Platform voor de bouw
Rustig wonen op voormalige kloostersite
Nieuwbouw en renovatie gaan hand in hand op de site van Villa Karmel.

Rustig wonen op voormalige kloostersite

Villa Karmel brengt al die troeven samen en stopt ze in een eigentijds jasje. Nieuwbouw en renovatie gaan er hand in hand. Vanaf oktober kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen in de nieuwe woonbuurt.

Tekst Stephanie Demasure    |    Beeld Volus

In Blankenberge spreekt het klooster van ‘de ongeschoeide karmelieten’ nog steeds tot de verbeelding als het slotklooster waar afzondering en eenzaamheid vooropstond. Tralies en een hoge slotmuur hielpen bij het scheppen van een ‘woestijn’ waarin het karmelideaal beleefd kon worden, inclusief kloostertuin. Na een grondige facelift zullen ook de toekomstige bewoners er kunnen herbronnen. Al is het net zo goed een ideale uitvalsbasis om de stad en de kust te verkennen. Villa Karmel bevindt zich namelijk op wandelafstand van de zee en alles wat het centrum van Blankenberge te bieden heeft.   

Het kleurenpalet is op maat van de omgeving.

Het kleurenpalet is op maat van de omgeving.

62 woonunits

Het gerenoveerde kloostergebouw en het nieuwbouwvolume zijn samen goed voor 62 woonunits. “Daarmee bieden we een ruime variatie”, zegt Pascal Legroe, bestuurder en projectontwikkelaar bij Volus. “Er zijn een-, twee- en drieslaapkamerappartementen, maar ook woningen van drie bouwlagen. In elke typologie staan comfort en woonkwaliteit voorop. Lichte kleuren en zachte, warme materialen domineren het interieur. De wooneenheden hebben trouwens stuk voor stuk een eigen buitenruimte. Voor de units op het gelijkvloers bevinden die terrassen zich in de kloostertuin. Op de verdiepingen is er ook altijd sprake van een privéterras.”

Villa Karmel is een ideale uitvalsbasis om de stad en de kust te verkennen.

Villa Karmel is een ideale uitvalsbasis om de stad en de kust te verkennen.

Voor de architectuur lieten projectontwikkelaar Volus en architectenbureau ARCH & TECO zich inspireren door het kloosterverleden en het kleuren-schema van de kust. Zo verwijzen de goudkleurige aluminium afwerking en het dito schrijnwerk naar het zand. Ook de aluminium balustrades kregen een gouden kleur. In het gerenoveerde gedeelte is het authentieke karakter van het klooster maximaal behouden. De twee ‘kloosterbenen’ zijn volledig gestript en opnieuw ingericht. Samen vormen zij Residentie Mgr. Waffelaert. Op de nieuwe perforaties voor bijkomende raampartijen na is de gevel maximaal behouden. Dat was ook aangewezen, gezien de status
van ‘beschermd gevelzicht’. En ook het kapelletje op de hoek is gebleven. “De nieuwbouw – die de naam Residentie Koning Albert I kreeg – is trouwens in kruisvorm opgesteld. Een bewuste en symbolische keuze”, vult Legroe nog aan.

Het goudkleurige aluminium springt sterk in het oog.

Het goudkleurige aluminium springt sterk in het oog.

Troef voor de ruime omgeving

Naast respect voor het verleden en rustgevend groen was ook de doorwaadbaarheid van de site belangrijk bij de ontwikkeling van dit fraaie woongeheel. De kloostertuin creëert een vlotte, aangename doorgang naar de straatkant. Er is circa 40 meter kloostermuur afgebroken om die openheid te creëren. Na de aanleg van de ondergrondse parking onder de nieuwbouwvolumes is de tuin opnieuw aangeplant met streekgebonden groen. Een hekje zorgt voor de nodige privacy, maar is niet slotvast, zodat de tuin toegankelijk blijft.

Tot slot was ook een duurzame benadering een van de voornaamste speerpunten van projectontwikkelaar Volus. Niet alleen om te voldoen aan de hedendaagse normen, maar ook met het oog op de toekomst. “Villa Karmel beantwoordt aan de strengste eisen: een laag energieverbruik, een lage CO2-uitstoot, geoptimaliseerde raamoppervlaktes, een hoge isolatiegraad en efficiënte warmterecuperatie”, licht Pascal Legroe toe. “Samen met de ondergrondse garageboxen, de berging en de ruime fietsenstalling dragen deze energetische troeven bij tot het wooncomfort van de gebruikers. Vandaag en morgen.”    

De kloostertuin creëert een vlotte, aangename doorgang naar de straatkant.

De kloostertuin creëert een vlotte, aangename doorgang naar de straatkant.


Itho Daalderop/Codumé Technics – HVAC en sanitair

“Het was een verademing om voor een projectontwikkelaar te werken die de kostprijs niet als doorslaggevende factor beschouwde.” Aan het woord is Lieven Messiaen, managing director van Itho Daalderop, dat zijn Belgische hoofdkantoor vestigde in Asse. De onderneming stond in voor het sanitair, de ventilatie en de verwarming in de woningen van Villa Karmel. Ze werkte nauw samen met dochterbedrijf Codumé Technics, dat de ventilatie-systemen en verwarming installeerde. Met ruim zeventig jaar ervaring als plaatser voor de projectmarkt was het geen probleem om deze klus vlot te klaren. Chauffage en sanitair liet Codumé uitvoeren door een onderaannemer.

“Zowel de high-end gasketels als het ventilatiesysteem D zijn ontwikkeld door Itho Daalderop”, gaat Messiaen verder. “Ze zijn niet de goedkoopste optie, maar wel een duidelijke keuze voor duurzame technieken. Met de cv-ketel opteerde de bouwpromotor bijvoorbeeld resoluut voor veel warmwatercomfort. Onze CUBE produceert namelijk 16 liter per minuut. Ter vergelijking: bij veel andere ketels is dat slechts 9 of 10 liter. Ideaal voor strandgangers die zich extra willen douchen. De ventilatie heeft dan weer een positief effect op de EPB-berekening, waar ook de bewoners op hun beurt de vruchten van plukken.”


Coopman Orona – Liften

Dat de bewoners van Villa Karmel zich in alle comfort en vrijheid van de ene naar de andere verdieping kunnen begeven, danken ze aan Coopman Orona. Het plaatste er immers zes liften van het type 3G_1010, met afmetingen volgens de opgelegde toegankelijkheidseisen. De afwerking van de liftkooien sluit perfect aan bij de rest van het project. Zo zijn de liften niet alleen een functionele toevoeging, maar ook een esthetische troef. “Bij de plaatsing werkten we met twee verschillende opstellingen”, klinkt het. “De drie liften in de nieuwbouw zijn geïnstalleerd met toegang op 180°. Bij de renovatie van het klooster plaatsten we een van de liften deels in buitenopstelling.”

Al sinds de jaren 60 is Coopman actief als liftenbouwer. In 2010 werd het bedrijf overgenomen door Orona. De twee complementaire spelers versterkten elkaar. Orona is namelijk specialist in het ontwerpen en plaatsen van liftinstallaties en veilige mobiliteitsoplossingen, zowel in standaardopstellingen als in maatwerkoplossingen. “Villa Karmel is een mooie illustratie van onze maatwerkmogelijkheden. We implementeerden de opgelegde normen, maar gingen nog verder. Door het uitzicht van de liften te finetunen op maat van de binnenafwerking klopt het plaatje volledig.”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Volus (Aalter)

Architect ARCH & TECO (Gent)

Hoofdaannemer(s) Van Tornhaut (Aalter)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details