Platform voor de bouw
Huiselijkheid, kleinschaligheid en buurtgerichte zorg
De belevingstuin zorgt voor rust, natuurbeleving en zintuiglijke prikkels.

Huiselijkheid, kleinschaligheid en buurtgerichte zorg

Dit jaar viert woonzorgcentrum Moervaartheem in Wachtebeke de tiende verjaardag van zijn dagcentrum. Dat jubileum gaat gepaard met de plechtige opening van nieuwe vleugels deze zomer.

De nieuwbouw is met drie bovengrondse bouwlagen met een gezamenlijke vloeroppervlakte van 9.360 m² goed voor negen assistentiewoningen, twaalf bijkomende woonzorgkamers en vier inleunflats. Die laatste bieden valide partners van zwaar zorgbehoevende bewoners de mogelijkheid om levenslang samen te blijven wonen – een in Vlaanderen nog vrij uniek concept. In totaal biedt de vzw Zorg-Saam Zusters Kindsheid Jesu nu honderd woonzorgkamers aan in Moervaartheem, dat desondanks sterk blijft inzetten op huiselijkheid en kleinschaligheid. “Onze visie blijft helder: een huiselijke plek creëren waar zorg, verbinding en gemeenschap hand in hand gaan”, zegt Veerle Cornelis, directeur van Moervaartheem.

De ligging langs de rolstoelvriendelijke wandelroute Zilverroute maakt van Moervaartheem een aantrekkelijke stopplaats.

Verbonden met de buurt

Het woonzorgcentrum blijft ook inzetten op buurtgerichte zorg. De nieuwe cafetaria, met een zonneterras en petanquebaan, is toegankelijk voor buurtbewoners en verenigingen. “We vragen geen huur, maar hopen dat bezoekers de cafetaria ondersteunen door middel van een consumptie”, aldus Veerle Cornelis. De ligging langs de rolstoelvriendelijke wandelroute Zilverroute maakt van Moervaartheem bovendien een aantrekkelijke stopplaats. Ook het restaurant krijgt een sociale functie, met maaltijden voor buurtbewoners.

Biodiverse tuin voor zintuiglijke beleving

Een belevingstuin omarmt het gebouw. Die zorgt voor rust, natuurbeleving en zintuiglijke prikkels, vooral voor bewoners met dementie. Bovendien draagt de tuin bij aan biodiversiteit en ecologisch beheer. 

Er is gekozen voor streekeigen soorten, met aandacht voor bestuiving, eetbaarheid van planten en boscompensatie. De aanleg ervan was mogelijk dankzij financiële steun van het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos.

Circulaire aanpak

De bewoners verhuisden afgelopen winter al naar hun nieuwe kamers. De oude vleugel werd vanaf januari 2024 afgebroken. Spullen uit het oude gebouw die niet geschikt waren voor hergebruik in de nieuwbouw kregen een tweede leven via onder andere de scouts van Zelzate en organisaties die werken met vluchtelingen. De oplevering van de tweede fase van de nieuwbouw vindt omstreeks het verschijnen van dit magazine plaats.

Warmte en water

De nieuwe vleugels zijn volledig onderkelderd, met gedeeltelijke toegankelijkheid vanwege de brandregelgeving. Op het dak ligt een PV-installatie van 100 kWp. Een reservoir met een capaciteit van 180.000 liter vangt het regenwater op. Dat wordt gebruikt voor onder meer het spoelen van toiletten. Een overloop leidt naar een infiltratievoorziening op het terrein. Verwarming gebeurt voornamelijk op aardgas, terwijl de koeling via een lucht-waterwarmtepompsysteem verloopt. Er is ook sprake van warmterecuperatie via de ventilatie.

De nieuwbouw telt drie bovengrondse bouwlagen.

Doordacht en huiselijk ontwerp

Het strakke ontwerp is van de hand van Archipl Collectief. De buitengevels zijn afgewerkt met lichte en donkere bakstenen in wildverband. Binnenin zorgen herkenbare accentkleuren, afgestemd op de huisstijl van Zorg-Saam, voor visuele rust en oriëntatie. Gemeenschappelijke, ruime en lichtrijke leefruimtes per afdeling stimuleren ontmoeting en activiteit. Ruime terrassen, gekoppeld aan deze leefruimtes, maken voor de bewoners en het personeel een binnen- en buitenbeleving mogelijk. Ook het kapsalon, dat zich nabij het centrum voor dagverzorging en de cafetaria situeert, kreeg een plaats in de nieuwbouw. De kantoren van de directie en het personeel bevinden zich verspreid over de verdiepingen en zijn dus verweven met het dagelijkse leven in het woonzorgcentrum.    

De Jonghe voerde alle omgevingswerken uit. (Beeld: De Jonghe)

De Jonghe – Omgevingswerken  

Het Eeklose familiebedrijf De Jonghe voerde alle omgevingswerken uit voor WZC Moervaartheem. “Voor de aanleg van de toegangspaden gebruikten we waterpasserende klinkers, voor de terrassen traditionele klinkers”, legt projectleider Andy Baart uit. “De wandelpaden doorheen de park- en boszone hebben we uitgevoerd in waterdoorlatende steenslag. Een deel van de brandweg kreeg een klassieke betonverharding, maar vooraan en achteraan hebben we hiervoor grindgazon gebruikt. Dit biedt voldoende draagkracht en zorgt tegelijk voor een groen karakter. De aanleg ervan vergt wel extra nauwkeurigheid. Grindgazon bestaat uit organisch en inert materiaal, dat in de juiste verhouding gemengd moet worden om zowel draagkrachtig als waterdoorlatend te zijn. Het komt er ook op aan om het organische en het inerte materiaal op het juiste moment te mengen, anders zou het te sterk kunnen verdichten of te slap kunnen worden. Tijdens onze werken was het belangrijk dat het woonzorgcentrum én de parking altijd toegankelijk bleven. Daarom voerden we een bepaald deel van de werken uit tijdens de krokusvakantie, zodat het WZC bereikbaar was via een tijdelijke toegang over de speelplaats van de nabijgelegen school.”

Bijna vijftig jaar geleden richtte Achiel De Jonghe het gelijknamige bedrijf op. Vandaag staan dochter Annelies en haar echtgenoot Sander Mollet er aan het roer. Ze kunnen rekenen op circa 45 deskundige en gemotiveerde medewerkers. “Daarbij ook eigen tuinarchitecten, zodat we niet alleen als pure uitvoerders optreden, maar ook met onze klanten kunnen meedenken over het totale concept van hun omgevingsaanleg”, vertelt Annelies De Jonghe. “We staan in voor de totale omgevingsaanleg – zowel riolering, verharding als beplanting – en kunnen ook het onderhoud ervan op ons nemen.” Op de referentielijst prijken heel wat scholen en projecten uit de zorgsector, zoals Vrije Basisschool Het Ooievaarsnest in Assenede, De Springplank in Sint-Jan-in-Eremo, het Gentse AZ Maria Middelares en gebouwen van de Groep Philippus Neri (geestelijke gezondheidszorg) in het Meetjesland en het Waasland.

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer vzw Zorg-Saam Zusters Kindsheid Jesu (Gent)
Architect Archipl Collectief (Gent)
Hoofdaannemer(s) Bekaert Building Company (Waregem) en Vanhout (Geel)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten