Platform voor de bouw
Slimme HVAC-installatie voor nieuwe kunstencampus

Slimme HVAC-installatie voor nieuwe kunstencampus

De PXL-MAD School of Arts is een gebouw dat niet voor één gat te vangen is. Heel wat ateliers lenen zich tot verschillende inrichtingen en vormen van gebruik, terwijl er eveneens sprake is van ruimtes met een specifieke functie en een hoogtechnologische uitrusting. Een geschikt HVAC-concept uitdokteren, was dus niet eenvoudig. Toch kunnen alle gebruikers genieten van performante verwarming, koeling en ventilatie, met dank aan de knowhow van installateur Belcotec.

“Voor de verwarming van het nieuwe campusgebouw hebben we een stookplaats ingericht in de kelder van het naburige gebouw C. De drie gascondensatieketels hebben een gezamenlijk vermogen van 750 kW en voeden ventiloconvectoren (ateliers op gelijkvloers en eerste twee verdiepingen), klimaatplafonds (hogere niveaus) en vloerverwarming die deels onder gepolierd beton en deels onder parket geplaatst is (inkomzone en tentoonstellingsruimte op eerste verdieping)”, vertelt Jeroen Vercammen, projectleider bij Belcotec. “Boven op het dak hebben we een technische ruimte gebouwd, waar zowel een verwarmings- als een koelcollector opgesteld staan. Via een change-oversysteem kan er snel en efficiënt overgeschakeld worden van verwarming op koeling en vice versa. We hebben ook wachtleidingen voorzien om de kunstencampus in de toekomst eventueel te kunnen aansluiten op een KWO-installatie.”

2-kopieren

De ventilatielucht wordt aangevoerd door twee omvangrijke luchtgroepen op het dak, die samen een debiet van 80.000 m³/h kunnen leveren.

 

Optimale sturing

Qua ventilatie is er geopteerd voor een vraaggestuurd systeem op basis van aanwezigheidsdetectie. “De ventilatielucht wordt aangevoerd door twee omvangrijke Systemair-luchtgroepen op het dak, die samen een debiet van 80.000 m³/h kunnen leveren. We hebben iets meer dan honderd VAV’s geïnstalleerd om per lokaal een variabel debiet te kunnen voorzien”, legt Vercammen uit. “Het gebouwbeheersysteem bestaat uit een Siemens-platform, waarmee we de verwarming en ventilatie optimaal kunnen sturen. Voor de naregeling maken we gebruik van TRA-regelaars, die in elk lokaal geïntegreerd zijn en functioneren op basis van CO2– en temperatuurmeting. Tot slot hebben we ook nog een reeks specifieke technieken voor de verschillende ateliers geplaatst, zoals een perslucht-, zuurstof- en gasinstallatie en lasarmen.”

Volledig pakket technieken

Belcotec is vanop de innovatiecampus in Geel actief als installatiebedrijf. In de beginjaren spitste de firma zich uitsluitend toe op HVAC, maar intussen beschikt ze ook over een afdeling elektrotechniek. “Daardoor kunnen we voortaan het volledige pakket technieken aanbieden”, legt Jeroen Vercammen uit. “We ontwerpen onze regelingen zelf op basis van Siemens-componenten die we in eigen huis programmeren. Het onge-breidelde potentieel daarvan demonstreren we momenteel niet alleen in Hogeschool PXL, maar ook bij Caterpillar in Grimbergen. De kantoorruimte van circa 3.000 m² wordt er verwarmd en gekoeld via een HVAC-installatie op basis van geothermie, inclusief klimaatplafonds en TRA-regelaars. Zowel de HVAC-componenten als de elektrotechnieken worden aangestuurd met behulp van Siemens-regelaars. Later dit jaar gaan we onze nieuwbouw ook nog uitbreiden en ombouwen tot een proeftuin voor indoor positioning systems (in samen-werking met de Thomas More-hogeschool). Zo zullen we ons steentje
bijdragen aan de verdere ontwikkeling van smart buildings!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details