Als gerenommeerd studiebureau stabiliteit is BeHeCON uit het juiste hout gesneden. Naast de berekening van allerhande gebouwen in metselwerk, beton en staal heeft het inmiddels ook een ruime expertise opgebouwd op het vlak van houtskeletbouw (HSB), houtschakelbouw, houtmassiefbouw (gelijmde OSB) en CLT (cross laminated timber). Dat resulteerde in een heleboel mooie referenties waarbij hout fungeert als structurele rode draad.
Houtskeletbouw of afgekort HSB bestaat uit horizontale en verticale elementen, al dan niet verstijfd door middel van houten beplating. “Deze innovatieve prefab bouwtechniek biedt vele opportuniteiten die bijdragen aan een duurzame toekomst”, weet Bert Hertleer, ingenieur-bestuurder bij BeHeCON. “HSB is licht, flexibel en zeer sterk. Bij de berekening van een constructie in hout en in het bijzonder HSB wordt de draagstructuur van het architectuurontwerp gemodelleerd in specifieke rekensoftware om de globale en lokale elementenstabiliteit te bepalen, zowel onder invloed van verticale als horizontale belastingen. Dit rekenmodel laat eveneens toe dat we na de bepaling van alle dimensies in hout ook alle knoopverbindingen kunnen detailleren, niet enkel van houten elementen onderling, maar ook van houten elementen met structurele elementen in beton, staal of metselwerk. Indien dit van toepassing is, berekenen we tevens de brandweerstand van de constructie. In elk geval berekenen we steeds de financieel en technisch meest economische hoeveelheid structureel hout en bijhorende benodigde knoopverbindingen. Deze filosofie hebben we ook toegepast bij de gevels van de nieuwbouw voor college Hagelstein in Sint-Katelijne-Waver.”
BeHeCON denkt al van in de voorontwerpfase creatief, financieel en technisch-economisch mee met de bouwheer, projectontwikkelaar, architect en aannemer. “Hierbij scannen we het project steeds op constructieve verbeterpunten die het rendement kunnen verhogen”, legt Bert Hertleer uit. “Op basis van een duurzame samenwerking komen we tot een positief resultaat en een reële meerwaarde voor elk lid van het bouwteam. Vlotte communicatie, service en kwaliteit staan hierbij voorop. Het is zaak om de stabiliteit in het ontwerp te integreren zonder afbreuk te doen aan de architectuur en de esthetiek. Naast optimalisatie van het financieel rendement van het project – via de creatie van een veelvoudig terugverdieneffect – streven we ook steeds naar technisch optimaal bouwen. Bij het Hagelstein-project in Sint-Katelijne-Waver resulteerde dit in een vlotte, praktische en efficiënte uitvoering door de aannemer op de werf.”
De BeHeCON-ingenieurs die gespecialiseerd zijn in de berekening van HSB leveren steevast correcte, gedetailleerde en duidelijke oplossingen af. Daarbij streven ze telkens naar een maximale toepassing van HSB in de draagstructuur – tot de vakwerken, wandliggers en de trap- en liftkern toe – en een economische optimalisatie van de volumes in hout. “Doorgedreven engineering resulteert in duurzame oplossingen met bezuinigingen op materiaalverbruik en reductie van de bouwkosten. Want ook al slaat hout CO2 op: hoe minder structureel hout en bijhorende knoopverbindingen vereist zijn, hoe kleiner de ecologische voetafdruk van het ontwerp en het gebouw. Zo dragen we onder andere in Sint-Katelijne-Waver ons steentje bij aan de realisatie van een groenere wereld”, benadrukt Bert Hertleer.