optreedt. Een installatieautomaat beschermt de bedrading van elektrotechnische installaties en elektrische apparaten tegen schade als gevolg van te hoge stroom. Een aardlekautomaat is in feite een aardlekschakelaar en een installatieautomaat ineen.

Optioneel

Een fornuisgroep heeft u nodig als u elektrisch wilt gaan koken en bestaat uit een twee- of drietal installatieautomaten die als één groep veelal achter de aardlekschakelaar worden aangesloten. Een kookgroep is een 3-fasenautomaat voor de aansluiting van kooktoestellen met een hoog vermogen. Mechanische ventilatie zorgt voor de afvoer van vervuilde binnenlucht en de aanvoer van verse buitenlucht. Het kan zijn dat de groep of schakelaar zich in de meterkast bevindt; deze is dan voorzien van een gele sticker met een afbeelding van een ventilator. Als op de ABB-groepenkast ook zonnepanelen aangesloten zijn, dan kan dit worden aangegeven met een gele sticker met tekst. Bij brand kan de brandweer de zonnepanelen buiten werking stellen door de groep in de meterkast uit te schakelen.

Voorschriften

Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk dat uw meterkast en de bijbehorende leidingen met zorg aangelegd en aangesloten worden. De twee belangrijkste normen voor elektrotechnische installaties zijn de NEN 1010 en 4010 en de NEN 3140. NEN 1010 is de norm voor elektrotechnische laagspanningsinstallaties in onder andere woningen. De nieuwe norm 4010 vervangt veel onderdelen van de 1010 norm. NEN 3140 is een zelfstandige norm die voor Nederland alle relevante eisen voor laagspanningsinstallaties bevat. De Nederlandse wet stelt dat elektrische installaties en apparaten veilig moeten zijn en dat werkzaamheden met of aan deze installaties veilig moeten worden uitgevoerd.

Alles voor de eigen veiligheid. Veel elektrische apparaten en toepassingen in huis zorgen nu eenmaal voor een verhoogde kans op storingen of brand door elektra. Bij elektronica onderdelen kopen dient u altijd de norm 1010 of 4010 aan te treffen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details