Platform voor de bouw
Slimme klimaatplafonds voor sterke projecten

Slimme klimaatplafonds voor sterke projecten

De tijd dat klimaatplafonds een nicheproduct waren dat in principe alleen maar werd toegepast in grote kantoorgebouwen is definitief voorbij, net als de tijd dat Interalu door het leven ging als ‘fabrikant van metalen plafonds’. Bijna vijftig jaar na haar oprichting in 1971 is de Antwerpse onderneming uitgegroeid tot een ‘plafondengineer’ die thermisch en akoestisch performante, ecologische en esthetische klimaatplafondsystemen ontwikkelt. “Voortdurend bijleren, openstaan voor nieuwigheden en oplossingen bedenken die verder reiken dan de hedendaagse standaard: dat is onze filosofie”, zegt CEO Anthony Schrauwen.

“Sommigen willen dat het klimaatplafond zijn steentje bijdraagt aan de creatie van een industriële look, terwijl anderen dan weer vragen om het zo onzichtbaar mogelijk te integreren. Kortom: onze systemen kunnen zeer veelzijdig toegepast worden”, benadrukt Anthony Schrauwen. (Beeld: Bart Gosselin)

 

Het is een opvallende trend: klimaatplafonds zijn niet langer exclusief voorbehouden voor grote gebouwen, maar duiken deze dagen ook op in kleine kantoren, scholen en ziekenhuizen. Bovendien worden ze niet meer alleen toegepast als neutrale, doorlopende structuren, maar zijn ze tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei vormen en kleuren. “Vroeger waren technisch en akoestisch comfort de belangrijkste aandachtspunten, nu zijn ook energie-efficiëntie en esthetiek van doorslaggevend belang”, weet Anthony Schrauwen, die intussen een kwarteeuw aan het hoofd staat van Interalu, het marktleidende familiebedrijf met hoofdzetel in Wilrijk, vestigingen in Luxemburg, Nederland en Frankrijk en een partner in Italië.

Matchen van verschillende parameters

“Bij het ontwikkelen van onze klimaatplafonds moeten we verschillende aspecten incalculeren”, legt Anthony Schrauwen uit. “Allereerst is er het koel- en verwarmingsgegeven, rekening houdend met nieuwe trends zoals flexibel ruimtegebruik en ‘new ways of working’. Daarnaast worden er in een klimaatplafond ook heel wat andere technieken geïntegreerd, zoals verlichting. Een derde aandachtspunt is akoestiek. In functie daarvan werken we bijvoorbeeld vaak met plafondeilanden, desgewenst zelfs in organische vormen. En uiteraard is ook de esthetiek cruciaal. Sommigen willen dat het klimaatplafond zijn steentje bijdraagt aan de creatie van een industriële look, terwijl anderen dan weer vragen om het zo onzichtbaar mogelijk te integreren. Kortom: onze systemen kunnen zeer veelzijdig toegepast worden. We verenigen architecturale vrijheid, technische parameters en de wensen van de bouwheer in een klimaatplafond dat bij wijze van spreken meer is dan de som der delen – zowel in nieuwbouw- als renovatieprojecten met eventuele erfgoedwaarde, waarbij we het plafondgedeelte van a tot z voor onze rekening nemen. We gaan zeer ver mee in het matchen van alle parameters, ook omdat we daar zelf veel van leren.”

“We beperken ons niet louter tot assemblage, maar werken op basis van eigen R&D, waardoor we puur maatwerk kunnen leveren”, aldus Carlo Miers. (Beeld: Bart Gosselin)

 

Ecologische insteek

Een belangrijke troef van de Interalu-klimaatplafonds is dat ze zeer performant en energie-efficiënt zijn. “Onze systemen verwarmen met lage temperaturen (water tussen 30 en 40 °C) en koelen met hoge temperaturen (water van 15 tot 19 °C), waardoor er veel minder energie nodig is om een optimaal binnenklimaat te bekomen”, legt commercieel directeur Carlo Miers uit. “We hebben altijd al de ecologische kaart getrokken, ook vanuit onze ervaring in buitenlandse projecten, waarbij we regelmatig samenwerken met gerenommeerde, vooruitstrevende ingenieurs. Tijdens de overlegmomenten in het kader van de Green Deal Circulair Bouwen hebben we gemerkt dat we al vrij ver staan in het sluiten van onze productenkringloop. Zo zijn onze klimaatplafonds integraal recycleerbaar en produceren we ze volledig CO2-vrij. We hebben ook een BREAAM-audit laten uitvoeren op productbasis en zijn gezien de prestaties van onze plafonds betrokken bij heel wat BREEAM- en WELL-projecten. Bij Interalu zetten we maximaal in op de ontwikkeling van kwalitatieve, duurzame systemen, met het SAPP Ceiling als voornaamste exponent. In een recent project heeft de ingenieur technieken zelfs een half miljoen euro kunnen besparen omdat onze klimaatplafonds zo performant zijn dat de warmtepompen aan een hoger rendement kunnen draaien en de geothermie overbodig werd.”

Maatwerk op projectbasis

Eveneens bijzonder is dat Interalu de enige Belgische firma is die haar klimaatplafonds zelf ontwikkelt en produceert. “We beperken ons niet louter tot assemblage, maar werken op basis van eigen R&D, waardoor we puur maatwerk kunnen leveren”, benadrukt Anthony Schrauwen. “Het is dus niet zo dat klanten het moeten stellen met de standaardproducten uit ons gamma. Integendeel: we upgraden onze systemen op basis van de actuele trends. Als iemand een rond klimaatplafond wil, dan kunnen wij dat zonder probleem en zonder in te boeten aan technische performantie realiseren. We ondersteunen architecten en studiebureaus bij het ontwerpen van een gebouw, en daar komt dan uiteindelijk een product uit – terwijl het in de meeste andere gevallen andersom is. Die wisselwerking is in onze ogen zeer waardevol. We zijn momenteel een deel van onze kantoren aan het verbouwen tot een levende showroom van circa 500 m², waar we de ongebreidelde mogelijkheden van klimaatplafonds in kantooromgevingen zullen etaleren.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details