Op zorgcampus Maria Middelares in Rekkem maakt een verouderd woonzorgcentrum plaats voor een moderne, comfortabele nieuwbouw. Geen sinecure, want de werf bevindt zich letterlijk tussen de bewoners. Dankzij een nauwgezette fasering en doorgedreven coördinatie bleef de woonzorgcampus tijdens de werken perfect functioneren.
De vervangingsnieuwbouw van WZC Maria Middelares in Rekkem is opgevat als een gefaseerd traject, verspreid over meerdere jaren. De site bestond oorspronkelijk uit vier gebouwen die onderling met elkaar verbonden waren. Eén gebouw – ‘Myrthe’ – bleef behouden, de drie andere werden gefaseerd afgebroken en vervangen. “De grootste uitdaging was ongetwijfeld die fasering”, vertelt Bernard Gyselinck, projectleider bij Wyckaert, dat instond voor de volledige realisatie van het project: ruwbouw, afwerking en technieken. “We mochten niet zomaar een groot bouwvolume neerzetten. De bewoners moesten tijdens de werken op de campus blijven wonen. Daarom deelden we het project op in twee nieuwbouwfases.”
In fase 1 werd een eerste gebouw gesloopt en een nieuw volume met 37 bewonerskamers gebouwd. Dit laatste sluit rechtstreeks aan op het bestaande gebouw ‘Myrthe’. Na de verhuis van de bewoners uit het tweede gebouw naar de nieuwe vleugel kon Wyckaert overgaan tot de afbraak van gebouw 2 en de start van fase 2: een nieuwbouwvolume met 58 bijkomende kamers.
Gedurende het hele proces moest de continuïteit van de zorg gegarandeerd blijven. “De bestaande gebouwen waren nog in gebruik tijdens onze werkzaamheden”, vertelt Bernard Gyselinck. “We moesten er dus over waken dat alle nutsvoorzieningen actief bleven voor de gedeeltes die nog bewoond waren. Enkel de aansluitingen van de delen die gesloopt werden mochten afgekoppeld worden. Dat gold trouwens ook voor de riolering.”
Op het vlak van veiligheid kwam er heel wat bij kijken. “De nieuwbouwvolumes sloten op meerdere punten aan tegen de bestaande gebouwen. We besteedden veel aandacht aan stofschermen en maatregelen om brandoverslag te vermijden. Het was echt puzzelwerk, waarbij elke stap doordacht moest worden genomen.”
De gebouwen zijn volledig onderkelderd. Omdat er uitgegraven moest worden tegen bestaande structuren, kon er geen open bouwput gemaakt worden. Wyckaert koos voor een combinatie van berlinerwanden en secanspalenwanden om een veilige bouwput te realiseren.
Ondergronds bevinden zich nu de technische ruimtes en een industriële keuken waar dagelijks verse maaltijden worden bereid. De gevels zijn grotendeels in baksteen uitgevoerd, met een beperkt aandeel crepi. Die werken werden toevertrouwd aan vaste partner Faderi.
Het gebouw beschikt over een modern ventilatiesysteem, opgedeeld in verschillende zones: bewonerskamers, algemene delen en de cafetaria. Daarnaast werd een verpleegoproepsysteem van Televic geïnstalleerd, met oproeppunten in bed, badkamer en zitruimte. In de afdeling voor bewoners met dementie garandeert een dwaaldetectiesysteem extra veiligheid.
De kamers worden verwarmd via betonkernactivering. De leidingen werden tijdens de ruwbouwfase in de betonvloeren geplaatst en aangesloten op een geothermische warmtepomp. “Het systeem werkt op lage temperatuur en geeft de warmte gelijkmatig af via de betonstructuur. Ideaal voor een zorgcontext, waar een constante binnentemperatuur belangrijk is”, aldus Bernard Gyselinck. “Maar het vereist wel een strakke coördinatie: achteraf mag er bijvoorbeeld niet meer geboord worden in een betonplaat.”
Wyckaert werkte met lean planning om het lange uitvoeringstraject strak te sturen. “Door de gefaseerde aanpak konden we niet aan één stuk door bouwen “We moesten telkens wachten tot een gebouw leeg was voor we het konden afbreken. In totaal zullen de werken zo’n vijf jaar geduurd hebben, maar we zijn erin geslaagd om die lange doorlooptijd optimaal te benutten en alle deadlines te respecteren”, besluit Bernard Gyselinck.
Faderi Belgium – Gevelisolatie en -afwerking
Faderi Belgium uit Melle is al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in gevelisolatie en -bepleistering, houten gevelbekleding en steenstrips. Het bedrijf werkt zowel voor particulieren als voor aannemers die grote bouwprojecten uitvoeren. “De rode gekko op onze bestelwagens is intussen een vertrouwd beeld op werven in heel België”, aldus CEO Filipe Ribeiro. Bij de realisatie van de vervangingsnieuwbouw van woonzorgcentrum Maria Middelares stond Faderi in voor de isolatie en gevelbepleistering. “We plaatsten isolatie van 19, 20 en 22 centimeter dik, die we verplugden en afwerkten met een siliconeharspleister met een korrel van 1,5 millimeter. Onderaan voorzagen we een plint.” Het project werd in twee fases uitgevoerd. Omdat de gevel een doorlopend geheel moest vormen, paste Faderi een profiel met uitzettingsvoeg toe om beide fases netjes op elkaar te laten aansluiten. Ribeiro blikt terug op een constructieve samenwerking met hoofdaannemer Wyckaert. ”Als ik goed kan tellen, is dit het veertiende project dat we samen uitvoerden. Sinds onze eerste samenwerking in 2010 volgden nog heel wat werven, zoals Volvo Trucks in Oostakker, Stropkaai in Gent en 34 appartementen in Beveren. We kennen elkaar intussen door en door.”
TECHNISCHE FICHE
Bouwheer Patrivin Son (Lo-Reninge)
Architect DETOO Architects (Lochristi)
Hoofdaannemer Bouwonderneming Wyckaert (Gent)