Platform voor de bouw
Cirkelvormig gebouw illustreert circulariteitsgedachte
Met een oppervlakte van 2,1 hectare is de site in De Prijkels perfect om de groei van Ekopak voor langere tijd op te vangen.

Cirkelvormig gebouw illustreert circulariteitsgedachte

Met de nieuwe uitvalsbasis van Ekopak mag bedrijventerrein De Prijkels in Deinze een wel erg bijzonder gebouw ontvangen. De onderneming, die zich specialiseert in netonafhankelijke wateroplossingen, koos immers voor een gedurfd architecturaal concept met een cirkelvormig kantoorcomplex. In combinatie met een verregaande ecologische benadering weerspiegelt de site dan ook perfect de basiswaarden van Ekopak: duurzaamheid, innovatie en sociaal engagement.

Met zijn oplossingen voor duurzaam water- en energieverbruik reikt Ekopak een doeltreffende hand naar bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen reduceren. Met succes, want de onderneming kende een spectaculaire groei. In die mate dat het hoofdkantoor dat in 2014 werd gebouwd al enige tijd uit zijn voegen was gebarsten. “Daarom moesten we noodgedwongen delen van onze activiteit op andere locaties onderbrengen, wat de efficiëntie en samenwerking belemmerde”, vertelt business unit manager Tim De Maet. “Een nieuwe en grotere uitvalsbasis was de enige oplossing om alle personeelsleden en activiteiten opnieuw bijeen te brengen. Uiteindelijk vonden we de perfecte locatie in De Prijkels: met een oppervlakte van 2,1 hectare groot genoeg om onze groei op te vangen, excellent bereikbaar voor ons personeel en klanten én met een natuurlijke link naar onze activiteit wegens de aanwezige vijver en het achterliggende waterbufferbekken.”

Ongeveer 70 % van het dak van de loods is uitgerust met PV-panelen.

Eisenpakket vertaald in cirkelvormig gebouw

Het eisenpakket van Ekopak was niet gering. Het gebouw moest een voorbeeld van duurzaamheid vormen, de transparantie en het innovatievermogen van de waterspecialist reflecteren, zowel een hoge BREEAM- als WELL-certificatie behalen, betrokkenheid en samenwerking stimuleren, ruimte voor ontspanningsmogelijkheden bieden … Vandriessche Architecten kwam met een creatief concept op de proppen: een cirkelvormig kantoorgebouw. “We hebben dit ingeplant in een grote driehoek op de zuidzijde van het perceel”, vertelt architect Stan Vandriessche. “Hierdoor konden we een zonnige groenzone aanleggen en een mooi zicht op het bufferbekken en landerijen garanderen. De productiehal werd aan de voorzijde van het perceel gepositioneerd. Tussen beide gebouwdelen zijn waterpartijen voorzien, terwijl een verbindingsdeel op het gelijkvloers en niveau 1 letterlijk en figuurlijk de brug slaat tussen de fabriek en het kantoor.”

Interessante opbouw en flexibele indeling

Het kantoorgebouw heeft een totaaloppervlakte van 5.500 m², verdeeld over vijf bouwlagen. De basis is een binnen- en buitenring van fijne staalkolommen die ter plaatse gestorte betonplaten ondersteunen. “Drie ronde kernen zorgen voor de verticale circulatie en waarborgen de dwarse stabiliteit”, aldus Stan Vandriessche. “Ze werden afgewerkt in een reflecterende verf om het natuurlijk invallende licht en de architecturale ruimtelijkheid te accentueren. Het gebouw werd afgewerkt met een unieke gordijngevel met geïntegreerde zonwering.” 

Een binnentuin versterkt dat ruimtegevoel nog. Radiaal geplaatste muren zorgen voor een flexibele kantoorindeling en aan de ronde circulatiekernen werden ‘informele’ open ontmoetingsruimtes ingericht. “Het ontwerp resulteert in interessante diagonale doorzichten tussen de kantoorvloeren onderling, en dit over de organisch aangelegde binnentuin heen”, vervolgt Stan Vandriessche. “De vloeiende waterpartij en de grillige vormen van de flagstones in de binnentuin contrasteren met de strenge geometrie van het gebouw.” 

De productiehal (inclusief het sociale gedeelte met refter, labo en sportinfrastructuur) van circa 10.000 m² werd opgetrokken in een betonstructuur en afgewerkt met grijze sandwichpanelen die ook het daglicht subtiel weerkaatsen. Een retentiegroendak mét padelveld boven de sociale ruimte vormt de ideale ontspanningsruimte.

Het kantorencomplex werd ingeplant in een grote driehoek op de zuidzijde van het perceel, met een mooi zicht op het bufferbekken en de landerijen.

Duurzaam op alle vlakken

De nieuwe hoofdzetel van Ekopak is een schoolvoorbeeld van het ‘kantoor van de toekomst’. Zo is er geen aansluiting op de openbare riolering, noch op het drinkwaternet. Het regenwater wordt gezuiverd en opgewaardeerd tot drinkwater. Ook het afvalwater wordt gezuiverd en vervolgens hergebruikt als proces- en sanitair water. “Verder wordt er uitsluitend hernieuwbare energie gebruikt”, vervolgt Stan Vandriessche. “Een BEO-veld met 62 boringen zorgt – in combinatie met klimaatplafonds – voor een energiezuinige en zelfvoorzienende koeling en verwarming. Ongeveer 70 % van het dak van de loods is uitgerust met PV-panelen. Daarnaast werden verschillende types groendaken en -gevels voorzien en zijn de gebouwen afgewerkt met voornamelijk ecologische en circulaire materialen. Zo liggen op de verhoogde kantoorvloeren tapijttegels die met afgedankte visnetten zijn gefabriceerd.” 

Een binnentuin versterkt het ruimtegevoel in het ronde gebouw.

Teamwerk vanaf het prille begin

Omdat Algemene Bouw Maes (onderdeel van Groep Van Roey) zelf extreem inzet op duurzaamheid en zich al vaker heeft geprofileerd als een excellente en meedenkende partner in grote, uitdagende bouwprojecten koos Ekopak deze firma als hoofdaannemer. Projectleider Astrid De Wilde: “Het werd een samenwerking waarbij we vanaf het prille begin bij het project betrokken waren. Al bij de eerste schetsontwerpen kreeg onze afdeling studie & calculatie de kans om mee te denken over manieren om tot een duurzaam en praktisch uitvoerbaar geheel te komen, rekening houdend met de vooropgestelde timing en budget. Daarnaast waren we verantwoordelijk voor de aankoop, werkvoorbereiding, werf- en projectopvolging. De bouw van het project werd zowel door eigen mensen als door gespecialiseerde aannemers – meestal uit de omgeving – uitgevoerd.”

Complex project

Een eenvoudige opdracht was het zeker niet, in eerste instantie door het duurzame karakter van dit project. “Omdat het gebouw niet op het stadswaternet is aangesloten, dienden we een waterzuiveringsinstallatie te voorzien, wat toch een specialiteit op zich is”, verduidelijkt Astrid De Wilde. “Ook werd voor de eerste keer in België een interne rolgordijnoplossing zonder cassettes en zijgeleiders toegepast. Een rond gebouw heeft natuurlijk eveneens zijn bouwkundige uitdagingen. Maar de allergrootste moeilijkheid was toch wel het slechte weer, wat in combinatie met de hoge waterstand op de site – zelfs in droge periodes – gedurende het volledige uitvoeringsproces geregeld voor wateroverlast zorgde. Hierdoor heeft vooral de omgevingsaanleg langer geduurd dan voorzien. Het resultaat zal echter prachtig zijn: dankzij de hoge waterstand en een uitgekiende keuze van de beplanting zal de site het hele jaar door in bloei staan.” 

Het gebouw werd afgewerkt met een unieke gordijngevel met geïntegreerde zonwering.

Uithangbord voor alle betrokkenen

De verhuis is begin maart voorzien en volgens Tim De Maet staat iedereen te popelen om naar de nieuwe uitvalsbasis te vertrekken. Zelf vindt hij het architecturale concept bijzonder geslaagd en passend bij de activiteit en visie van Ekopak. Ook de architect en hoofdaannemer beschouwen de site als een uithangbord. “Dit project bewijst nogmaals dat we sterk zijn in realisaties waarbij een groot industrieel gedeelte wordt gecombineerd met een uitdagend kantoorvolume”, concludeert Astrid De Wilde.    

Electro Verbeke – Elektrische installatie

Energiezuinige gebouwen combineren met een betrouwbare elektrische installatie: het is een metier dat Electro Verbeke (onderdeel van Fronnt groep) volledig onder de knie heeft. Daarom besliste Algemene Bouw Maes om de totaliteit van de elektrotechnieken van de nieuwe hoofdzetel van Ekopak in handen van deze specialist uit Deinze te geven. “Ook onze open communicatie, no-nonsensementaliteit, klantentevredenheid en focus op kwaliteit door alle medewerkers speelden een rol in de keuze voor ons bedrijf”, vertelt zaakvoerder Isabelle Verbeke. “Het is fijn om met deze waarden het verschil te maken en nieuwe samenwerkingen op poten te kunnen zetten. Dit was de eerste keer dat we samen met Algemene Bouw Maes een project mochten uitvoeren en het was voor alle partijen een aangename ervaring.” Electro Verbeke realiseerde in de nieuwe thuisbasis van Ekopak de volledige elektrische installatie, inclusief alle bekabeling voor de laagspannings- en zwakstroominstallatie (onder andere 35 km datakabels), verdeelborden (een ALSB van 3750A en 1000A en dertien subborden), de verlichting, de beveiligingsinfrastructuur (brand, inbraak, camera en toegangscontrole), 34 laadpalen en 1458 zonnepanelen (totaal vermogen van 846 kWP, verdeeld over zes omvormers van 100 kW). “Het was dus een erg omvangrijk project, dat bovendien gepaard ging met een uitdagende timing”, aldus Isabelle Verbeke. “We zijn eind november 2023 gestart en het magazijn werd de derde week van december al in gebruik genomen. De rest van het project werd gefaseerd gerealiseerd, maar dankzij onze flexibiliteit en een goede planning is alles vlekkeloos verlopen.”

Orona – Liftinstallatie

Om op een duurzame manier een vlotte verticale circulatie te verzekeren, koos Ekopak voor Orona als liftenleverancier. Dit bedrijf met hoofdkantoor in Waregem en vier workcenters (Antwerpen, Charleroi, Thimister en Wemmel) is dan ook gekend voor zijn oplossingsgerichte denkwijze en excellente service met uiterst snelle interventies bij noodgevallen of pannes. “In het nieuwe kantoor-gebouw van Ekopak installeerden we een Essentia-lift van 630 kg met vijf stopplaatsen”, aldus salesmanager new installations Pieter Slegers. “Deze voldoet aan de BREEAM-richtlijnen en de vereisten voor luchtdichtheid. Daarbovenop voorzagen we een UPS-nood-batterij voor een vlotte evacuatie in geval van stroompanne. Verder heeft deze installatie een stuurkast in het smalle deurframe. Door herontwerp en een andere positionering van de componenten is amper 12 centimeter van deze stuurkast zichtbaar op het verdiep. De versmalde ingewerkte stuurkast hielp ook in het verdere ontwerp van de nulsasdeur in combinatie met afgeronde bordeselementen, wat een andere grote uitdaging in dit project vormde. De aansluitingsdetails tussen ruwbouw, liftinstallatie en branddeur waren hierdoor uiterst belangrijke aandachtspunten. Dankzij een efficiënte voorbereiding door de architect en hoofdaannemer konden we de lift echter probleemloos én volgens alle verwachtingen plaatsen.” 

Tijtgat Asfaltbedrijf – Dakwerken

Een donutvormig kantoorgebouw en een recreatief dak met padelveld en intensieve daktuin: de dakconstructie van de nieuwe uitvalsbasis van Ekopak was voer voor specialisten. Dankzij eerdere succesvolle samenwerkingen besloot hoofdaannemer Algemene Bouw Maes de dakwerken te gunnen aan Tijtgat Asfaltbedrijf uit Zulte. Deze specialist in tweelaagse en kunststof afdichtingen is dan ook een van de Belgische topspelers in dit segment. “Dit project was ons op het lijf geschreven”, aldus zaakvoerder Anthony Tijtgat. “Zeker onze flexibiliteit bleek een troef te zijn, aangezien de site gefaseerd moest worden gerealiseerd. De loods van 7300 m² werd afgewerkt met een TPO-kunststofdakafdichting. De kantoorcomplexen kregen een tweelaagse bitumineuze dakafdichting. De echte uitdaging zat in het spitsvormige dakdeel, waar een extensieve daktuin met hoge bomen en een padelveld voorzien zijn. Dit hebben we opgevangen met een combinatie van foamglas, EPS en PIR-isolatie, evenals een afwerking met een wortelwerende dakafdichting.” 

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Ekopak (Deinze) Ekopak (Deinze)
  • Hoofdaannemer(s) Algemene Bouw Maes (Gent)
  • Architect Vandriessche Architecten (Oudenaarde)

"*" indicates required fields

Stuur ons een bericht

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten