Platform voor de bouw
Wonen aan de Oude Leiearm
Het groenlandschap speelt een prominente rol in het project.

Wonen aan de Oude Leiearm

Op de voormalige stadsgassite in Deinze werd een nieuw woonproject met commerciële ruimte gerealiseerd, bestaande uit twee hoofdvolumes met elk hun eigen kenmerken en plattegrond. Tussen de twee gebouwen, ontworpen door a154 architecten, werd een openbare doorgang gecreëerd die uitmondt bij een meander van de Leie, de Oude Leiearm.

De binnentuin werd met zorg vormgegeven.

Beide gebouwen, A en B, herbergen samen 68 appartementen en horecagelegenheid en delen een ondergrondse parkeergarage waar werd gezorgd voor natuurlijke lichtinval. Grote slaapkamers en grote terrassen kenmerken de appartementen. 

De twee volumes ambiëren elk hun eigen doelgroep. Zo werd gebouw B iets luxueuzer uitgerust dan gebouw A. De westvleugel van gebouw A werd op zijn beurt iets royaler vormgegeven dan de oost- en noordvleugel. 

“Beide gebouwen werden iets hoger geplaatst ten opzichte van de omliggende omgeving. Daardoor bieden de appartementen op de begane grond een bel-etagegevoel en kon er in de horecaruimte en de gemeenschappelijke polyvalente ruimte een extra hoge verdieping worden gecreëerd. Bovendien kregen sommige ingangen op die manier een stedelijke grandeur”, vertelt Olivier De Meulemeester, partner bij a154 architecten.

De basishoogte van de gebouwen is 3 bouwlagen, maar de volumes tellen op sommige plaatsen ook 8 bouwlagen.

“Gebouw A, grenzend aan de Louis Dhontstraat, kent een U-vormige planopbouw waarbij elk deel van de U-vorm een andere kroonlijsthoogte kreeg. De basishoogte telt 3 bouwlagen, maar één vleugel van de U-vorm is 8 bouwlagen hoog. Langs de Louis Dhontstraat werd de basishoogte dan weer gereduceerd naar een laag, om bezonning in de straat en belichting van de twee andere vleugels van de U-vorm te garanderen. Het volume werd dus doordacht en zorgvuldig ingebed in zijn omgeving.”

“Gebouw B kent een rechthoekig grondplan. Ook dat gebouw kent wisselende kroonlijsthoogtes. Het laagste stuk, met 3 bouwlagen, is gericht naar gebouw A, de andere zijde – de zuidzijde – telt 8 bouwlagen.”

Prominent groen

Groen speelt een prominente rol in het project. Olivier De Meulemeester: “Niet alleen werd de binnentuin met zorg vormgegeven om vol zicht van de ene vleugel van gebouw A naar de andere te voorkomen, ook de voortuinen werden voorzien van aanplanting.”

“De daktuin op de lage vleugel in de Louis Dhontstraat voorziet dan weer in plantvakken voor bloemen en groenten die door de bewoners, een vzw die werkt rond tuinieren en/of de uitbaters van de horeca in het project gekweekt kunnen worden voor eigen gebruik. Er kwam eveneens een serre op de dakakker.”

Over de twee bouwvelden heen werd dezelfde bouwdetaillering voorzien.

Traditioneel Vlaams metselwerk

Over de twee bouwvelden heen werd dezelfde bouwdetaillering voorzien”, gaat Olivier De Meulemeester voort. 

“Gestapelde platen in wit architectonisch beton kenmerken het gevelbeeld. De betonplaten geven de buitenruimtes vorm. De verticale stapeling van de horizontale platen in wit beton doet denken aan een mille-feuille.”

Tussen de witte platen kwamen verdiepingshoge ramen, om ook schuin afwaartse zichten mogelijk te maken. “De blinde stukken werden voorzien van gevelmetselwerk naar Vlaamse traditie, in witte genuanceerde tint. Door de oversteek van de betonnen sierstukken werd brandoverslag voorkomen.”

“De ramen verschillen in breedte, maar royale daglichttoetreding kwam nergens in het gedrang. De Louis Dhondtstraat kreeg op het gelijkvloers op de uiteindes een heel opengewerkte gevel; aan de westkant voor de horecaruimte, aan de oostkant voor de polyvalente ruimte.”

De blinde stukken zijn afgewerkt in traditioneel Vlaams gevelmetselwerk.

Parkeergarage met lichtkoepels

Ook aan de ondergrondse bouwlaag werd veel aandacht besteed. “Lichtkoepels in de private binnentuin zorgen er voor natuurlijk licht. De parkeerplaatsen zijn ruim en er zijn ook zowel enkele als dubbele parkeerboxen beschikbaar. De uitgebreide fietsenstallingen in de ondergrondse laag zijn toegankelijk via een fietshelling. Bakfietsen kunnen op de begane grond worden gestald, naast de polyvalente ruimte”, besluit de architect.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Immogra (Gent)
  • Architect a154 architecten (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Jan De Nul (Aalst)
  • Ingenieur stabiliteit COBE (Brugge)
  • Ontwerp omgeving Daniël Ost (Knokke)

Uitdagende funderingsklus voor woonproject aan de Oude Leiarm

Deinze verwelkomt met het project Leietop een opmerkelijk nieuw hoofdstuk in de stadsontwikkeling. Het zowel esthetisch als functioneel hoogstaande woonproject met commerciële ruimte kwam, omdat het werd gebouwd op de schilderachtige oever van de Oude Leiearm, wel met de nodige uitdagingen op het vlak van funderingswerken. Een klus die De Waal Solid Foundations graag voor zijn rekening nam.

Tekst Kris Vandekerckhove    |    Beeld De Waal Solid Foundations

Leietop, van de hand van a154 architecten, draagt bij aan de transformatie van Deinze tot een moderne, bruisende stad die haar historische erfgoed omarmt en toekomstige generaties verwelkomt. Met zijn aandacht voor architectuur en (sociale) duurzaamheid, is het project illustratief voor hoe stadsontwikkeling kan bijdragen aan een betere levenskwaliteit voor iedereen. 

Leietop bestaat uit 68 appartementen, commerciële ruimte en een ruime parkeerkelder. Alle appartementen hebben zonovergoten leefterrassen en werden bijna volledig in glas opgetrokken. Ze bieden zo unieke panoramische vergezichten.

Waterremmende beschoeiing

De structuur van het gebouw bestaat hoofdzakelijk uit gewapend beton. Boven de kelder werd gewerkt met voorgespannen predallen. Omdat er net naast de Leie werd gebouwd, werd rondom de bouwput een waterremmende beschoeiing voorzien met stalen damwanden. De fundamenten van het gebouw bestaan uit grondverdringende schroefpalen. Die werden voorzien door De Waal Solid Foundations.

Olivier Rens, CEO van De Waal Solid Foundations: “Het ging om heel wat dubbele grondverdringende schroefpalen die we vanaf het kelderniveau in de grond hebben geboord, in totaal 345. De palen hebben een draagvermogen van 500 à 1000 kN, een diameter van 36 tot 56 cm een lengte van 8 tot 18 meter.”

Systeem ontwikkeld in 1987

“Het systeem dat wij toepasten is volledig trillingsvrij. Er hoeft geen grond voor te worden opgeboord”, gaat hij voort. “De palen komen in twee types: de gvs-paal, een schroefpaal met een gladde cilindrische schacht die ideaal is om diep in vrij harde zandlagen te boren, en de schroefvormige paal, een paal met een schroefvormige schacht, perfect voor palen op kleef. De voordelen zijn duidelijk: geen trillingen, geen uitgeboorde en af te voeren grond en de palen hebben een hoog nuttig draagvermogen met een relatief kleine paaldiameter én wapening over de volledige lengte. We hebben dit systeem in 1987 ontwikkeld en het bleek destijds meteen een succes. Met behulp van speciaal voor het systeem ontwikkelde machines en het gebruik van betonpompen is het mogelijk palen uit te voeren aan een ongeziene snelheid.”

Totaaloplossing

In de loop der jaren is de uitvoering van het bewuste funderingssysteem geëvolueerd tot de belangrijkste activiteit van de firma. Er worden werven uitgevoerd in België, Nederland, Luxemburg, het noorden van Frankrijk en ook in Polen en Roemenië. Het machinepark voor kokerpalen werd ook verder uitgebouwd, zodat er ook binnen bestaande gebouwen een oplossing kan geboden worden. “Na verschillende acquisities, de opening van een filiaal in Polen en Roemenië én een fusie in 2017 kunnen we met De Waal Solid Foundations een totaaloplossing bieden voor bouwputten en diepfunderingen, inclusief topservice”, besluit Olivier Rens.    

"*" indicates required fields

Stuur ons een bericht

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten