Platform voor de bouw
Slimme houtconstructies verankerd in het Ardense landschap
Ook de dakstructuren vragen finesse. Elke hut krijgt een eigen ‘kruin’, gedragen door spanten en gordingen.

Slimme houtconstructies verankerd in het Ardense landschap

Aan de rand van het bos in Bertogne realiseert Hutstuf een reeks compacte, architecturale vakantiehutten. Het project is een prachtig voorbeeld van hedendaagse houtbouw: duurzaam, lichtvoetig en sterk geïntegreerd in het landschap. COBE ingenieurs uit Brugge staat in voor de stabiliteitsstudies, houtbouwer Decleir Houtconstructies voert de werken uit.

Het project start met drie unieke hutten, elk met een eigen vorm en karakter. Ze vormen de eerste fase van een breder masterplan waarbij Hutstuf inzet op modulaire uitbreiding. De ontwerpen combineren minimalistische architectuur met slimme detaillering, gericht op maximale ruimtelijkheid binnen een compact volume. Grote glaspartijen doen de grens tussen binnen en buiten vervagen, terwijl de sobere dakvormen voor een rustige aanblik zorgen. “De kracht van het project zit in de eenvoud van de vormen en de zorgvuldige materiaalkeuze”, zegt Arnoud T’Jonck, projectingenieur in opdracht van COBE ingenieurs. “Maar net daardoor zijn de technische oplossingen des te preciezer uitgedokterd.”

Hout als dragend element

De constructie is volledig opgebouwd rond een draagstructuur in hout. Het platform rust op stalen voeten die verankerd zijn in een fundering van vezelbeton. Die stalen elementen zorgen voor stabiliteit en maken een minimale impact op het terrein mogelijk. Boven op dit platform zorgen gelamelleerde liggers en houten balken voor de overspanningen. Voor buitentoepassingen wordt geïmpregneerd grenen gebruikt, binnenin wordt gekozen voor vurenhout. “Die opbouw laat ons toe om de constructie los te maken van het terrein en de impact op het landschap minimaal te houden”, aldus T’Jonck. “Tegelijk moest het geheel bestand zijn tegen wind en vervorming, zeker op deze open locatie. Die balans vinden was cruciaal.”

De hutten van Hutstuf illustreren hoe houtbouw kan worden ingezet voor kleinschalige recreatieve projecten met een grote ruimtelijke kwaliteit.

Onzichtbare of discreet geïntegreerde stabiliteitselementen

De structuur is opgebouwd uit kolommen en houtskeletwanden. Windbelasting en stabiliteit zijn essentieel, maar mochten het open karakter van de hutten niet verstoren. “We hebben bewust gekozen voor onzichtbare of discreet geïntegreerde stabiliteitselementen”, zegt T’Jonck. “Dat vraagt nauwe afstemming met het ontwerpteam, maar net die samenwerking is een troef van dit project.” Ook de dakstructuren vragen finesse. Elke hut krijgt een eigen ‘kruin’, gedragen door spanten en gordingen. Die zijn niet alleen constructief noodzakelijk, maar bepalen ook mee het visuele profiel.

Toekomstgerichte recreatiebouw

De hutten van Hutstuf illustreren hoe houtbouw kan worden ingezet voor kleinschalige recreatieve projecten met een grote ruimtelijke kwaliteit. COBE ingenieurs toont in dit project opnieuw zijn expertise in het uitwerken van slanke, stabiele structuren in hout, aangepast aan de eisen van hedendaagse architectuur. De combinatie met prefabtechnieken en modulaire opbouw maakt het concept zowel toekomstbestendig als opschaalbaar zonder in te boeten aan karakter. De volgende reeks hutten staat al in de steigers. Elke variant vertrekt vanuit dezelfde principes: een lichte voetafdruk, doordachte detaillering en de kracht van samenwerking tussen ontwerp, engineering en uitvoering.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten