De Vlaamse huurmarkt kampt met een ongezien krapte. De Huurbarometer 2024 van CIB en Korfine toont een scherpe daling van het aantal huurcontracten (-16 % tegenover 2023) en een stijging van de huurprijzen voor alle woningtypes (+6 %). Het tekort aan huurwoningen treft nu heel Vlaanderen, niet alleen de steden.
Er moeten dringend extra huurwoningen bijkomen. Dat is de centrale boodschap in de nieuwe editie van de Huurbarometer. Voor het eerst sinds de start in 2018 werden er minder dan 50.000 nieuwe verhuringen in Vlaanderen genoteerd. In een normaal jaar ligt dat aantal altijd boven de 55.000. In vergelijking met 2023 gaat het om 16 % minder
huurcontracten.
Vastgoedkantoren signaleren de wanhoop van wie vandaag in die krappe markt op zoek is naar een huurwoning. “Personen stellen zich kandidaat voor meerdere woningen tegelijk, vaak zonder rekening te houden met hun budget. Een andere trend is dat mensen die zich kandidaat stellen om een woning te huren zonder deze eerst te bezichtigen. Prioriteit is een dak boven het hoofd”, stelt CIB-woordvoerder Kristophe Thijs vast.
Tot en met 2023 volgden de huurprijzen het tempo van de inflatie, weliswaar met een zekere vertraging. In 2024 werd een vertraging in de stijging van de huurprijzen verwacht. Die is er slechts vrij beperkt gekomen. De gemiddelde prijzen namen tegenover 2023 toe met 6,1 %, tot 922 euro.
Alle woningtypes namen quasi gelijk in prijs toe, met weinig verschil tussen huizen (rijwoningen, halfopen bebouwingen, vrijstaande woningen) en appartementen. De percentages schommelen telkens rond die 6 %. Ten opzichte van een toename van 6,6 % in 2023 – toen mede door de inflatie – is dat slechts een kleine tempering.
“In 2024 stegen de huurprijzen wel meer dan de inflatie. De gemiddelde huurprijs voor een appartement bedroeg 870 euro. Maken we de vergelijking met een huurcontract uit 2018, dat volledig wordt geïndexeerd, dan zien we dat de huurprijs daarvan in 2024 zou uitkomen op 849,5 euro”, rekende CIB uit.
De enige logische verklaring voor deze trendbreuk ligt in de toenemende kloof tussen vraag en aanbod. Verhuurders zetten hun panden soms iets hoger in de markt, rekening houdend met de grote vraag.