Toonaangevend ingenieursbureau Ingenium uit Sint-Andries (Brugge) fungeert als adviseur, ontwerper en optimalisatiespecialist van bouwfysische eigenschappen en technische systemen voor ambitieuze bouw- en renovatieprojecten in diverse sectoren. Dankzij het uitgebreide en complementaire scala aan activiteiten is het bureau de ideale kennispartner gedurende elke fase van de volledige levenscyclus van een gebouw. Het eindresultaat? Gebouwen die niet alleen energiezuinig, duurzaam, intelligent en comfortabel zijn, maar ook kwalitatief top. Het ultieme doel? Nulenergiegebouwen realiseren. Het recentste wapenfeit? BIMvisible, een applicatie die via augmented reality gebouwtechnieken zichtbaar maakt.
Met de BIMvisible-app ontwikkeld door Ingenium kunnen techniekers en facility managers de technieken die verborgen zitten achter plafonds en muren zichtbaar kunnen maken op basis van het BIM-model. Niet alleen de technieken worden zichtbaar, ook alle technische informatie en sensorinformatie of informatie van het gebouwbeheersysteem worden in de app raadpleegbaar. De app doet dat via augmented reality, niet te verwarren met virtual reality. De app kan gewoon gebruikt worden op een tablet of smartphone werkt heet intuïtief, zonder dat enige opleiding nodig is.
Francisco Baeten, verantwoordelijke BIMvisible bij Ingenium: “De meeste nieuwe innovatieve producten zijn gemaakt voor de ontwerp- of constructiefase, terwijl de BIMvisible-app echt focust op de exploitatiefase. Als je een gebouw goed wil onderhouden en beheren, dan zijn de kosten voor die exploitatiefase vaak vier keer zo hoog als de kosten van de ontwerp- en constructiefase. Het leek ons belangrijk genoeg om daar doordacht mee om te gaan. Techniekers verliezen vaak veel tijd met het zoeken naar de juiste locatie voor een onderhoud of herstel omdat ze niet de juiste tools hebben. Met onze gemakkelijke BIMvisible-app is dat verleden tijd en verkleint ook hun foutenmarge.
“Meer en meer gebouwen worden in BIM gemodelleerd”, gaat Francisco Baeten voort. “Dat kost best wel wat tijd en geld, maar het levert al direct zijn meerwaarde op in de uitvoeringsfase. Het onlogisch én zonde zijn om BIM niet ook later in de exploitatiefase te gebruiken. Je hebt op dat moment toch al alle informatie gebundeld. Wie moeite heeft om de BIM-modellen up-to-date te houden kunnen wij bij helpen, met ons team van vijftien BIM-modelleurs.”
De BIMvisible-app legt als het ware een BIM-model op ware grootte over een echte situatie. Richt bijvoorbeeld je smartphone op een verlaagd plafond en je kunt zien welke technische componenten zich op die plek in dat plafond bevinden. De informatie die aan elke component is gekoppeld – realtime gegevens van sensoren, contactgegevens van de installateur … – wordt gecentraliseerd in de app en is zo gemakkelijk toegankelijk. Dat resulteert dus in aanzienlijke tijdsbesparing bij het oplossen van comfort- en andere technische problemen en biedt een veel beter inzicht in de installaties. De test in het Food Experience Center van Vandemoortele in Gent was alvast een succes”, besluit Francisco Baeten.
Met de BIMvisible-app behaalde Ingenium recent de tweede plaats in de categorie Innovation –Proces/IT van de Belgian Construction Awards, georganiseerd door Bouwkroniek met als doel het vakmanschap binnen de bouwsector te belonen en zo in de schijnwerpers te zetten.