Platform voor de bouw
4 x Manieren om een trap te renoveren

4 x Manieren om een trap te renoveren

Is een trap versleten of oogt hij gedateerd? Dan is het tijd voor vervanging of er kan een traprenovatie overwogen worden. Er bestaan tegenwoordig diverse methoden om een trap te renoveren zoals het plaatsen van overzettreden, stofferen of bekleden, verven of zandstralen. In dit artikel gaan we deze verschillende manieren uitlichten en lees je alles wat je over deze verschillende methodes moet weten.

Kiezen voor vervangen of renovatie?

De allereerste vraag die gesteld moet worden, moet de trap vervangen worden of kan een traprenovatie ook een goede optie zijn? Uiteraard hangt deze keuze van een aantal zaken af. Onder andere de staat van de trap, is de constructie van de trap zeer slecht en niet meer betrouwbaar dan is het vervangen van een trap hoogstwaarschijnlijk de juiste keuze. Is de constructie van de trap nog in orde, dan is een traprenovatie vaak voldoende en na het opknappen lijkt de trap weer als nieuw. Voor het renoveren van een trap zijn vier verschillende methodes: Overzettreden, stofferen of bekleden, verven en zandstralen.

Overzettreden

Een veel gebruikte manier van traprenovatie is het bekleden van de trap met overzettreden. Deze overzettreden kunnen over de huidige treden worden gemonteerd en dit is een vrij eenvoudige klus. De trap renoveren met overzettreden is een goedkope manier van het opknappen van een trap. Daarnaast is er een ruime keuze qua materiaal, kleuren en patronen. Moet de trap bijvoorbeeld een natuurlijke uitstraling krijgen, ga dan voor een overzettrede met houtmotief. tegenwoordig zijn de kleuren en patronen zo nauwkeurig nagemaakt dat het lijkt alsof de trap gemaakt is van massief hout.

Stofferen of bekleden

Ook een manier van renoveren is het opnieuw stofferen of bekleden van de huidige trap. De opties wat betreft bekleden zijn zeer uiteenlopend, van bekledingen met betonstuc, gietvloer, vinyl, hout of PVC. Afhankelijk welke stijl de trap moet krijgen kan er een keuze worden gemaakt. De bovenstaande manieren van bekleden hebben over het algemeen dezelfde eigenschappen, het zijn snelle manieren om een trap op te knappen, er kan een totaal nieuwe look gegeven worden aan een trap en al deze materialen zijn erg geschikt vanwege de duurzaamheid. Een goedkopere optie van traprenovatie is het stofferen van een trap, dit wordt gedaan met tapijt en kan op verschillende manieren en afwerkingen worden gerealiseerd.

Verven

Een houten trap is ook vrij eenvoudig op te knappen door een nieuwe verflaag aan te brengen. Voor een mooi resultaat is het belangrijk dat de trap vooraf goed geschuurd wordt en dat eventuele beschadigen aan de trap worden gerepareerd. Bij het kiezen van een verf voor de trap is het belangrijk dat er wordt gekozen voor een watergedragen verf, deze verf stinkt niet en wordt keihard na het drogen. Het is ook van belang om te kiezen voor een goed en professioneel merk, het is namelijk heel belangrijk dat de verf die wordt gebruikt voor een trap tegen een stootje kan.

Zandstralen

Ook een techniek die met regelmaat wordt toegepast voor het renoveren van een houten trap is het zandstralen. Dit is een techniek waarbij kleine korrels zand onder hoge druk op de trap worden gespoten. Met deze methode worden de vuile lagen weggeschraapt en wordt het hout weer zichtbaar. Dit is een snellere methode wanneer je het vergelijkt met schuren en geeft een mooi resultaat. Deze renovatie methode is echter alleen geschikt voor trappen die vervaardigd zijn van harde houtsoorten zoals beuken- en eikenhout. Na het zandstralen bestaat de optie om afwerkingen zoals verf, lak of beits toe te passen.

Dit zijn de belangrijkste en meest toegepaste manieren van traprenovatie, afhankelijk van de staat van de trap en persoonlijke smaak kan één van deze methodes worden toegepast.

"*" indicates required fields

Stuur ons een bericht

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten