Platform voor de bouw
Nieuwe stap richting duurzame bouwprojecten
De eerste bedrijven kregen hun certificaat in handen.

Nieuwe stap richting duurzame bouwprojecten

Duurzaam Schrijnwerk 2.0

Op 27 maart stelde de Belgian Construction Certification Association (BCCA) het vernieuwde label Duurzaam Schrijnwerk 2.0 voor aan het publiek. Het moet de duurzaamheidsinspanningen van spelers in de sector van het buitenschrijnwerk zichtbaar maken. De eerste bedrijven die het proces succesvol doorliepen, mochten hun certificaat toen ook in ontvangst nemen.

De Belgian Construction Certification Association (BCCA) wil in de toekomst even sterk inzetten op duurzaamheid als op kwaliteit en veiligheid. “Wij willen bijdragen aan een toekomst waarin duurzame materialen en processen de norm zijn, niet de uitzondering”, zegt Olivier Delbrouck, directeur generaal van BCCA, aan het begin van de avond.

V.l.n.r. Luc Mohymont, Joris Verschueren en Gunther Vangeloven tijdens een panelgesprek.

Het idee voor het label ontstond in 2017, toen Fabribois aan de alarmbel trok na een geval van oneerlijke concurrentie met een buitenlandse speler. Voor het eerst gingen verschillende stakeholders na hoe ze de inspanningen van Belgische bedrijven om wel aan de normen te voldoen zichtbaar konden maken. Op vraag van Embuild Wallonië en met de steun van de Federatie van Aluminiumconstructeurs (FAC) ontwikkelde BCCA een certificatiesysteem voor duurzame ramen, deuren en gevelsystemen in hout, aluminium of pvc.

Toen het label in 2020 werd gelanceerd, was het vooral een vrijwillige engagementsverklaring. Het bleek moeilijk om die op te nemen in de lastenboeken. Na een uitgebreid consultatieproces is er nu een nieuw certificatiesysteem dat inzet op een objectieve evaluatie van duurzaamheid. Het sluit beter aan bij de realiteit op het terrein en kan wel eenvoudig worden opgenomen in lastenboeken.

Meer dan 120 professionals uit de sector woonden de lancering bij.

Duurzame levenscyclus

De kwaliteit van het schrijnwerk primeert, maar ook het milieu en sociale verantwoordelijkheid spelen een rol. De hele waardeketen wordt ook in kaart gebracht: van de leveranciers van de grondstoffen over het productieproces tot het uiteindelijke product. Er zijn dan ook drie certificaten: een productcertificaat voor duurzame producten, een bedrijfscertificaat voor duurzame productieprocessen en een leverancierscertificaat voor duurzame grondstofleveranciers.

Op basis van de scores op meer dan 150 criteria wordt het duurzaamheidsniveau van het bedrijf en de producten bepaald. Brons is een haalbare kaart, voor zilver moet je al aanzienlijke inspanningen leveren en goud is weggelegd voor de echte koplopers. “Die graduele aanpak is een grote troef voor de vele kmo’s in de sector”, vindt Luc Mohymont, vicepresident van Embuild Wallonië en bestuurder van EMAC Belgium: “Het eerste niveau is ook voor kleinere bedrijven haalbaar. Van daaruit kunnen ze op hun tempo doorgroeien naar zilver en goud.”

Nadia Barhdadi en Gerjan Heylen leidden de avond in goede banen.

Duurzame pionier

Gunther Vangeloven, zaakvoerder van Baens Afwerkingsbedrijf, behaalde als een van de eersten het label. “Vanuit persoonlijke overtuiging waren we al een tijd bezig met duurzaamheid, maar we misten een kader. Dankzij dit certificeringstraject kregen we concrete handvaten om verdere stappen te zetten.”

“Duurzaamheid is de voorbije jaren geëvolueerd van een modewoord naar een werkwoord”, vindt Joris Verschueren, voorzitter van FAC en medezaakvoerder van Alu Verschueren. “De regelgeving wordt steeds complexer. Dit label biedt houvast en toont je blinde vlekken, zodat je toch de doelstellingen kan halen. Daarom zetten we er graag onze schouders onder.”

Het certificaat maakt de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven zichtbaar.

Voorschrijvers ondersteunen

Het label moet nu vooral bekender worden, zeker bij voorschrijvers. “In de particuliere markt is er een zekere nieuwsgierigheid, maar daar blijft het vaak bij. In de projectmarkt wordt het label soms opgenomen in de lastenboeken, maar het verdwijnt vaak ook weer zodra het budget besproken wordt”, merkt Vangeloven op.

“Het label moet ervoor zorgen dat het engagement van bedrijven opgemerkt wordt door voorschrijvers”, stelt Nadia Barhdadi, auditeur bij BCCA. “Dat het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) duurzaam schrijnwerk erkent in zijn gids voor duurzame aankopen, is alvast een positief signaal”, vult Gerjan Heylen, coördinator van Duurzaam Schrijnwerk bij BCCA, aan. “Daarnaast is het label opgenomen in de ontwerptekst van het Bouwtechnisch Bestek Woningbouw, het modelbestek van Wonen in Vlaanderen.”

Benieuwd wie met een gouden certificaat naar huis ging? Willy Naessens, Thielemans & Co, Beneens Alucon en Ramen Dexters behaalden een gouden bedrijfs- en productcertificaat. Saint-Gobain, Aliplast, Sapa en Schüco ontvingen een gouden leverancierscertificaat.

"*" indicates required fields

Stuur ons een bericht

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten