De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) openen vandaag officieel het gloednieuwe Learning & Innovation Center (LIC) op hun gedeelde campus in Elsene. Dit futuristisch universiteitsgebouw,, dat technologische innovatie combineert met hoge energieprestaties, werd gerealiseerd door Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel. Dankzij een investering van € 37,1 miljoen, waarvan 87% gefinancierd door Beliris en 13% door de universiteiten, toont het project hoe publieke investering en samenwerking hand in hand gaan om te bouwen aan de toekomst van het hoger onderwijs.
Met het LIC slaan de VUB en ULB letterlijk en figuurlijk een brug. Vooraan het gebouw verbindt een rotonde via een voetgangersbrug de eerste verdieping met de hoger gelegen VUB-campus. Jarenlang werkten beide universiteiten naast elkaar, maar zonder echt samen te komen, ook al lagen hun campussen vlakbij. Met het LIC brengen ze daar nu verandering in: een plek die samenwerking niet alleen mogelijk maakt, maar ook zichtbaar en voelbaar maakt. Vandaag bouwen de zusteruniversiteiten samen verder aan een gedeelde toekomst met de ambitie om het onderwijs van morgen duurzaam, inclusief en inspirerend te maken.
“De ULB en de VUB delen een gemeenschappelijke geschiedenis. Het zijn zusteruniversiteiten, geleid door hetzelfde principe van het vrije onderzoek. Vandaag de dag is het tijd voor samenwerking en wederzijdse steun om de uitdagingen aan te gaan waarmee het onderwijs van vandaag en morgen wordt geconfronteerd,” vertelt Annemie Schaus, rector van de ULB. “Dat geldt ook voor het LIC, een echt laboratorium voor pedagogische innovatie. Het biedt een hybride omgeving die onze studenten, onderzoekers en docenten geavanceerde technologische hulpmiddelen ter beschikking stelt om nieuwe leermethoden te ondersteunen en te ontwikkelen.”
VUB-rector Jan Danckaert: “De VUB en de ULB kiezen ervoor om samen te bouwen, om samen te vernieuwen en om samen te dromen. Perfecte voorbeelden zijn Usquare, in de oude rijkswachtkazernes, het Institute of Advanced Studies en onze Brussels University Alliance. En vandaag, als kers op de taart: het Learning and Innovation Center. Dankzij het LIC zijn onze twee campussen voortaan daadwerkelijk verbonden. Ik wil hier ook graag hulde brengen aan mijn visionaire voorganger, de betreurde ererector Paul De Knop. Zonder Paul zou er geen sprake zijn van het LIC. Hij zou vandaag zonder twijfel trots zijn geweest.”
Het LIC werd opgevat als een incubatiekamer voor innovatie en een netwerkcentrum voor wetenschappers, experten uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Een plek waar onderzoek, uitwisseling en opleiding samenkomen. Daarom werd het gebouw ontworpen om tot 1000 bezoekers per dag te kunnen ontvangen.
“Het LIC vormt een nieuw referentiepunt voor leercentra in België en is conceptueel uniek, onder meer dankzij de combinatie van ruime openingstijden (8u tot 23u), 35 vergaderlokalen en 8 lesruimtes voor activerend onderwijs,” zegt Peter Verbist, directeur van de Universiteitsbilbiotheek en LIC-manager. “Het LIC getuigt van een sterke campusvisie van ULB en VUB, letterlijk op het kruispunt van beide campussen. Het versterkt onze dienstverlening naar personeel en studenten van beide universiteiten met een open en innovatieve blik naar de stad Brussel. Wij zijn hierin graag de tweede ‘1’ van 1+1=3.”
Met acht verdiepingen en 9000 m² biedt het LIC uiteenlopende ruimtes: stille studiezones, ontspanningsruimtes zoals een Zen Zone, groepswerkplekken, innovatieve klaslokalen, immersieve ruimtes en videostudio’s.
“Vrijwel alle ruimtes en diensten zijn gedeeld, en deze integratie zal met de tijd alleen maar toenemen”, vertelt Bruno Leclercq, directeur van het Departement Bibliotheken en Wetenschappelijke Innovatie (ULB). “Het is een bruisend hart van het universitaire leven. Je komt er om te lezen, te studeren, in groep te werken, te ontspannen of ideeën uit te wisselen. Het is een multifunctionele ruimte die by design is bedacht: elke activiteit heeft zijn plek, met veel aandacht voor akoestiek zodat alles harmonieus samengaat”.
Ook op het vlak van duurzaamheid voldoet het LIC aan hoge normen. Het bijna energieneutraal gebouw combineert een compacte voetafdruk met zeer performante isolatie en een geoptimaliseerde gevel: verhouding van open en gesloten oppervlakken, externe zonnewering, ramen die op de kiep kunnen voor nachtkoeling. Slimme technologieën helpen verder het energieverbruik te optimaliseren. Dankzij sensoren wordt niet alleen energie bespaard, maar blijft het binnenklimaat in elke ruimte optimaal.
In dit project werd er 37,1 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan 87% gefinancierd door Beliris en 13% gelijk verdeeld werd over de zusteruniversiteiten. Het LIC werd ontworpen door de architecten van EVR en A229 en de ingenieurs van Ney & Partners en Arcadis en gebouwd door Artes Roegiers.
“Dit gebouw is het resultaat van een mooi Beliris-project. 9.000 m2 ultramoderne infrastructuur voor onderzoek en opleiding. Het vertegenwoordigt de bijdrage van de federale regering aan de missies van de hoofdstad. Brussel is een internationale universiteitsstad. Naast een aanzienlijk budget heeft Beliris zijn deskundigheid ingezet voor een energiezuinig gebouw met zonnepanelen en sensoren die waken over het optimale energieverbruik, een zeer efficiënt waterbeheer dankzij een rietveld voor de zuivering, en een smartbuilding voor studenten en docenten die profiteren van innovatieve leeromgevingen waar verbinding centraal staat,” besluit Bernard Quintin, federaal minister bevoegd voor Beliris.