Platform voor de bouw
Vlaamse regering en bouw- en vastgoedsector sluiten Toekomstpact

Vlaamse regering en bouw- en vastgoedsector sluiten Toekomstpact

Samen bouwen aan een sterk, betaalbaar en duurzaam Vlaanderen

Tijdens het jaarlijkse overleg van het Vlaams Bouwoverlegcomité (VBOC) hebben de Vlaamse regering en de vertegenwoordigers van de bouw- en vastgoedsector een Toekomstpact afgesloten. Daarmee engageren beide partijen zich om de grote maatschappelijke uitdagingen op het vlak van wonen, infrastructuur, klimaat en energie gezamenlijk aan te pakken.

Het pact steunt op vijf inhoudelijke bouwstenen: vergunningen, investeringen, betaalbaar wonen, renovatie en innovatie. Een zesde pijler over onderwijs en arbeidsmarkt wordt nog voorbereid. Samen vormen deze bouwstenen een structureel kader voor duurzame samenwerking tussen de Vlaamse regering en de belangrijkste sectororganisaties in de bouw- en vastgoedketen: Embuild Vlaanderen, Bouwunie, BVS (Beroepsvereniging van de vastgoedsector), NAV (Netwerk Architecten Vlaanderen), de Orde van Architecten, de Beroepsvereniging voor Architecten en ORI, de sectororganisatie van advies- en ingenieursbureaus.

Regering en sector kiezen voor partnerschap voorbij de waan van de dag met één doel: Vlaanderen duurzaam, betaalbaar en toekomstgericht uitbouwen.

Matthias Diependaele, minister-president van de Vlaamse regering: “De bouw- en vastgoedsector is één van de belangrijkste economische levensaders van Vlaanderen. De bouw zorgt voor Vlaamse welvaart en maakt deel uit van het maatschappelijk weefsel. Ik zie veel ondernemerschap en innovatiepotentieel bij de bouwbedrijven. Daar wil deze Vlaamse regering op inzetten. Dit pact is een belangrijke stap in het versterken van de samenwerking tussen de Vlaamse regering en de sector.”

Caroline Deiteren, Directeur-generaal van Embuild Vlaanderen: “De bouw- en vastgoedsector speelt de komende jaren een cruciale rol in het behalen van verschillende maatschappelijke doelstellingen zoals betaalbaar wonen, een renovatiesprong, klimaatadaptatie en een vlotte mobiliteit. Met dit pact engageren we ons en maken we samen met de Vlaamse regering een plan om dit te realiseren. Door vergunningsprocedures robuuster en vlotter te maken, zekerheid te bieden rond overheidsinvesteringen, private partners aan te trekken en innovatie te ondersteunen biedt de Vlaamse regering de sector een sterke duw in de rug.”

  1. Vergunningen: Robuuster en vlotter

Rechtszekere, robuuste en vlotte vergunningsprocedures zijn een prioriteit voor de Vlaamse regering én voor de sector. 

Jo Brouns, Vlaams minister van Omgeving: “We moeten maximaal inzetten op een vereenvoudiging van de vergunningsregels. Vooral grotere projecten moeten nu jarenlang procedures doorlopen. Dat maakt alles duurder, zowel ondernemen als wonen. Een gemengde commissie zal tegen september met een advies ter zake komen. De Vlaamse regering zal hiermee aan de slag gaan om ondernemers en de bouw- en vastgoedsector de nodige vergunningszekerheid te bieden bij de start van een project.”

Olivier Carrette, Gedelegeerd bestuurder BVS, Beroepsvereniging van de Vastgoedsector: “Vergunningen zijn dé bottleneck. We zijn tevreden dat de Vlaamse regering dit serieus neemt. Om werkelijke vooruitgang te boeken is het cruciaal dat niet alleen naar de beroepsprocedures gekeken wordt, maar dat ook de onderliggende regelgeving en de inhoud van de vergunningsaanvragen onder de loep genomen wordt.”

  1. Investeringen: Nodig om de toekomst veilig te stellen

Ook in moeilijke budgettaire tijden zal de Vlaamse regering een investeringsregering blijven. Dit is nodig om de toekomst veilig te stellen.

Annick De Ridder, Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Havens en Sport: “Onze infrastructuur is het fundament van de Vlaamse welvaart. We investeren gericht in onderhoud en vernieuwing van wegen, bruggen en tunnels om de veiligheid en mobiliteit van onze burgers te garanderen. Door samen te werken met de bouwsector zorgen we ervoor dat deze investeringen efficiënt en duurzaam worden uitgevoerd.”

Jean-Pierre Waeytens, Gedelegeerd bestuurder Bouwunie: “Kleinere en gespecialiseerde bouwbedrijven hebben nood aan faire kansen en minder administratieve drempels. Dit pact erkent hun belang en zorgt voor transparantere en eerlijkere selectieprocedures.”

  1. Betaalbaar wonen: een recht voor elke Vlaming

De betaalbaarheid van wonen blijft een belangrijk aandachtspunt, vooral in en rond de steden en voor de lagere inkomens. Het pact zet in op bijkomend aanbod, versterking van de sociale en private huurmarkt en betere samenwerking tussen lokale besturen en bouwactoren.

Melissa Depraetere, Vlaams minister van Wonen, Energie en Klimaat: “We zetten alles op alles om meer betaalbare woningen te realiseren, met duidelijke bindende afspraken, innovatieve formules en een samenwerking met private investeerders.”

Steven Lannoo, Directeur NAV, Netwerk Architecten Vlaanderen: “Meer bouwen (binnen de bouwshift) maakt wonen betaalbaar. Dit vraag ruimte, kwaliteit én visie. Met dit pact geven we architecten, bouw- en vastgoedspelers en lokale besturen het kader om de juiste keuzes te maken in verstedelijking en kernversterking.”

  1. Renovatie: Een renovatiesprong nodig

Met slechts 9% van het woningbestand met een goed EPC-label, is een versnelling van de renovatiegolf essentieel. Renovatie is bovendien nodig om de energiefactuur van gezinnen te verlagen en hen te beschermen tegen toekomstige prijsstijgingen en energiecrisissen. Het pact voorziet in betere begeleiding, aangepaste regelgeving en een collectieve aanpak.

Melissa Depraetere, Vlaams minister van Wonen, Energie en Klimaat: “Renovatie is essentieel om gezinnen te beschermen tegen hoge facturen én om de klimaatdoelen te halen. We maken het logischer, toegankelijker en efficiënter.”

Stefan Knaepen, de Orde van Architecten: “We moeten kopers motiveren om bij de aankoop van een woning voldoende budget te voorzien om te renoveren. Dit kan door realistische ramingen te maken van de noodzakelijke renovatiekosten en door zoveel mogelijk begeleiding op maat, niet alleen voor individuele woningen, maar ook voor appartementsgebouwen en wijken.”

  1. Innovatie: Motor voor een succesvolle bouw

De bouw heeft heel wat werk te verrichten. Door middel van innovatie, digitalisering, prefabricatie, industrialisering, ecosysteemdenken en circulaire technieken zal het mogelijk zijn om sneller en duurzamer te bouwen, zonder in te boeten op kwaliteit of betaalbaarheid. Het pact erkent de nood om in te zetten op bouw- en procesinnovatie doorheen de hele bouw- en vastgoedketen. 

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Economie, Wetenschap, Innovatie en Industrie: “Wie morgen wil bouwen, moet vandaag in innovatie investeren. De Vlaamse bouwsector heeft nog een groot innovatiepotentieel. Vlaanderen zal dit blijvend ondersteunen. Op die manier kan de sector de noodzakelijke transformatie doormaken en haar sleutelrol vervullen in de Vlaamse economie en samenleving.”

Jan Parys, Voorzitter ORI – sectororganisatie van advies- en ingenieursbureaus:
“Willen we sneller kunnen bouwen, grondiger kunnen renoveren én onze klimaatdoelstellingen halen, dan moeten we inzetten op nieuwe technieken, digitalisering en circulaire bouw. Dat is niet alleen goed voor onze leefomgeving, maar ook voor onze economie. Vlaanderen kan daarin een voortrekkersrol hebben.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten