Met het project Léon, dat plaats biedt aan ruim 2.500 m² prestigieuze kantoorruimte in hartje Gent, herrijst een iconisch ontwerp van de Belgische architect Léon Stynen als een feniks uit zijn as. Opdrachtgever Qrf had er van meet af aan het volste vertrouwen in dat dit ambitieuze renovatieproject in goede handen was. Terecht, zo bleek bij de casco oplevering eind 2024. Een terugblik op een indrukwekkend bouwproces.
Veldstraat 88, het adres klinkt bij zowat elke Gentenaar vertrouwd in de oren. Is het niet vanwege de opvallende betonarchitectuur, dan wel als het voormalige Fnac-gebouw. Het oorspronkelijke pand – opgetrokken in modernistische, brutalistische stijl naar een ontwerp van Léon Stynen en Paul de Meyer – dateerde uit 1965 en was aan een grondige renovatie toe. Zo’n vijf jaar geleden kocht vastgoedinvesteerder Qrf het pand, wat vandaag resulteert in een compleet nieuwe invulling. Om een brug te slaan tussen de historische waarde en een vernieuwende, eigentijdse uitstraling werkte Qrf samen met aNNo Architecten, studiebureau HP Engineering en hoofdaannemer Verstraete.team. Het project draagt de toepasselijke naam Léon.
Nadat de eerste fase van de bouwwerken voltooid was en de Nike Store eind 2023 zijn deuren opende op het gelijkvloers van het iconische pand, startte de renovatie van de bovenverdiepingen met daarbovenop een nieuwbouw van twee extra etages. “Vanuit logistiek oogpunt waren de bouwomstandigheden bepaald geen sinecure”, licht Cédric Volckaert, projectleider bij Verstraete.team, toe. “Terwijl op de bovenverdiepingen bouwactiviteiten plaatsvonden, bleef de Nike Store operationeel. Dit vroeg om doordachte beschermingsmaatregelen, onder meer op het vlak van waterdichtheid. Maar ook de locatie, pal in de drukke binnenstad, bracht bijzondere uitdagingen met zich mee. Om de bouwlogistiek efficiënt te organiseren, werd een torenkraan geplaatst in de schacht van de voormalige goederenlift en opgebouwd vanaf de smalle Ajuinlei. Er speelde nog een ander belangrijk aspect: de restauratie van de bouwschil. Om de gevel in zijn oude glorie te herstellen, werden de bestaande betonnen gevelpanelen van 1 x 1 meter gereinigd en opnieuw verankerd met roestvrijstalen stangen.
Beschadigde panelen werden vervangen door gerecupereerde elementen van de technische verdieping.”
“Met meer dan tweehonderd jaar ervaring als vijfdegeneratiebouw- en houtbedrijf beschikt Verstraete.team zowel over de expertise als over gespecialiseerde vakmensen om de meest uitdagende bouwprojecten succesvol te realiseren”, aldus Business Unit Manager Toon Declercq. “Als klasse 8-aannemer zijn we actief in uiteenlopende domeinen zoals nieuwbouw, renovatie en restauratie. Met zelfs een eigen schrijnwerkerij! Om complexe bouwopdrachten te optimaliseren, zet Verstraete.team in op innovatieve technologieën zoals BIM. Zo resulteert de creatie van een digital twin in een transparante samenwerking op het vlak van calculatie, budgetbeheer en planning. Het platform omvat naast gedetailleerde 3D-modellen ook realtime-inzichten in de geplande activiteiten en projectvoortgang.
Hierdoor kunnen we processen nauwkeurig monitoren en verbeteren we de efficiëntie van onze uitvoering aanzienlijk. Met deze aanpak blijft Verstraete.team niet alleen trouw aan zijn rijke geschiedenis, maar ook aan zijn belofte om innovatieve oplossingen te bieden voor de uitdagingen van vandaag en morgen.”
“Het eindresultaat is een perfecte balans tussen modernistisch erfgoed en hedendaagse esthetiek. De symbiose van hout, glas en staal maakt dit project bijzonder. Kwalitatieve materialen, duurzame bouwtechnieken en energie-efficiëntie voeren de boventoon. Om het bijkomende gewicht van de extra verdiepingen te reduceren, werd gekozen voor een hybride constructie, bestaande uit stalen kolommen en houten liggers, houtskeletwanden in combinatie met cellenbeton en een staalbetonvloer. De nieuwbouwgevel werd voorzien van een isolerende sierpleisterlaag met gefreesde voegen. Een geslaagde imitatie van het oorspronkelijke gevelbeeld met een knipoog naar de stijl van Léon Stynen. Tegelijkertijd onderging het gebouw een buitengewone metamorfose. Dankzij grote raampartijen en nieuwe patio’s baden de kantoorruimtes in natuurlijk licht. Een frisse neus halen kan voortaan in de binnentuinen en op de terrassen. Vanaf de derde verdieping kan je zelfs de Gentse skyline bewonderen”, rondt Toon Declercq tevreden af.
Reppel Building Solutions – Vloerbekistings- en wapeningsplaten
Reppel Building Solutions is al bijna honderd jaar een klinkende naam als het gaat over vloersystemen en brandwerende materialen. De Nederlandse producent onderscheidt zich met een breed scala aan producten, aangevuld met de expertise van een eigen engineeringafdeling. “Ook bij het renovatieproject Léon in Gent ging aan de levering van de LEWIS Zwaluwstaartplaten een grondige studie vooraf. Van sterkteberekeningen tot montagetekeningen”, vertelt Jan Hofman, Sales- and Exportmanager bij Reppel Building Solutions. “Aangezien de funderingen van bestaande gebouwen doorgaans niet ontworpen zijn om een aanzienlijke extra belasting te dragen, was het gewicht van het vloersysteem een cruciale factor bij de optopping van het gebouw. De constructie moest licht in gewicht zijn en liefst zo dun mogelijk, uiteraard met het vereiste draagvermogen. Daarbij kwam het LEWIS-vloersysteem als beste oplossing uit de bus. Dit renovatieproject is dan ook een mooi voorbeeld van hoe LEWIS Zwaluwstaartplaten worden ingezet als bekisting en wapening voor lichtgewicht vloersystemen, volledig conform de geldende normen.”
Vandecasteele Houtimport – Thermisch verduurzaamd hout
Achter elk succesvol bouwproject staan sterke leveranciers. Deze stelling gaat zeker op voor Vandecasteele Houtimport, dat een partij thermo fraké – een thermisch verduurzaamde houtsoort afkomstig uit Kameroen – leverde voor het project Léon in Gent. “Dat Verstraete.team bij ons terechtkwam, hoeft niet te verwonderen. Dankzij onze ongeëvenaarde voorraad van circa 130.000 m³ aan gecertificeerd hout komen wij tegemoet aan de meest uiteenlopende wensen van onze klanten”, schetst Geneviève Standaert, Export Manager bij Vandecasteele Houtimport uit Aalbeke. “Wij importeren 130 houtsoorten uit alle hoeken van de wereld en distribueren deze in heel Europa. Daarnaast fungeert Vandecasteele Houtimport als exclusieve verdeler voor het Nederlandse Platowood in België, waardoor we op maat gemaakte profielen en balken in grote afmetingen kunnen leveren. Platowood-hout ondergaat een uniek gepatenteerd verduurzamingsproces en heeft een levensduur van zeker vijftig jaar. Het hout is daarom uiterst geschikt als gevelbekleding. Vandecasteele Houtimport gaat er prat op dat het volledige aanbod voldoet aan duurzame certificeringsnormen. Zo ook de geleverde thermo fraké, een milieuvriendelijke en thermisch behandelde houtsoort die voldoet aan de eisen van duurzaamheidsklasse 1. Beter voor de klant én de planeet. WIj zijn een toegewijd bedrijf, al vijf generaties lang!”
Stijn Verstraete Hout vormt voor heel wat projecten een tandem met Deuren De Groote. Zo kan de klant deuren op maat laten ontwerpen, produceren én plaatsen, geheel naar wens en stijl. Ook voor het kantoorproject Léon bundelde het duo de krachten, met een verbluffend staaltje vakmanschap als resultaat.
Tekst Els Goethals | Beeld Dieter Meyns
“We zijn trots om dit prestigieuze renovatieproject aan ons palmares te kunnen toevoegen”, zegt Jos Haspeslagh, zaakvoerder bij De Groote Deuren uit Ledeberg. “Alle binnendeuren – van de kelderruimte tot de hoogste verdieping – werden op maat gerealiseerd. In het architecturale ontwerp vloeien moderne en authentieke elementen harmonieus samen. De stijl van de binnendeuren is hier zorgvuldig op afgestemd, zodat ze perfect in het geheel passen. Maar hoe je het ook draait of keert: een professionele plaatsing en correcte opmetingen zijn cruciaal. En juist daardoor versterkt Stijn Verstraete de twee-eenheid.”
“Een tijdige plaatsing en degelijke afwerking zijn de sleutel tot een geslaagd bouwproces”, vult houtspecialist Stijn Verstraete uit Ruiselede aan. Wij werken dan ook met ervaren en goed opgeleide vakmensen.”
Een winning team
Verstraete en Haspeslagh in koor: “Voor het project Léon varieerde de afwerking van basisdeuren tot brandwerende deuren. Na overleg met het architectenkantoor werd er gekozen voor fineerdeuren met bijhorende massieve blokkaders. Verder geven de hoge, brede deuren een unieke touch aan de ruimtes. Net zoals het minimalistische concept van de blokkaders en de accenten met sapeli.”
Ambachtelijke houtbewerking zit bij De Groote in de genen, met een geschiedenis die meer dan honderd jaar teruggaat. Vandaag verloopt de productie van deurgehelen volautomatisch. Maar de passie voor het vak is altijd gebleven. Dat geldt ook voor Stijn Verstraete, die er nog eens vijftien jaar expertise bovenop doet. Ook de samenwerking met hoofdaannemer Verstraete.team verliep prima. Dat Stijn dezelfde familienaam draagt, berust trouwens op louter toeval. Wat een synergie!