Oplossingen dragen bij aan biobased en circulair bouwen
Biobased en circulair bouwen en winnen in de bouwsector almaar meer terrein. Op het vlak van isolatie is dat niet anders. Houtwol, cellulose, vlas, gras, katoen, schapenwol, kurk, hennep, strovezel: de mogelijkheden om met natuurlijke materialen te isoleren, zijn talrijk. Isolteam biedt, merk- en productonafhankelijk, al jarenlang de beste kwaliteit in traditionele en nu ook in natuurlijke isolatiematerialen.
Al meer dan vijftig jaar is Isolteam, deel van de Groep IPCOM, actief in de isolatiesector. Van zorginstellingen en klaslokalen tot nieuwbouwprojecten en renovaties voor bedrijven en particulieren: jaarlijks realiseert de aannemer uit Kortemark meer dan 4.000 projecten, met gebalanceerde oplossingen die de beste akoestsiche en thermische isolatie, luchtdichtheid en prijs-kwaliteitsverhouding garanderen. Ook voor natuurlijke isolatiematerialen maakt Isolteam die belofte waar. “We merken dat de vraag naar verduurzaming van de isolatie speelt in onze sector”, zegt Hendrik Snauwaert, managing director van Isolteam. “Bij die natuurlijke alternatieven stellen we haast evenwaardige prestaties vast als bij traditionele materialen als glas- en rotswol. Die biobased producten zijn voornamelijk geschikt om daken en wanden te isoleren. Voor vloeren is een bepaalde drukvastheid nodig, waardoor PUR-panelen en de klassieke materialen meer aangewezen blijven.”
Isolteam beschikt over meer dan dertig uitvoeringsteams die projecten tijdig en kwalitatief opleveren, met kennis, vakmanschap en knowhow. “We zijn de isolatiepartner die vandaag met je meedenkt over de strenge energie-eisen van morgen”, zegt Hendrik Snauwaert. “Verduurzamen hoort daar zeker bij. We merken dat houtvezel-, houtwol- en cellulose-isolatie haast standaard worden gevraagd wanneer het om houtskeletbouw gaat.”
Die verschuiving naar biobased isolatiematerialen is niet verwonderlijk. De voordelen voor het milieu en het binnenklimaat zijn talrijk. “De cellulosevlokken die we veelal gebruiken, worden gemaakt uit gerecycleerd krantenpapier, maar ook lokaal geproduceerd, waardoor ook de belasting op het milieu door transport beperkt blijft. Daarnaast gaat het bij die natuurlijke materialen altijd om isolatie in de vorm van vezels, wat een zeer performante akoestische en thermische isolatie betekent. De akoestische isolatie is vaak zelfs beter dan bij materialen als glas- of rotswol. Natuurlijke isolatie heeft, naast de isolerende eigenschappen, ook een hoge warmteopslagcapaciteit. Het vasthouden van die warmte heeft een positief effect op het binnenklimaat, zeker in lichte structuren zoals houtskeletbouw, omdat zo oververhitting in de zomer wordt beperkt. Tot slot leveren ze, in functie van dampopen bouwen, sterke vochtregulerende prestaties.”
De soorten natuurlijke isolatie, zijn talrijk, maar de verwerking loopt vandaag wel nog wat stroever. De materialen komen namelijk vaak in paneelvorm en en die panelen zijn harder dan glas- of rotswol, waardoor ander snijgereedschap nodig is. Die optimalisaties in de markt moeten er nog aankomen. Dat maakt dat de prijs van werken met natuurlijke isolatiematerialen momenteel vaak wat hoger is dan voor traditionele materialen. “Toch is dat verwaarloosbaar wanneer je het totaalpakket bekijkt”, countert Hendrik Snauwaert. “In die rekensom spelen de voordelen voor het milieu en het binnenklimaat ook mee. Zeker wanneer je naar een BREAAM-certificaat streeft. Met natuurlijke isolatie zet je in op de korte keten en lokale productie, maar je schrijft ook mee aan een CO2-neutraal klimaatverhaal. Materialen zoals gras en hennep nemen zelfs CO2 op! Vandaag wordt in 90 procent van de gevallen nog glas- of rotswol gebruikt, maar ik ben ervan overtuigd dat de shift naar meer biobased materialen er komt. Bij Isolteam willen we dan ook voluit inzetten op natuurlijke isolatiematerialen en dat gamma en onze expertise nog uitbreiden.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Isolteam.