Platform voor de bouw
Waar erfgoed en duurzaamheid hand in hand gaan
Potuit is veel meer dan een woonproject. Het is een voorbeeld van hoe historisch erfgoed en duurzaamheid elkaar kunnen versterken.

Waar erfgoed en duurzaamheid hand in hand gaan

Historische panden en erfgoedlocaties met respect voor het verleden en een sterke focus op kwaliteit en duurzaamheid omtoveren tot klassevolle, toekomstgerichte woonprojecten: het is een kunst op zich. Potuit in Sint-Amandsberg is daar een prachtig voorbeeld van. “Hier komen geschiedenis, natuur en innovatie samen in een woonconcept dat rust en elegantie ademt”, klinkt het.

Als zusterbedrijf van Durabrik en onderdeel van Camino Group focust Istoir op het transformeren van historische panden en locaties met een rijke geschiedenis, zoals het negentiende-eeuwse kasteel Potuit, dat gelegen is op een unieke groene site aan de rand van Gent. Het behoud van originele erfgoedelementen staat hierbij centraal. “We bouwen niet alleen woningen, maar ook verhalen die het karakter en de ziel van een plek levend houden”, zegt Thomas Vandercruysse, CEO bij Istoir.

Aan de rand van Gent, op een unieke groene site, verrezen 53 wooneenheden in een autovrije omgeving.

Wonen in een groene oase

Het residentiële project Potuit bestaat uit 53 wooneenheden: achttien parkwoningen, dertig parkappartementen (waaronder drie luxueuze penthouses) en vijf kasteelappartementen. Deze zijn ontworpen met oog voor comfort en harmonie met de natuur. Het park waarin de woningen zijn ingebed grenst aan een openbaar groengebied, wat een gevoel van ruimte en rust creëert. “Het groene karakter van deze site is uniek”, benadrukt Thomas Vandercruysse. “We hebben het ontwerp volledig afgestemd op het park.”

Om het erfgoed en de natuurlijke omgeving perfect tot hun recht te laten komen, werkte Istoir samen met gerenommeerde experts. De architectuur is ontworpen door het Gentse bureau GAFPA, terwijl het interieurdesign in handen was van Atelier 10.8. Voor het landschapsontwerp werd een beroep gedaan op de expertise van Ann Voets uit Beersel. 

De woningen bieden een optimale energie-efficiëntie dankzij balansventilatie en een hoogwaardig isolatiesysteem.

Duurzaamheid als fundament

Bij Potuit staat duurzaamheid centraal, met onder meer een innovatief verwarmingssysteem dat volledig wordt gevoed door een geothermisch warmtenet. “Dit systeem haalt warmte uit de bodem, wat niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook financieel voordelig voor de bewoners”, legt Thomas Vandercruysse uit.

De woningen bieden bovendien een optimale energie-efficiëntie dankzij balansventilatie en een hoogwaardig isolatiesysteem. Dit resulteert in een lagere energierekening, een constante toevoer van frisse lucht en een uitstekende luchtkwaliteit in huis. Het warmtenet biedt bovendien de mogelijkheid tot passieve koeling tijdens warme zomers, een waardevolle toevoeging in een veranderend klimaat. De natuurlijke schaduw van bomen en waterelementen versterkt het aangename microklimaat.

De energievoorziening van Potuit wordt beheerd door Energent. Deze organisatie levert niet alleen de energie, maar garandeert ook het optimale rendement en het beheer van het warmtenet. “Voor bewoners betekent dit volledige ontzorging: Energent neemt het onderhoud en eventuele herstellingen integraal voor zijn rekening”, stipt Thomas Vandercruysse aan.

Het groene karakter van de site is uniek. Het ontwerp is volledig afgestemd op het park.

Groene mobiliteit in een autovrije omgeving

Potuit is volledig autovrij ontworpen om de bewoners een rustige, groene leefomgeving te bieden. Alle parkeergelegenheid bevindt zich ondergronds, terwijl bovengronds volop ruimte is voor natuur en fietsers. Fietsenstallingen en een fietspad dat door het park loopt moedigen het gebruik van de fiets aan. Daarnaast is het project uitstekend ontsloten dankzij de nabijheid van station Gent-Dampoort en een busknooppunt, wat duurzame mobiliteit stimuleert. “Deze mobiliteitsaanpak verhoogt niet alleen het wooncomfort, maar draagt ook bij aan een schonere lucht en meer ruimte voor natuur”, zegt Thomas Vandercruysse.

“We bouwen niet alleen woningen, maar ook verhalen die het karakter en de ziel van een plek levend houden”, zegt Thomas Vandercruysse.

Van historisch erfgoed naar toekomstgericht wonen

Potuit is gebouwd rond het gelijknamige kasteel, een erfgoedsite die door de Vlaamse overheid werd verkocht. Met een visie die erfgoedbehoud en innovatie combineert wist Istoir de opdracht binnen te halen. “Bij historisch erfgoed weet je één ding zeker: niets is zeker”, zegt Thomas Vandercruysse met een glimlach. “Maar dankzij onze ervaring en intensieve samenwerking met onze partners hebben we dit project binnen een termijn van twee jaar succesvol afgerond.”

Conclusie: Potuit is veel meer dan een woonproject. Het is een prachtig voorbeeld van hoe historisch erfgoed en duurzaamheid elkaar kunnen versterken. “Met projecten zoals Potuit willen we niet alleen mooie woningen realiseren, maar ook een positieve impact op de leefomgeving en het klimaat genereren”, besluit Thomas Vandercruysse.    

"*" indicates required fields

Stuur ons een bericht

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten