Platform voor de bouw
Vooruitstrevend kantoorgebouw met opvallende luifel voor maatwerkbedrijf

Vooruitstrevend kantoorgebouw met opvallende luifel voor maatwerkbedrijf

Bewel, een maatwerkbedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tewerkstelt, verving zijn verouderde hoofdzetel in Diepenbeek door een nieuw gebouw dat voldoet aan de moderne energiestandaarden en de werknemers al het comfort biedt dat je vandaag van een werkomgeving mag verlangen. De opdracht was er een volgens de formule DBME ofte Design, Build, Maintain & Energy en werd gerealiseerd door een consortium bestaande uit ontwerpbureau UAU collectiv, hoofdaannemer Artem en Van Roey Services, partner voor duurzaam onderhoudsbeheer van gebouwen en installaties. Het nieuwe kantoorgebouw, waarvan vooral de grote luifel rond het geheel opvalt, werd aanpasbaar ontworpen, zodat het in de toekomst nieuwe invullingen toelaat. 

Het ontwerp van UAU collectiv, waaraan pas begonnen werd nadat de architecten aandachtig hadden geluisterd naar de specifieke wensen van de Bewel-werknemers, is geconcipieerd als een paviljoen, met vier clusters verdeeld over twee niveaus en een centrale inkomhal die een uitnodigende en logische doorstroming door het gebouw initieert. De vele glasvlakken in de 7,5 meter hoge gevel, waarvan sommige mat, maximaliseren de verbinding met de weelderige groene omgeving om zo het welzijn van de gebruikers te bevorderen. De stalen luifel van 8 meter lang rond het geheel voegt een architecturale aantrekkingskracht toe aan het gebouw, maar dient ook praktische doeleinden, zoals het elimineren van de noodzaak aan zonwering op de ramen, die de esthetiek van het gebouw kan aantasten en onderhoud vereist.

De inkomzone kreeg een gepolierde betonvloer die overloopt in de betonnen buitenvloer.

Tijdloze materialen

Het gebouw heeft een betonnen skelet. De gevel, onafhankelijk van dat betonskelet, bestaat naast glas ook uit enkele witte aluminium gevelpanelen. Het buitenschrijnwerk en de luifel en stalen palen waarop die rust, kregen een matwitte kleur om de lichtheid van het gebouw te benadrukken. De verharding in de buitenaanleg, waarin het project ook voorzag, werd uitgevoerd in uitgewassen beton met een zachte kleurtint. 

Dat evenwichtig en tijdloos materialenpakket werd ook doorgetrokken in het interieur: de inkomzone kreeg een gepolierde betonvloer die overloopt in de betonnen buitenvloer. De vloer van de kantoren werd afgewerkt met een lichte tapijtvloer. Het vaste meubilair werd uitgevoerd in HPL met een donkere afwerking. De gestoffeerde meubels hebben dan weer een groene natuurtint. Een kleur die ook terugkomt in de tegels op de wanden en vloeren in de sanitaire lokalen.

Duurzaamheid (h)eerst

De nieuwe hoofdzetel van Bewel, opgeleverd in juni 2023 na werken die zo’n anderhalf jaar duurden, is om verschillende redenen een toonbeeld van duurzaamheid. De architecten gebruikten dan ook de GRO-duurzaamheidsmeter van de Vlaamse overheid als leidraad voor hun ontwerp.

Zo werd het gebouw flexibel ontworpen, zodat het zich met minimale ingrepen laat aanpassen aan veranderende behoeften van de gebruikers. Daardoor hoeft het gebouw in principe niet te worden afgebroken voor het einde van zijn technische levensduur is bereikt.

Tijdens het bouwproces werd ook een circulaire aanpak gehanteerd, door te werken met zo veel mogelijk recuperatiematerialen.

De nadruk werd daarnaast gelegd op energie-efficiëntie. Er werd bijvoorbeeld gekozen voor zonwerende beglazing met een hoog isolerend karakter om – naast het garanderen van akoestische prestaties – zo het energieverbruik voor verwarming en koeling te verminderen en de afhankelijkheid van mechanische verwarmings- en koelingssystemen te beperken. De genereuze beglazing reduceert ook de nood aan kunstmatige verlichting overdag. Het koelen en verwarmen gebeurt geothermisch, met een BEO-veld, en dus fossielvrij. Dat alles maakt het gebouw bijna-energieneutraal.

De stalen luifel voegt een architecturale aantrekkingskracht toe aan het gebouw, maar dient ook praktische doeleinden, zoals het elimineren van de noodzaak aan zonwering op de ramen.

Tot slot werd niet enkele rekening gehouden met de initiële bouwkosten, maar werd ook gestreefd naar het verlagen van de zogenaamde total cost of ownership of TCO, die ook de kosten op lange termijn behelst, zoals energie- en onderhoudskosten. Dat heeft uiteraard alles te maken met de specifieke vorm van de opdracht, een DBME of Design, Build, Maintain & Energy. Door reeds in de aanbestedingsfase een resultaatgarantie te vragen voor het gebouwgebonden energieverbruik over 20 jaar – met ook een garantie voor een goeie kwaliteit van het binnenklimaat onder de vorm van een comfort-als-een-dienstcontract – stimuleerde Bewel het consortium om duurzame technieken te integreren in het ontwerp, die vaak een hogere investeringskost hebben maar zichzelf terugverdienen door een lager energieverbruik. Dat Van Roey Services twee decennia lang instaat voor hun onderhoud, verlengt bovendien ook de levensduur van de installaties. 

De nieuwe hoofdzetel kwam naast het oude hoofdkantoor, dat plaatsmaakte voor een nieuwe parking en toegangspaden. Bewel-werknemers zullen dit najaar nog zelf het groen aanplanten op de site, naar een plan van Natuurpunt.    

Pami – kantoorinrichting

Het meubilair van de nieuwe hoofdzetel van Bewel, zoals dat voor de werkplekken en zithoekjes, maar ook vergadertafels en rolstoeltoegankelijke cockpits, werd geleverd door Pami. “Wij namen deel aan het dossier van Bewel voor zijn nieuwe hoofdzetel in samenwerking met een ontwerp- en bouwteam”, vertelt Annick Stuer van Pami, die het project namens de specialist in kantoorinrichting leidde. “Toen het team rond UAU collectiv en Artem het project uiteindelijk binnenhaalde, gingen we aan de slag met de plannen van UAU collectiv.”

“Bewel had de voorkeur om voor het project met lokale partners te werken om zo tot een duurzaam resultaat te komen. En wij zijn zo’n echt Belgisch bedrijf: we produceren al meer dan 60 jaar in België. We voeren onze activiteiten helemaal in eigen beheer uit, zowel de R&D en conceptcreatie, via eigen interieurarchitecten, als de productie en logistieke activiteiten. Bijkomende match met Bewel was dat maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid belangrijke hoekstenen vormen van onze strategie. Zo vertrekken wij altijd van circulaire principes bij het ontwerp, zoals design for disassembly of demonteerbaar ontwerpen. Ook houden wij rekening met recyclagemogelijkheden. Tegelijkertijd focussen wij ook op een lange levensduur. Pami-meubilair zal zelden vervangen worden omdat het versleten is, veeleer door verandering van trends.”

Pami ging recent ook een samenwerking aan met Bewel in het kader van een grote aanwervingscampagne. “Zes mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt draaien via Bewel voor bepaalde activiteiten mee in onze productie. We willen hen alle kansen bieden om te groeien en merken nu al dat ze beschikken over de vereiste passie en toewijding om aan onze hoge kwaliteitsnormen te voldoen. De samenwerking toont de toewijding van Pami aan sociale verantwoordelijkheid en het bouwen van een diverse en inclusieve werkomgeving”, besluit Annick Stuer.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Bewel (Diepenbeek)
  • Architect UAU collectiv (Hasselt)
  • Hoofdaannemer(s) Artem (Dessel)

"*" indicates required fields

Stuur ons een bericht

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten