Platform voor de bouw
Meubilair met architecturale en emotionele meerwaarde
De nieuwe Bistro-collectie van Vincent Van Duysen is eens te meer een schot in de roos, vermits ze in veel verschillende woon- en werkomgevingen tot haar recht komt.

Meubilair met architecturale en emotionele meerwaarde

Van grijze kantoormeubelfabrikant tot een totaalinrichter met een unieke marktpositie: dat is het succesverhaal van Bulo in een notendop. De voorbije zestig jaar is deze familiale onderneming uitgegroeid tot een begrip in België. De ingrediënten van haar felgesmaakte succesrecept? Een doorgedreven ontwerpvisie die veel verder reikt dan functionaliteit, karakteristieke vormgeving en productontwikkeling met een architecturale invalshoek en een nadrukkelijke focus op beleving en emotie. 

In 1963 ontwierp Walter Busschop een klasseerwagentje op wielen en investeerde hij de opbrengsten van de verkoop in de oprichting van een eigen bedrijf. De rest is intussen geschiedenis: Bulo was geboren en maakte al snel furore met eigen stoelen, tafels, kasten en bijbehorende accessoires. De ambities reikten echter verder standaardmeubilair voor doordeweekse kantooromgevingen. Vandaar dat de onderneming een kleine twintig jaar geleden besliste om het over een andere boeg te gooien. “We wilden een alternatief bieden voor de lowbudgetmarkt die aan het ontstaan was, waarbij de esthetiek op het achterplan dreigde te verzeilen”, vertelt Arnold Van Garsse, senior project manager bij Bulo. “Sindsdien trachten we ons meubilair onderscheidend te maken op het vlak van design en vormgeving, al zijn dat uitgeholde containerbegrippen die we liever niet gebruiken. De essentie is dat we onze producten benaderen vanuit twee invalshoeken: architectuur en beleving/emotie.”

Meubels als microarchitectuur

Meubels worden vaak ontworpen vanuit een puur facilitair oogpunt (makkelijk demonteerbaar, onderhoudsvriendelijk, in de hoogte verstelbaar …). Bulo doet er een schep bovenop door zich architecturaal te laten inspireren. “Als een architect een gebouw ontwerpt, speelt hij met een reeks elementen: perspectief, materiaalkeuze, kleur, volumetrische proporties, visuele ritmiek … Wij doen hetzelfde wanneer we meubilair ontwikkelen. We beschouwen onze producten als een stukje microarchitectuur”, legt Arnold Van Garsse uit. “Dat heel wat van onze meubels ontworpen worden door gerenommeerde (interieur)architecten, is in dit opzicht uiteraard een grote troef: Stéphane Beel, Vincent Van Duysen, Léon Stynen, Bataille & ibens … Samen met onze productontwikkelaars brengen ze hun ideeën in de praktijk. Zo kwamen er de voorbije jaren al heel wat iconische collecties tot stand. Het voordeel hiervan is dat ze perfect in architecturale omgevingen passen en meteen hun stempel drukken op het interieur.”  

“We benaderen onze producten vanuit twee invalshoeken: architectuur en beleving/emotie”, zegt Arnold Van Garsse.

Focus op beleving en emotie

Los van de pure esthetiek is Bulo van mening dat een meubel een specifieke belevingswaarde moet hebben. Tactiliteit en intuïtiviteit zijn daarbij de sleutelwoorden die een cruciaal verschil maken, benadrukt Arnold Van Garsse. “Laat het ons illustreren aan de hand van een vergelijking tussen een Blackberry-telefoon en een iPhone. Allebei technisch performante producten die op een gelijkaardige manier geproduceerd worden, maar toch zo verschillend. Want waar een Blackberry ontworpen is vanuit een ingenieurslogica, is de iPhone een intuïtief en gebruiksvriendelijk hebbeding. Wij gaan op dezelfde manier te werk als de designers van Apple. Je kan meubels erg functioneel, rationeel en pragmatisch maken, maar wij vinden dat een basisvoorwaarde en dus geen doel op zich. Bij Bulo streven we naar objecten die emoties oproepen bij eigenaars en gebruikers. Ze moeten zich met onze meubels kunnen vereenzelvigen. Pas als mensen er een goed gevoel aan overhouden, is onze missie geslaagd.”

Ook gegeerd op residentiële markt

De Bulo-filosofie wordt erg op prijs gesteld, merkt Arnold Van Garsse. “We werken heel vaak samen met kmo’s, die in ons een ideale partner zien om hun uitstraling en identiteit extra in de verf te zetten – niet enkel naar klanten, maar ook naar hun werknemers toe. Een hippe, aangename en comfortabele werkomgeving is het visitekaartje van elk succesvol bedrijf. Vanuit een oplossingsgerichte mindset en een klantgerichte langetermijnvisie reiken we hen producten aan die passen bij de beoogde look-and-feel. We werken overigens niet alleen met vaste collecties, maar kunnen desgewenst ook maatmeubilair ontwerpen en produceren. Eveneens belangrijk om aan te stippen, is dat onze producten ook heel gegeerd zijn op de residentiële markt, net omdat we veel belang hechten aan emotie en beleving. Meubels zoals onze Pub&Club-stoel komen thuis even goed tot hun recht als in een kantoor. Dat we onze meubels ook nog steeds in eigen land produceren, is een extra troef. Zo kunnen we onze expertise optimaal laten renderen, het productieproces maximaal in eigen hand houden en de kwaliteit het best garanderen. Tot slot is ook het familiale karakter van onze firma intact gebleven. Al deze zaken maken dat Bulo een unieke marktpositie verworven heeft en een uitstekende reputatie geniet. De komende jaren en decennia zullen we dan ook verder gaan op deze ingeslagen weg!”   

"*" indicates required fields

Stuur ons een bericht

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten