Maar de zware impact op onze economie en onze samenleving konden we op dat moment nog niet echt inschatten. Dat veranderde twee weken later. Ook de Belgische advies- en ingenieursbureaus moesten plotseling hun manier van werken aanpassen. Thuiswerk en onlinemeetings werden de norm. Dit was uiteraard ook het geval bij Tractebel, met 1500 medewerkers een van de grootste advies- en ingenieursbureaus in België.
“Gedurende de eerste dagen hielden we samen met het managementteam talloze noodvergaderingen om ervoor te zorgen dat onze medewerkers vlot zouden kunnen overschakelen naar een efficiënte vorm van thuiswerken als er een ‘lockdown’ zou worden afgekondigd”, aldus Denis Lohest, CEO van Tractebel.
“Er is snel geschakeld. Enkel medewerkers wiens fysieke aanwezigheid cruciaal bleek, gingen naar kantoor of begaven zich ‘on site’, uiteraard volledig conform de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften die opgelegd waren door de overheid. Toch mogen we niet vergeten dat de veranderingen van de ene dag op de andere werden ingevoerd. Iedereen moest zich aanpassen aan de nieuwe realiteit, wat voor sommigen resulteerde in een volledig sociaal isolement en voor anderen in een plotseling gejongleer met werk, kinderen
en een huishouden. We hebben hier als bedrijf op ingespeeld door een lijst van acties op te stellen die het leven van onze collega’s gemakkelijker en beheersbaarder moest maken”, vult de CEO van Tractebel aan.
“Net zoals heel wat andere leden van ORI hebben we ook sterk ingezet op interne mobiliteit, het beperken van tijdelijke werkloosheid, vlotte en transparante communicatie, hulp bij het organiseren van het thuiskantoor (aankoop bureaustoel, IT-materiaal …) en nog veel meer. De rode draad daarbij waren de aandacht voor onze medewerkers en de onderlinge solidariteit tussen collega’s. Samen staan we sterk!” besluit Denis Lohest.