Afgelopen zomer was het feest bij Breetec, want op 15 juli 2021 blies het bedrijf veertig kaarsjes uit. Zoals het een ambitieuze onderneming betaamt, werd dit jubileum in stijl gevierd. Eigenaars Koen en Sandra Beckers trakteerden zichzelf en hun personeel op een nieuwbouw van 1000 m² die garant staat voor een capaciteitsuitbreiding van 30 tot 40 %. Eveneens opvallend is dat dit op-en-top functionele volume volledig volgens de BEN-normen is gerealiseerd.
Een overname, de opening van een buitenlandse vestiging in Tsjechië, een grote personeelswissel …: aan uitdagingen was er de voorbije jaren geen gebrek bij Breetec. Bovendien ging ons land op 18 maart 2020 ook nog eens in ‘lockdown’ door de razendsnelle verspreiding van het coronavirus, maar uitgerekend op die dag ondertekende de gespecialiseerde metaalbouwer uit As het contract voor de realisatie van een imposante nieuwbouw met extra productie- en opslagruimte – goed voor een investering van 1,2 miljoen euro. Een gedurfde zet, al was de bedrijfsleiding uiteraard niet over één nacht ijs gegaan. De eerste kiem van dit ambitieuze uitbreidingsproject werd al gelegd in 2013, toen de gronden naast de bestaande vestiging werden aangekocht. Annuleren was dan ook geen optie, zeker omdat de stijgende vraag op de export-markten een forse capaciteitsuitbreiding vereiste. Dankzij de kersverse nieuwbouw zijn de toekomst en de verdere organische groei van Breetec verzekerd.
Ondanks de vervelende neveneffecten van de coronacrisis, nam de realisatie van het nieuwe Breetec-gebouw amper negen maanden in beslag. Het vrijstaande volume bestrijkt een oppervlakte van 1000 m² en bevindt zich naast de bestaande
gebouwen van het bedrijf. Een poort aan de achterzijde legt de link tussen beide productie-eenheden. “De algemene administratie is nog steeds gevestigd in het bestaande gedeelte, terwijl alle kantoor- en ontvangstruimtes in de nieuwbouw productiegerelateerd zijn”, vertelt Rob Gijsenberg, architect-zaakvoerder bij BURO B architectuur + interieurdesign.
“Een van de belangrijkste aandachtspunten in de ontwerpfase was een vlotte toegankelijkheid, vooral omdat er makkelijk grote opleggers moesten kunnen binnenrijden in het magazijn, waar omvangrijke onderdelen kunnen worden geladen en gelost met behulp van een rolbrug. We vertrekken bij industriebouwprojecten als deze dan ook altijd van een doordachte routing, zodat we de circulatie op de site kunnen optimaliseren. Zo hebben we een rechtstreekse toegang vanaf de straat voorzien,
inclusief een sas voor nachtlevering en een overdekte inkom voor chauffeurs en ander personeel. Daarnaast is er ook sprake van een aparte ingang voor klanten en leveranciers die niet in het magazijn hoeven te zijn. Voorts biedt het gelijkvloers plaats aan sanitaire ruimtes, kleedkamers en een kitchenette. De kantoren zijn ondergebracht op de eerste verdieping.”
Hoewel de nieuwbouw in de eerste plaats functioneel moest zijn, legde Breetec de lat erg hoog, onder meer op het vlak van duurzaamheid. “Het gebouw is volgens de BEN-norm geïsoleerd en dankzij zonnepanelen, een warmtepomp en een ventilatiesysteem met warmterecuperatie blijft het gebruik van fossiele brandstoffen beperkt tot een strikt minimum. Er is tevens gekozen voor witte dakbedekking om oververhitting van het magazijn en de bijbehorende kantoren tegen te gaan. Dat vertaalt zich in een lagere koellast en dus ook in een verdere reductie van het energieverbruik”, legt Rob Gijsenberg uit.
Aangezien het om een compact volume met twee bouwlagen gaat, bleef ook de ruimtelijke footprint binnen de perken. “En bij de groenaanleg hebben we eveneens gestreefd naar optimaal grondgebruik en duurzaamheid, onder meer door een groot ondergronds infiltratiebekken aan te leggen”, benadrukt Gijsenberg. “Qua materiaal-gebruik is er gekozen voor een staalstructuur en een combinatie van industrieel zichtbeton en zwarte sandwichpanelen aan de buitenzijde. We maken graag mooie dingen, maar esthetiek is in het gros van onze projecten een gunstig bijverschijnsel van functionaliteit. Eerst moet de puzzel goed in elkaar vallen en vervolgens maken we er een fraai geheel van. Zo is het ook gegaan bij de nieuwbouw van Breetec, die uitstekend in het straatbeeld past. Ik zie alleen maar tevreden gezichten bij de bouwheer, dus we mogen fier zijn op deze realisatie!”