De voorbije maanden is er veel inkt gevloeid over de voor- en nadelen van thuiswerk. De limieten ervan werden pijnlijk duidelijk, terwijl er op het vlak van digitalisering en work-lifebalance dan weer mooie stappen vooruit werden gezet. Relevanter dan een discussie over de pro’s en contra’s vind ik de impact van thuiswerk op de kantoormarkt. Raakt het hybride werken zodanig ingeburgerd dat bedrijven hun kantoorvraagstuk radicaal herbekijken? Worden ‘clean & flex desks’ straks mainstream? Komt de kantoormarkt in woelig water terecht nu de gevolgen van de crisis bovendrijven?
Dat zijn vragen die ons als projectontwikkelaar bezighouden, des te meer omdat wij vandaag knopen doorhakken over de kantoorprojecten van morgen. Niet evident in onzekere tijden. Bij gebrek aan een glazen bol houden wij daarom vast aan een aantal principes waar wij sterk in geloven.
Ten eerste: om de work-lifebalance te bevorderen, zullen bedrijven steeds meer inzetten op een aangename werkbeleving die verder gaat dan het pure ‘werken’. Met behulp van een aantal handige of leuke extra’s – denk aan een fitness, padel, kapper of strijkophaaldienst op het werk – zal er een aangenaam alternatief geboden worden voor de voordelen van thuiswerk.
Daarnaast geloven we dat de decentralisatie van de kantoormarkt zich de komende jaren zal doorzetten. Bedrijven zullen eerder kiezen voor regionale satellietkantoren – dicht bij de werknemers – dan voor een centrale locatie die enkel bereikbaar is na een stevige portie fileleed.
Tot slot geloven wij dat kwalitatieve kantoorgebouwen hoe dan ook de storm zullen doorstaan, of het nu een zacht briesje wordt of een heuse orkaan. Maar het kaf zal van het koren gescheiden worden en kantoren zullen aan meer eisen moeten voldoen. Mooi en praktisch zal niet volstaan, want ook duurzaam, goed geventileerd en hoogtechnologisch staan vandaag op de wishlist.
We geloven in deze drie principes en brengen ze ook in de praktijk bij onze eigen kantoorprojecten, zoals O-Forty in Oostkamp, de voormalige Douwe Egbertssite in Grimbergen en andere ontwikkelingen. We zien dat het zijn vruchten afwerpt, want de interesse in deze projecten blijft groot, crisis of niet. Dat stemt ons hoopvol voor de toekomst, hoe onzeker en volatiel die ook moge zijn.
De Pen wordt doorgegeven aan Geert Berkein, CEO bij Berkein Architects