Platform voor de bouw
Brownfield omgetoverd tot nieuwe gemeentelijke kernzone
De gevels van de assistentiewoningen zijn afgewerkt met steenstrips.

Brownfield omgetoverd tot nieuwe gemeentelijke kernzone

Einde 2022 hebben de medewerkers van de Antwerpse gemeente Kapellen hun intrek genomen in drie nieuwe gebouwen, centraal in hun gemeente. Op de bibliotheek en het zwembad na vinden de Kapellenaren sindsdien alle gemeentelijke overheidsdiensten gebundeld op één locatie.

Voor de start van de werken was de site niet bepaald de aangenaamste plek in de gemeente. Met een voormalige industriële wasserij, een ooit tot feestzaal omgebouwde turnzaal en een verouderd dienstencentrum was het een typisch brownfield. Bovendien was de grond op sommige plaatsen zwaar vervuild, zodat voor het droogtrekken van de bouwput een retourbemaling met filters nodig was. Doordat de bodemsanering tijdrovend uitviel moesten de bouwwerken met een hoge snelheid worden uitgevoerd.

“Bruggeske is één van de drie sites in het centrum van de gemeente die op basis van een masterplan worden herontwikkeld,” zegt projectarchitect Dirk Liekens (Architecten Achtergael). “Het hele programma bestaat uit publieke, residentiële en in beperkte mate commerciële functies.” Naast twee nieuwe gemeentelijke gebouwen zijn er ook twee gebouwen met samen 69 assistentiewoningen voor Zorgbedrijf Vlaanderen, een dienstencentrum, een werkwinkel en een reiscafé opgetrokken. Een en ander vergde een uitgekiende administratief-juridische procedure, waarin aannemer Cordeel essentieel bouwde met recht van opstal, op grond van de gemeente. Architectenkantoor Achtergael, hoofdaannemer Cordeel en de gemeente werkten hierbij samen in een bouwteamformule.

Het brownfield in het hart van de gemeente kreeg een nuttige herinvulling.

Beste beschikbare technieken

 De beste beschikbare technieken en technologieën zijn er ingebouwd. Uiteraard liggen er zonnepanelen op de daken. Verder zijn de gebouwen voor verwarming en koeling aangesloten op een KWO-installatie. Die installatie maakt gebruik van de temperatuur van grondwater op een diepte van zowat 60 meter. Dat water wordt via een gesloten circuit door een warmtewisselaar gepompt. In de zomer zorgt het temperatuurverschil voor koelte in de gebouwen en in de winter wordt het gebruikt om te verwarmen. De duurzame aanpak uit zich ook in het materiaalgebruik, met veel hout en veel glaspartijen, om optimaal daglicht te laten binnenvallen.

Geen plek voor autofanaten.

Intensief groendak

“De omgeving boven de ondergrondse parking is aangelegd als een intensief groendak,” onderstreept Bart Audenaert, projectmanager bij bouwbedrijf Cordeel. “De totale opbouw is tot 1,2 meter dik. Dat impliceerde dat de betonplaat op de ondergrondse parking zeer zwaar gewapend is en op sommige zones tot 1 m dik is, om het bijkomende gewicht te dragen.” Hogerop is overwegend gebruik gemaakt van prefab betonelementen. “Van onze eigen productieafdeling in Temse,” aldus Audenaert. “Ze vormen een dragende schil, die we afwerkten met een isolatieschil en gevelstrips.”

Het administratief centrum is een vrijstaand gebouw waar de verschillende diensten en werkplekken rondom een centrale patio georganiseerd zijn. 

Het heeft een vliesgevel met een houten rasterstructuur. Die structuur verhoogt de privacy van medewerkers. Een overkraging die het gebouw zijn typische vorm geeft accentueert de toegang. Het niveau op de begane grond bestaat hoofdzakelijk uit de inkomzone met balies die zich rondom de centrale patio schikken en zo een voor de bezoekers overzichtelijk geheel vormen. Achter die balies zijn telkens aansluitend de ondersteunende backoffices ingeplant. Die werkplekken zijn ingedeeld als landschapskantoren, die in kleinere werkvelden en diensten worden opgedeeld door de goed gepositioneerde volumes van onder meer concentratieruimtes en printhoeken. De bovenverdieping biedt plaats aan het college van burgemeester en schepenen en kantoorruimtes voor ondersteunende diensten. 

Nieuwe werkstekken voor het gemeentepersoneel.

Verkeersluw

Auto’s zijn niet welkom op de site. Het doorwaadbare karakter ervan maakt dat voetgangers en fietsers op een veilige manier niet alleen Bruggeske zelf, maar ook de bredere omgeving veilig kunnen doorkruisen. Ondergronds bevindt zich wel een grotendeels publieke (125 plaatsen) en deels private (45 plaatsen) parking. Eveneens ondergronds bevinden zich de opslagruimte voor het gemeentearchief en de kleedkamers voor de technische medewerkers.  

Breed gamma aan keukenapparatuur.
TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer gemeente Kapellen en Zorgbedrijf Vlaanderen
  • Architect projectarchitect Dirk Liekens, Architecten Achtergael (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Cordeel (Temse)

Tecnospace – binnenafwerking

Tecnospace uit Antwerpen leverde en plaatste in project Bruggeske scheidings- en voorzetwanden in gipskarton, Rockfon-systeemplafonds, enkele en dubbele glazen scheidingswanden uit de TecnoPure-collectie en laminaat- en kaderglasdeuren. “Ook voor de plaatsing van de wandbekleding Clicwall van Unilin stonden wij in”, zegt CEO Alexandre Stoop.

TecnoSpace viert in 2024 zijn vijfentwintigste verjaardag. In de beginjaren lag de focus helemaal op systeemwanden. “Maar sinds de overname van een afwerkingsbedrijf, in 2007, zijn we geëvolueerd naar een multidisciplinaire aannemer in binnenafwerking”, vertelt CEO Alexandre Stoop. “We werken veel met Gyproc, plaatsen plafonds, leggen vloeren, voeren schilderwerken uit en verzorgen maatwerk. Kortom, het hele niet-technische afwerkingspakket. Naast onze eigen mensen, een dertigtal, schakelen we ook vertrouwde onderaannemers in. Al onze projectleiders zijn interieurarchitect of interieurvormgever en worden permanent intern bijgeschoold.”

Eerder leverde en plaatste Tecnospace ook al de systeemwanden voor het nieuwe gebouw van DPG Media in Antwerpen. Meer recent mocht het ook de inrichting van de Sunrise Lounge van Brussels Airlines op de luchthaven in Zaventem uitvoeren. Nog een mooie referentie is het Waalse hoofdkantoor van Belfius in Namen, waar Tecnospace de glazen en gipskartonnenwanden en vloerbekledingen plaatse en de schilderwerken uitvoerde.

Sabemaf – keukenapparatuur

Sabemaf, met vestigingen in Waver en Erembodegem, leverde voor Bruggeske een breed gamma aan keukenapparatuur. “Zoals een kookketel, bakplaat en friteuse van MKN, ovens van Lainox, werktafels van Groku, een doorschuifkapvaatwasser van Meiko, een dampkap van De Kobra en mobiele bain maries van Hupfer, voor de portionering van de maaltijden in de eetruimtes,” somt commercieel directeur Manu Rubbens op. “Die merken behoren tot de beste wereldwijd en maken deel uit van ons standaard gamma. Doordat we ze al decennialang vertegenwoordigen, zijn onze techniekers perfect opgeleid om eventuele storingen snel te verhelpen. We hebben altijd reserveonderdelen in voorraad.”

Sabemaf vierde in 2020 zijn 95ste verjaardag. Vandaag staat met Vincent de vierde generatie van de familie Luyckx aan het roer. “Recent hebben we veel geïnvesteerd in studieopdrachten op vraag van onze klanten. Dat betekent dat we almaar meer worden gecontacteerd om hen te ondersteunen bij het uittekenen en uitwerken van hun nieuwe keuken of selfservice. Dat succes gaat voorlopig gepaard met wachttijden tot twee maanden. Dat euvel zullen we op korte termijn wegwerken.”

Recent leverde Sabemaf ook keukeninfrastructuur aan onder meer Janssen Pharmaceutica (Beerse), BASF (Antwerpen), AZ Sint-Maarten (Mechelen), UZ Gasthuisberg (Leuven) en het Europees Parlement (Brussel) en voor het ZIN-gebouw van de Vlaamse overheid in Brussel.

Veelzijdig brandpreventiebedrijf deinst voor geen enkel project terug

Groep FJK uit Hasselt combineert een jarenlange praktijkervaring in brandpreventie met nationale en internationale netwerken. De onderneming bouwde zo een uitgebreide referentielijst op, met niet alleen projecten in nieuwe gebouwen, maar ook in historische gebouwen.

Tekst Koen Mortelmans    |    Beeld Groep FJK

“De wetgeving omtrent brandpreventie is niet alleen erg complex, maar door de spreiding over de verschillende bestuursniveaus binnen België ook sterk versnipperd,” zegt zaakvoerder Louis Van Rompaey. “Bovendien kijken de verzekeringsmaatschappijen vanuit een andere invalshoek naar brandrisico’s dan de wetgevende overheid en de brandweer. Degelijk professioneel advies om de gepaste maatregelen te treffen is dan ook erg nuttig.”

Daar zorgt Groep FJK bijvoorbeeld voor in Brugge, waar het Bisdom Brugge de renovatie en verbouwing gepland een aantal kerken heeft gepland. “In opdracht van het bisdom stellen we richtlijnen op en ontwikkelen we beschermingsmaatregelen om brand tijdens de renovatiewerken te voorkomen”, aldus Louis Van Rompaey.

Groep FJK werkt mee aan de renovatie en verbouwing van diverse kerken in het Bisdom Brugge.

Parkeergarage

Even verderop, in Zeebrugge, voerde Groep FJK dan weer een totaal ander soort opdracht uit, de nieuwe parkeergarage van ICO in de haven. Die moet plaats bieden aan 11.000 personenwagens die per schip naar Zeebrugge komen. Gloednieuwe wagens, want ICO staat in voor het lossen van de wagens op de Europese markt. Louis Van Rompaey: “Wegens de afmetingen van het gebouw moet een vlucht- en reddingswegenconcept deel uitmaken van de brandbeveiligingsmaatregelen. We hebben aanvaardbare vluchtroutelengtes berekend, met dynamische en adaptieve vluchtroutegeleiding. In ons plan zijn ook bluswatergordijnen en droge bluslijnen opgenomen.”

Woongebouwen 

Eveneens in Zeebrugge, maar dan in de badplaats, herberekende FJK dan weer de rook- en warmteafvoer van de parking van het residentiële gebouw Seaport. “Het oude rapport was gebaseerd op intussen gewijzigde wettelijke normen. Onze update wordt gebruikt om de goedkeuring te krijgen van het geaccrediteerd organisme AIB-Vinçotte”, licht Louis Van Rompaey toe.

Ook om historische gebouwen brandveilig te maken, kan je een beroep doen op Groep FJK.

Ziekenhuis

Ook het Universitair Ziekenhuis Gent deed al een beroep op de expertise van FJK. “Het ziekenhuis stelde ons de vraag de brandweerstand en de brandrisico’s te onderzoeken en brandbeveiligingstechnieken te selecteren voor de verlaagde plafonds en de vloeren”, vat Louis Van Rompaey dat laatste referentieproject samen.    

Van opmetingen voor Bruggeske tot die voor grootste Vlaams tunnels- en bruggenproject ooit

Voor het uitvoeren van de nodige opmetingen en het mogelijke optreden van zettingen op de site van Bruggeske stond Landmeetkunde-Expertiseburo Teugels uit Temse in. “We deden dat in opdracht van hoofdaannemer Cordeel,” vertelt afgevaardigd bestuurder Steven Buytaert.

Tekst Koen Mortelmans    |    Beeld Buro Teugels

“We hebben er de maatvoering uitgezet op basis van de architectuur- en stabiliteitsplannen en ook de nodige hoogtemetingen uitgevoerd voor de uitgravingen. Omdat de gevelbekleding deels uit panelen zou bestaan, hebben we ook daarvoor de nodige meetpunten uitgezet.”

Het monitoren van zettingen bij aanpalende gebouwen omwille van de bemaling was nodig om snel te kunnen ingrijpen wanneer er ooit een risico zou ontstaan bij eventuele grote zettingen. “Rondom hebben we wekelijks metingen uitgevoerd in een straal van 100 meter rond de bouwput. Gelukkig traden er geen onregelmatigheden op en moesten er geen aanpassingen gebeuren aan de bemaling”, legt Steven Buytaert uit.

Historiek en achtergrond

Landmeetkunde-Expertiseburo Teugels werd in 1973 opgericht op initiatief van Dirk Teugels. In de loop der jaren groeide het van een eenmansbedrijf uit tot een stevige kmo met vandaag 32 medewerkers. Dirk Teugels geniet al verschillende jaren van zijn pensioen, maar zijn zonen Bart en Stijn en schoonzoon Steven Buytaert zetten zijn werk voort. Net als Dirk blijven ze daarbij inzetten op de recentste technologie in hun vakgebied. “Daarmee bereiken we een grote accuraatheid en kunnen we ook erg complexe projecten aan. Zo ook konden we ons al vroeg specialiseren in industrie- en kantoorbouw, spoorweginfrastructuur en expertises (plaatsbeschrijvingen, red.).”

Oosterweel

Vandaag is het bureau actief op de grootste bouwwerf ooit in Vlaanderen, die van de nieuwe noordelijke verbinding tussen beide Scheldeoevers in Antwerpen, de Oosterweelwerken. “Zowel op de rechteroever als op de linkeroever,” onderstreept Steven Buytaert. “Op de linkeroever blijven we tot 2024 aan het werk en op de rechteroever zullen de werken nog minstens vier jaar duren.” 

Vlakbij staat Teugels ook in voor de maatvoering voor de renovatie van de Royerssluis. Die krijgt veel meer capaciteit, om een sleutelrol te spelen in het toekomstige binnenvaartverkeer tussen de haven en het Abertkanaal. “De complexiteit van het hele project vergt veel ervaring,” besluit Steven Buytaert.    

"*" indicates required fields

Stuur ons een bericht

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten