De zorgsector is voortdurend in beweging. Maatschappelijke en technologische evoluties, beleidswijzigingen en crisissen zoals de coronapandemie zorgen voor onzekere toekomstperspectieven. Flexibele infrastructuur is daarom geen luxe, maar een noodzaak. VDL De Meeuw biedt met zijn innovatieve modulaire bouwconcept een oplossing die zorginstellingen de ruimte geeft om zich snel en efficiënt aan te passen.
Over heel België worden de modulaire gebouwen van VDL De Meeuw ingezet voor uiteenlopende zorgtoepassingen. Van tijdelijke infrastructuur tijdens renovaties tot semipermanente en permanente zorggebouwen: de mogelijkheden zijn breed. “Belangrijk om te weten is dat het hier niet om ‘containers’ gaat, maar om hoogwaardige modulaire bouwoplossingen die zowel functioneel als esthetisch niet te onderscheiden zijn van traditionele gebouwen”, benadrukt Koen Lismont, sales
manager bij VDL De Meeuw.
VDL De Meeuw ontwerpt en produceert kant-en-klare 3D-bouwmodules in eigen beheer. Dankzij een gecontroleerd productieproces in de ateliers worden de modules met een hoge graad van afwerking geprefabriceerd en just in time naar de werf gebracht. Daar volgt een snelle montage, waarna alle technieken en binnenafwerking direct worden geïnstalleerd. “Op die manier realiseren we in amper enkele maanden tijd een volledig ingericht gebouw. Van woonzorgcentra, ziekenhuiskamers, operatiekwartieren en kantoren tot hoogtechnologische laboruimtes en cleanrooms: alles is mogelijk.”
De voordelen van modulair bouwen reiken verder dan snelheid en esthetiek. Modulaire gebouwen kunnen eenvoudig worden aangepast, uitgebreid, verkleind of zelfs verplaatst naar een andere locatie. “Dat is een enorme meerwaarde voor zorginstellingen, die vaak snel moeten schakelen”, zegt Koen Lismont. “Door een gebouw op maat te huren voor een bepaalde periode hoeven ze zich geen zorgen te maken over investeringen, onderhoud of aanpassingen. Verandert het beleid of de prioriteiten? Dan demonteren we het gebouw en geven het elders een tweede leven.”
Deze circulaire aanpak is een belangrijke troef. Modulaire bouwunits worden niet afgedankt, maar opnieuw ingezet in de zorgsector of daarbuiten, zoals voor scholen, woningen en kantoren. Als hergebruik niet mogelijk is, kunnen de materialen selectief worden ontmanteld zonder sloopwerken. Ook op energetisch vlak scoren de gebouwen uitstekend dankzij een dampopen en luchtdichte afwerking, hoogwaardige isolatie en energie-efficiënte technieken zoals warmtepompen en zonnepanelen.
De flexibiliteit en kwaliteit van VDL De Meeuw worden bevestigd door talrijke succesvolle projecten. Zo werd op de campus van UZ Gent een tijdelijk inkompaviljoen gerealiseerd. Dit opvallende, felrode gebouw met transparante architectuur en een vrije hoogte van 6,7 meter huisvest aanmeldzuilen, inschrijfbalies, vertrouwelijke gespreksruimtes en administratieve diensten. “Het is niet ons eerste project op deze site”, vertelt Koen Lismont. “We bouwden er eerder ook een cleanroom van 900 m², de grootste van Europa, ingebed in een modulaire structuur van 2.250 m² die voldoet aan de strengste Europese
PIC/S-normen.”
Bij Centre Hospitalier Jean Titeca in Schaarbeek werd recent een modulair zorggebouw met vier verdiepingen, dat sinds 2015 extra zorgcapaciteit bood, volledig gedemonteerd en verplaatst. “In slechts elf dagen tijd hebben we het gebouw ontmanteld en alle tachtig modulaire units veilig opgeslagen in onze vestiging in Willebroek. Deze zijn nu beschikbaar voor een nieuwe bestemming. Geïnteresseerden mogen ons altijd contacteren!”
VDL De Meeuw bewijst dat modulaire bouw de toekomst is voor zorginstellingen die flexibel willen inspelen op veranderingen. Snel, duurzaam en volledig afgestemd op de noden van de klant: dat is bouwen zonder zorgen.