Het nieuwe Landmark op de campus van UZ Brussel is een schoolvoorbeeld van moderne architectuur en duurzaamheid. Dit zeshoekig volume met roestkleurige gevels is een echte blikvanger die symbool staat voor de toekomst van de zorg. Het gebouw fungeert als toegangspoort tussen campus en publieke ruimte.
Landmark is opgevat als een sculptuur. Het geheel heeft een uitgebalanceerde vorm, waarbij de hoofdinkom uit de massa is gehouwen als een transparant, oplichtend volume. De entreehal markeert de start van een zorgboulevard die doorheen het gebouw slingert. Opvallend aan de gevel zijn de raamopeningen die in een alternerend patroon werden geplaatst. Dit creëert een visueel interessant geheel en draagt tegelijk bij aan de architecturale identiteit van het gebouw.
De TM met Artes Roegiers, EEG en Houben nam de volledige aanneming van het ontvangstgebouw voor de site van UZ Brussel voor haar rekening. Laurent Gérard, projectleider bij Houben, verduidelijkt: “De coördinatie met de opdrachtgever was heel belangrijk. De nieuwe toren over drie verdiepingen verbinden met een bestaand gebouw en tegelijk rekening houden met alle vereisten van een ziekenhuis was best een uitdaging. Het werd een intensief traject dat vlot verliep. Alle betrokken partijen zijn tevreden over het resultaat.” Steven Fiers, directeur bij Artes Roegiers, sluit zich daarbij aan: “Het is een prachtig gebouw met heel veel lichtinval en een open structuur.”
Opvallend aan de constructie zijn de houten gevelopbouw en de 8 meter hoge glasvlakken die maximale transparantie creëren. Landmark telt acht verdiepingen. Boven het publieke deel van de inkomzone bevinden zich zes etages met kantoorzones voor ondersteunende diensten en staflokalen voor medische diensten. Zo komt er meer ruimte vrij voor medische activiteiten in onder meer het consultatiegebouw. Op de tweede verdieping komt bovendien een ruim terras dat toegankelijk is voor alle medewerkers.
Landmark is een toonbeeld van duurzame architectuur, met een sterke focus op energie-efficiënt en passief bouwen. De zeshoekige plattegrond zorgt voor compactheid en een optimale oriëntatie. Ondanks de beperkte glasoppervlakte van 35 % in de gevels wordt de binnenruimte overvloedig verlicht door het gebruik van hoge ramen. Via een performant ventilatiesysteem wordt de lucht op een efficiënte manier ververst, terwijl de systeemplafonds voor de perfecte verwarming en koeling zorgen.
De gevel is uitgerust met een geventileerde dubbelehuidconstructie, waarbij mobiele zonwering werd geïntegreerd in de spouw. De passieve schil van het gebouw bestaat uit lichtgewicht prefab houtskeletbouw, met hoogwaardige isolatie en ultracompacte gevelpanelen van gerecycleerde natuursteen. Duurzaam én volledig volgens het Cradle to Cradle-principe.
Het meest complexe aspect van de bouw was de gevel met zijn innovatief samenspel van houtskeletelementen, panelen en geïntegreerde ledstrips. Het geheel werd ontworpen met veiligheidsglas in een dubbele huid om te voldoen aan de recent vernieuwde internationale brandveiligheidsnormen en omwille van de ziekenhuisomgeving. Dit vereiste een strikte materiaalselectie en tegelijk ook een zorgvuldige planning en coördinatie van de vluchtwegen en brandwanden. Het maatwerk van de mobiele binnenwanden, die stuk voor stuk werden geplaatst, vergde precisie en vakmanschap. Er werd verder ook gekozen voor klimaatplafonds.
Laurent Gérard: “Alle elementen voor de klimaatplafonds moesten perfect op elkaar afgestemd zijn. UZ Brussel vroeg een design dat inzet op mobiele ruimtes, waardoor ze snel een andere invulling kunnen krijgen.”
De bouw van Landmark was een uitdagend en iteratief proces. Via BIM werd het gehele proces digitaal gemodelleerd, wat de coördinatie tussen de verschillende teams vergemakkelijkte en maakte dat wijzigingen snel werden doorgevoerd. De BIM-verantwoordelijke was wekelijks aanwezig op de werf om ervoor te zorgen dat alle details nauwkeurig werden uitgevoerd en opgenomen in het as-built 3D-model. Het gebruik van BIM is bijzonder belangrijk voor de zorgsector, waar de complexiteit van de bouwprojecten vaak groot is. Dit project kan als voorbeeld dienen voor toekomstige ziekenhuisbouw, waarbij digitalisering een steeds grotere rol speelt.
Landmark van UZ Brussel is een voorbeeld van hoe moderne architectuur, duurzaamheid en technologie hand in hand kunnen gaan. Het gebouw combineert een functionele ruimte voor zorg en administratie met een technisch hoogstaand ontwerp dat de toekomst van ziekenhuisarchitectuur weerspiegelt. De volledige voorlopige oplevering is nog dit voorjaar voorzien.
IFS Building Systems – Glasgevel inkomgedeelte
IFS Building Systems, een toonaangevend Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in bouwen met glas en staal, stond voor een boeiende uitdaging bij het Landmark-project van UZ Brussel. Het bedrijf werd belast met het realiseren van een uitzonderlijk transparant ontwerp voor de inkom van het ziekenhuis. Deze entree omvat een gevel die gestabiliseerd wordt door glaskolommen, vervaardigd van extra helder glas, en isolatieglas in de vorm van HR++-veiligheidsglas, beide tot een indrukwekkende lengte van meer dan 7,5 meter. Elk detail van deze constructie werd specifiek voor dit project ontwikkeld om een perfecte integratie te waarborgen. Een extra complexiteit was het ontbreken van voorafgaande goedkeuringen voor deze toepassing. Dankzij de expertise van IFS Building Systems op het vlak van grootformaatglas, lijmtechnieken, constructieberekeningen en bouwvoorschriften kon het project succesvol worden afgerond. IFS Building Systems heeft binnen de bouwsector een indrukwekkende reputatie verworven. Van advies aan architecten en projectontwikkelaars tot ontwerpen, engineeren, produceren, leveren en monteren …: IFS Building Systems biedt volledige ondersteuning. Het team levert op maat gemaakte oplossingen en is een betrouwbare partner voor iconische bouwprojecten
zoals Landmark.
PariMetal – Structurele staaloplossingen
PariMetal is al decennialang dé referentie voor bewerkte stalen profielen en constructies. Met een breed aanbod – van eenvoudige en complexe staalstructuren tot halffabricaten en samengestelde onderdelen – bedient het bedrijf klanten die vooral actief zijn in ruwbouw, maar evenzeer in industrie en infrastructuur. Dankzij een modern machinepark en een toegewijd team levert PariMetal zowel kleine als grote series, met een sterke focus op zware constructies. Snelle levering, wat evenmin onbelangrijk is in de bouw, wordt gegarandeerd door eigen transportmiddelen. PariMetal werd eveneens geconsulteerd voor de realisatie van Landmark. De staalspecialist leverde en verwerkte maar liefst 155 ton profielstaal voor de volledige ruwbouw, inclusief gelaste verstevigingsplaten, koppelplaten en doorvoergaten. Daarnaast werden 38 kolommen van 200x100x8 met kop- en voetplaten, 22 ton bewerkte L-ijzers, IPE140-profielen en UPN100-profielen geleverd. Deze opdracht, uitgevoerd tussen mei en december 2022, bevestigt de expertise van PariMetal inzake structurele staaloplossingen voor grootschalige bouwprojecten. “Dragende structuren zitten in ons DNA”, verduidelijkt zaakvoerder Jos Paridaans. PariMetal blijft zich inzetten als de professioneelste partner voor bewerkte stalen profielen in ruwbouwtoepassingen. Altijd met meer dan uitzonderlijke aandacht voor vakmanschap, precisie en
betrouwbaarheid.