De voorbije maanden en jaren heb ik kunnen ervaren dat onze sector zich in sneltreintempo heeft weten aan te passen aan de noden en eisen die zowel door overheden als door gebruikers worden opgelegd. Dit heeft een positief effect op alle aspecten binnen onze sector, gaande van het ontwerpen en ontwikkelen tot het effectieve bouwproces.
Voorts is duidelijk dat er anders zal moeten worden omgesprongen met onze ruimte en dat verdichting en hoogbouw zich toch zullen manifesteren. Dit hoeft naar mijn gevoel zeker geen negatief effect te hebben op de manier van wonen en het gebruik van de ruimte. Ik ben er trouwens van overtuigd dat wij als sector meer dan ons steentje kunnen bijdragen aan het verhelpen van de ergernissen waarmee we in deze moderne tijd te kampen hebben: geen rust, te weinig tijd, frustraties over mobiliteit en de vereenzaming van de mensen.
Door op een zeer bewuste en innovatieve manier te ontwerpen en te ontwikkelen, kunnen we die gekende ergernissen vandaag al voor een stuk wegnemen en kunnen we ze ombuigen in een positief verhaal. Het creëren van leefbare woonwijken, waar op wandel- of fietsafstand bijna alle voorzieningen aanwezig zijn (speelzones, rustplekken, horeca, winkels, enzovoort), zullen naar mijn gevoel de gegeerde rust bieden en de welgekomen tijdsbesparing opleveren voor de bewoners. Zulke woonomgevingen kunnen eveneens het sociale klimaat verbeteren en vereenzaming tegengaan. Ook weloverwogen, snelle en kwalitatieve verbindingen voor het openbaar vervoer, de fiets en de auto spelen een cruciale rol, want zij moeten de bewoners op een vlotte manier naar hun werkomgeving loodsen, waardoor de frustratie rond mobiliteit hopelijk afneemt.
Voorts kunnen we een bijkomend positief effect genereren door innovatieve technieken te integreren in onze gebouwen. Slimme gebouwen zullen ons kunnen helpen bij onze dagelijkse activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van slimme ijskasten of bergingen, het vanop afstand regelen van onze ventilatie, verwarming of koeling, het beveiligd ontvangen van pakjes of boodschappen zonder dat we thuis zijn, enzovoort. In de toekomst zal onze smartphone een nog belangrijkere rol spelen bij de creatie van ons wooncomfort. Nog meer toestellen en installaties zullen via ons wifinetwerk gekoppeld kunnen worden met een app, waarmee we alles kunnen aansturen en/of informatie kunnen delen. Al deze zaken zullen er ongetwijfeld ook toe bijdragen dat onze woningen milieubewuster worden en niet langer energieverslindende machines blijven.
Los van al deze tendensen heeft ook het bouwproces op zich een aanzienlijke evolutie doorgemaakt, al hebben we uiteraard nog een hele weg af te leggen. Daar waar alles vroeger meteen tegen de grond ging of maar voor een beperkt deel hergebruikt werd, zijn we ons nu met ons allen bewust van het belang van circulair langetermijndenken, en dit met betrekking tot een breder gamma van bouwmaterialen. Dankzij deze nieuwe mindset zullen er ook nieuwe en innovatieve bouwtechnieken bedacht worden. Dit alles maakt de bouw naar mijn gevoel opnieuw een innovatieve sector die nieuwe en frisse ideeën zal aantrekken. Met deze gedachte in het achterhoofd, koester ik de stille hoop dat jonge mensen bij het maken van hun studiekeuze opnieuw voor onze sector zullen opteren en dat ze ons zullen helpen om het pad verder te effenen voor toekomstige generaties.
De pen wordt doorgegeven aan Sven Grooten, architect-zaakvoerder bij B-architecten.