Platform voor de bouw
Respect voor stedelijk weefsel en historische context

Respect voor stedelijk weefsel en historische context

Met de afbraak van de voormalige hotelschool, die plaatsmaakte voor het nieuwe SKY District, kreeg ook The Ostendian – het eerste nieuwbouwhotel van Oostende in 25 jaar – zijn uiteindelijke bestemming. Bovendien is het meteen een nieuw architecturaal landmark. Dit mixed-use project combineert werken, handel en hotelfuncties in een harmonieus geheel dat zowel aansluit bij de ziel van de stad als een blik op de toekomst werpt.

Dankzij een nauwe samenwerking tussen diverse partijen biedt dit mixed-use project zowel economisch als stedenbouwkundig een meerwaarde.

Arcas Architecture & Urbanism, het architectenbureau achter het ontwerp, heeft een duidelijke visie: grootschalige projecten realiseren die niet alleen architecturaal, maar ook stedenbouwkundig impact hebben. In gesprek met Sebastiaan De Mey, architect bij Arcas Architecture & Urbanism, duiken we dieper in het project en de architecturale keuzes die The Ostendian, en bij uitbreiding het volledige SKY District, uniek maken.

Architectuur met context

Arcas Architecture & Urbanism is geen onbekende naam in de architectuurwereld. Het bureau specialiseert zich in grootschalige projecten waarbij niet alleen de gebouwen zelf, maar ook de bredere stedenbouwkundige context een centrale rol speelt. “Wij zoeken altijd naar een sterke integratie in de omgeving”, legt Sebastiaan De Mey uit. “Dat betekent dat we per project kijken naar de historische, culturele en materiële kenmerken van de locatie en dat we deze vertalen naar een hedendaags ontwerp.”

Dit is geen loze belofte: het architectenbureau heeft een indrukwekkend portfolio met projecten in binnen- en buitenland. Zo durven ze in Parijs art-deco-elementen te verwerken, terwijl ze in Thailand lokale materialen zoals bamboe integreren. Aan de Belgische kust hanteren ze dan weer een vormentaal die speelt met witte gevels, blauwe accenten en betonstructuren die refereren aan de traditionele kustarchitectuur.

Van hotelschool tot multifunctioneel project

Voor The Ostendian werd een voormalige hotelschool getransformeerd tot een multifunctioneel project. “De locatie was een strategisch puzzelstuk”, zegt Sebastiaan De Mey. “We bevinden ons vlak bij het station, de haven en een bestaande woontoren, waardoor we een landmark konden creëren die de omgeving harmoniseert.” Het volledige project bestaat onder andere uit twee torens die niet alleen functioneel zijn, maar ook stedenbouwkundig een sterk ankerpunt vormen.

De sokkel van het gebouw huisvest commerciële ruimtes en een semipubliek binnenplein, waardoor er interactie ontstaat met de omliggende stad. Dit zorgt ervoor dat The Ostendian geen afgesloten eiland is, maar een doorwaadbare en levendige plek binnen Oostende.

Wat maakt The Ostendian uniek binnen het Belgische kustlandschap? Volgens Sebastiaan De Mey zit het onderscheid in de gelaagdheid van de architectuur. “We hebben gekozen voor een combinatie van colonnades en grote glaspartijen, wat zorgt voor een spel tussen licht, schaduw en transparantie.” Dit resulteert in een gebouw dat niet massief aanvoelt, maar juist luchtig en in harmonie met zijn omgeving. 

Dit project toont aan hoe ambitieuze stadsontwikkeling, hoogwaardige architectuur en economische dynamiek hand in hand kunnen gaan.

Hotel als motor voor lokale economie

Een belangrijke component van The Ostendian is het hotelgedeelte, dat meer doet dan alleen toeristen ontvangen. “Van bij de start wilden we een breed gebruik mogelijk maken”, legt Sebastiaan De Mey uit. “Daarom werden niet alleen klassieke kamers ontworpen, maar ook vergaderzalen en conferentiefaciliteiten. Dit maakt het hotel interessant voor zakelijke klanten en congressen, waardoor het een economische impuls kan geven aan de stad.”

Het interieur werd uitgewerkt door een gespecialiseerde architect, die de bestaande lijnen van Arcas Architecture & Urbanism behield, maar een unieke sfeer creëerde binnen het hotel. Dit toont de flexibiliteit van het project: een robuust architecturaal kader dat ruimte laat voor maatwerk en invulling.

Holistisch perspectief

Een project van deze schaal roept vragen op over duurzaamheid en energie-efficiëntie. Volgens Sebastiaan De Mey werd hier van meet af aan rekening mee gehouden. “We hebben gekeken naar energiebeheer, circulaire materialen en de impact op de omgeving. Dit gaat verder dan isolatie en energiezuinige installaties – het betekent ook dat we een stedelijke structuur creëren die generaties lang relevant blijft.”

The Ostendian is geen losstaand gegeven, maar maakt deel uit van een bredere ontwikkeling in Oostende. De site evolueert mee met de stad en past zich aan, in overeenstemming met de noden van de toekomst.

De architecturale gelaagdheid maakt The Ostendian uniek.

Het belang van samenwerking 

De realisatie van The Ostendian vergde een nauwe samenwerking tussen diverse partijen. “We hebben samengewerkt met Stad Oostende, ontwikkelaars en exploitanten om een project neer te zetten dat zowel economisch als stedenbouwkundig een meerwaarde biedt”, zegt Sebastiaan De Mey. Het proces startte met een stedenbouwkundige visie en evolueerde naar een technisch uitgewerkt project.

In 2017 werd de vergunning aangevraagd, waarna de werken in verschillende fases verliepen. De eerste woontoren werd twee jaar geleden opgeleverd. De oplevering van SKY Tower 2 is voorzien voor komend najaar. “De finale afwerkingsfase van het hotel is bijna afgerond”, aldus Sebastiaan De Mey. “We verwachten dat The Ostendian binnenkort volledig operationeel zal zijn.”

Context, functionaliteit en toekomst

Met The Ostendian bewijst Arcas Architecture & Urbanism dat architectuur niet enkel draait om esthetiek, maar ook om context, functionaliteit en toekomstgericht bouwen. Dit project is een voorbeeld van hoe herbestemming en nieuwbouw kunnen samengaan, met respect voor het stedelijke weefsel.

Volgens Sebastiaan De Mey zal The Ostendian uitgroeien tot een referentieproject aan de Belgische kust. “Bovendien is het volledige SKY District een sterke combinatie van wonen, werken en verblijven. Met aandacht voor historie en toekomst creëren we een plek die niet alleen vandaag, maar ook in de komende decennia zijn relevantie behoudt.”

De oplevering van The Ostendian is een belangrijke mijlpaal, niet alleen voor de stad Oostende, maar ook voor de architectuurwereld in België. Dit project toont aan hoe ambitieuze stadsontwikkeling, hoogwaardige architectuur en economische dynamiek hand in hand kunnen gaan.     

DECOMO – Architectonisch beton op maat

Bij de realisatie van The Ostendian stond DECOMO voor een architecturale en structurele uitdaging. Ir. Patrick Smessaert, projectmanager bij DECOMO, licht toe: “Onze ervaring met hoogbouw, geïntegreerde prefaboplossingen en het polijsten van beton speelde een sleutelrol in dit project. We moesten immers niet alleen rekening houden met de esthetische wensen van de architect, maar ook met structurele vereisten en thermische uitzetting.” Een bijzondere oplossing werd toegepast aan de gevelzijde van het gebouw, waar de terrassen onderhevig zijn aan uitzetting door warmte van de zon. “Door met dubbele modules te werken, konden we de belasting op de (dragende) kolommen slim verdelen. De terrassen rusten daarbij op twee prefabkolommen, nodig voor de stabiliteit tijdens de montage, en een bijkomende glijdende oplegging op het aanpalende terras”, aldus Smessaert. De samenwerking met studiebureau, architect en aannemer was cruciaal. “We denken altijd mee over de praktische uitvoerbaarheid van het ontwerp, in combinatie met de behoeften van onze eigen productie, de mogelijkheden van de aannemer en in nauwe samenspraak met de klant, architect en ingenieur. Dat maakt het verschil bij projecten als deze”, besluit Patrick Smessaert.

The only way is up:
stijlvolle liften op maat van een prestigeproject


Oostende heeft er sinds kort een nieuw hotel bij, en wat voor een: The Ostendian. Dit prachtige viersterrenhotel in het SKY District vlak bij het station wil een echt belevingshotel zijn dat de ziel van Oostende vastlegt. Bij zo’n prestigieus hotel is het natuurlijk belangrijk dat het volledige plaatje klopt. Niet enkel de kamers moeten luxe uitstralen, elk detail moet piekfijn afgewerkt zijn. Ook de liften. Dankzij KONE worden de gasten niet alleen vlot naar het juiste verdiep gebracht, maar blijven ze daarbij tevens ondergedompeld in de warme sfeer van het hotel.

Tekst Brunhilde Vandenbulcke    |    Beeld Beeld Arcas Architecture & Urbanism, Dieter Meyns

De liften van The Ostendian werden geplaatst door KONE, een Fins bedrijf dat al 115 jaar actief is en vandaag wereldwijd een belangrijke speler is. Het bedrijf is ondertussen zo sterk gegroeid dat het dagelijks zowat twee miljard mensen verplaatst. Ook in België is KONE aanwezig, met zeven filialen zelfs. Bij dit project speelde de vestiging in Loppem een belangrijke rol, want van daaruit werd het werk in goede banen geleid en de installatie van de liften gecoördineerd. 

Communicatie is tweerichtingsverkeer

Joke Geeroms, Sales Manager New Business Solutions bij KONE, onderstreept het belang van een goede relatie en een heldere communicatie met de klant: “Wij werken al meer dan twintig jaar exclusief samen met Vastgoedgroep Degroote voor de installatie van liften. Zij schakelen ons bij elk project in.” Die jarenlange samenwerking in combinatie met de ervaring van KONE zorgen steevast voor een vlot verloop van het project en een snelle reactie in geval van problemen. Dat is zeker bij omvangrijke projecten als The Ostendian zeer belangrijk. De timing moet altijd gerespecteerd worden. Het is niet ongebruikelijk dat de planning van de werken door omstandigheden gewijzigd wordt. Dan is het belangrijk om kort op de bal te kunnen spelen en in dat verband bewijst de jarenlange samenwerking haar nut. “Wij hebben een vaste contactpersoon bij Vastgoedgroep Degroote en staan natuurlijk ook in contact met de werfleider van de betreffende werf. Zij laten ons tijdig weten of de planning aangepast moet worden”, aldus Kurt Debuck, Installation Team Leader bij KONE. De relatie met de klant is dus duidelijk tweerichtingsverkeer. Een vlotte communicatie en de nodige flexibiliteit zijn absoluut noodzakelijk om alles in goede banen te leiden.

Liften met energierecuperatie

Duurzaamheid is tegenwoordig van het grootste belang, net zoals het zuinig omspringen met energie. De liften van KONE zijn uitgerust met een systeem dat door de beweging van de lift energie kan recupereren. Die energierecuperatie drukt de kosten voor het gebruik van de liften, want ze zorgt voor een beperking van het energieverbruik. Bovendien zijn de liften dankzij dit systeem een stuk duurzamer. Maar niet enkel de lifttechniek is belangrijk. Het oog wil ook wat. Bij een prestigeproject zoals The Ostendian is een gewone sobere lift zoals je die in een klein appartementsgebouw zou vinden natuurlijk onvoldoende. “In samenspraak met de klant wordt de gepaste decoratie van de lift voorzien”, legt Kurt Debuck uit. Op die manier sluiten ook de liften perfect aan bij de stijl van het hotel. Het feit dat KONE het interieur van de liften naar wens van de klant kan aanpassen, is natuurlijk een grote troef. Zo passen hun liften telkens naadloos in elk project.

KONE werd ingeschakeld door Vastgoedgroep Degroote. Dankzij hun jarenlange exclusieve samenwerking weet KONE perfect wat er verwacht wordt, hoe groot of klein het project ook mag zijn. Die prima relatie vertaalt zich eveneens in een vlotte communicatie die ervoor zorgt dat KONE elke opdracht tot een goed einde kan brengen.   

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Vastgoedgroep Degroote en Flow Hospitality 
    Group (Oostende)
  • Architect Arcas Architecture & Urbanism (Knokke-Heist)
  • Hoofdaannemer(s) Vastgoedgroep Degroote (Oostende)

Ambachtelijk vloervakmanschap

In Oostende opende onlangs The Ostendian zijn deuren, het eerste nieuwbouwhotel in de stad in 25 jaar. Dit prestigieuze project stond voor de uitdaging om een luxueuze uitstraling te combineren met praktische en duurzame materialen. Een belangrijke schakel in dit proces was Parket Seye, het ambachtelijke parketbedrijf uit Oudenburg. Dankzij hun expertise in houten vloeren, vinyl en gerelateerde afwerkingen leverden zij een essentiële bijdrage aan het warme en stijlvolle interieur van het hotel.

Tekst Kris Vandekerckhove    |    Beeld Dieter Meyns

In de hotelkamers, vergaderruimtes en ontbijtlounge van The Ostendian werd gekozen voor een hoogwaardige LVT-vinylvloer.

Franky De Smet, zaakvoerder bij Parket Seye, onderstreept het belang van vakmanschap en flexibiliteit in een project als The Ostendian. “We zijn een klein, dynamisch bedrijf dat altijd doet wat het belooft. Dat was bij dit project niet anders. De tijdsdruk was gigantisch en omdat de werken van de betrokken aannemers elkaar naadloos moesten opvolgen, lag het tempo enorm hoog. Wij zorgden er echter voor dat het proces nooit verstoord raakte.”

Met zijn jarenlange ervaring in het leggen en renoveren van parket, halfmassieve vloeren en vinyl wist Parket Seye een oplossing op maat te bieden. “Onze grootste troef is dat we niet enkel plaatsen, maar ook problemen oplossen. Als de ondergrond niet waterpas is, egaliseren wij die meteen. Waar veel collega’s afhaken en zeggen ‘dat doen wij niet’, zorgen wij ervoor dat het probleem verholpen wordt. Dat bespaart de bouwheer tijd en kopzorgen.”

Een van de specialisaties van Parket Seye is het herschuren en restaureren van bestaande parketvloeren. “Veel vloeren hebben door de jaren heen schade opgelopen – denk aan waterschade of slijtage op drukbelopen plekken. In plaats van ze volledig te vervangen, kunnen wij deze vloeren opknappen door ze op te schuren en opnieuw af te werken in de gewenste kleur. Zo behouden we de authentieke uitstraling en verlengen we de levensduur van de vloer aanzienlijk.”

Duurzame en onderhouds-vriendelijke vinylvloeren

In de hotelkamers, vergaderruimtes en ontbijtlounge van The Ostendian werd gekozen voor een hoogwaardige LVT-vinylvloer. “Vroeger werd vinyl vaak geassocieerd met goedkope kamerbrede kunststofvloeren”, legt Franky De Smet uit. “Vandaag zijn de mogelijkheden enorm geëvolueerd. We hebben een product geleverd dat qua look-and-feel nauwelijks te onderscheiden is van echt parket, maar veel onderhoudsvriendelijker en slijtvaster is. Zeker voor drukbelopen stukken is dit een ontegensprekelijk voordeel.”

Met circa 2000 m² vloerafwerking, die in een tijdspanne van amper twee maanden werd geplaatst, was het een intensief traject. “Onze snelheid en efficiëntie zijn cruciale troeven voor projecten als dit. Hotels hebben strikte deadlines: zodra de opening gepland is, moet alles af zijn.”

In een tijdspanne van amper twee maanden werd circa 2.000 m² vloerafwerking geplaatst.

Capaciteit voor grootschalige projecten

Parket Seye kwam via Vastgoedgroep Degroote in contact met het project. “Wij werken al jaren voor hen en kennen hun hoge standaarden. Dat vertrouwen zorgde ervoor dat we deze mooie opdracht mochten realiseren.”

Hoewel Parket Seye een relatief klein bedrijf is, bewijst het met dit project dat het in staat is om grootschalige uitdagingen aan te gaan. “We willen bewust niet groter worden, maar wel verder professionaliseren en blijven inzetten op kwaliteit. Ons vlakke bedrijfsmodel en korte communicatielijnen maken dat we flexibel blijven en snel kunnen schakelen. Dát is onze sterkte!”     

"*" indicates required fields

Stuur ons een bericht

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten