Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) voerde op 1 januari de verplichting in om woninghuurcontracten gewestelijk te registreren. Die moet volgens haar de federale registratie vervangen. Daar is minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) het echter niet mee eens. Hij trok naar het Grondwettelijk Hof om de federale registratie te behouden. Het Hof heeft zich nog niet uitgesproken. Gevolg: zowel de Brusselse als de federale overheid communiceren dat het huurcontract minstens bij hen moet worden geregistreerd. Verhuurders, huurders en vastgoedprofessionals zitten tussen hamer en aambeeld. “Een absoluut dieptepunt, pure administratieve kafka”, menen vastgoed-federaties CIB en Federia.
“Door de tegenstrijdige communicatie en loopgravenoorlog hebben verhuurders, huurders en vastgoedprofessionals geen andere optie dan dubbel registreren. De overheid heeft volledig gefaald om tot redelijke oplossingen te komen. Daardoor worden verhuurders, huurders en vastgoedprofessionals met een totaal onzinnige bureaucratische nonsens geconfronteerd”, klinkt het verontwaardigd bij CIB en Federia.
“Staatssecretaris Ben Hamou beweert bij hoog en bij laag dat de federale registratie is afgeschaft. Maar zolang het Grondwettelijk Hof geen arrest velt, kan ze daar geen enkele zekerheid over geven. De federale overheid zegt bovendien in haar communicatie het tegenovergestelde. Dit is extra pijnlijk omdat het beide beleidsniveaus eigenlijk maar om één zaak te doen is: de data over huurcontracten verzamelen. Zowel Brussel als de federale overheid willen die data hebben. Dat ze daarvoor verhuurders, huurders en vastgoedprofessionals met een onzinnige verplichting opzadelen, is op z’n best secundair te noemen”, zegt Kristophe Thijs, directeur Communicatie bij CIB. “Nochtans kunnen zij niet anders dan dubbel registreren. Aan de niet-registratie van een woninghuurcontract zijn immers sancties verbonden, zowel op federaal als Brussels niveau.”
“Hiermee is een absoluut dieptepunt bereikt in administratie kafka. Het ‘vechtfederalisme’ getuigt van een totaal gebrek aan respect voor diegenen die finaal de gevolgen dragen: de burgers. Zelden gezien. De politiek mag vandaag met het schaamrood op de wangen staan. Signaal na signaal dat het hierin zou uitmonden, werd immers in de wind geslagen”, aldus
Kristophe Thijs.