Platform voor de bouw
“Een warmtepomp is zuinig en combineerbaar met veel systemen”
Vincent is de nieuwste lucht-waterwarmtepomp zonder buitenunit.

“Een warmtepomp is zuinig en combineerbaar met veel systemen”

Gezien de alsmaar strengere energiewetgeving en de stijgende gasprijzen is een warmtepomp dé energie-efficiënte en CO2-neutrale manier om woningen te verwarmen en te koelen. Itho Daalderop produceert warmtepompen voor elke soort woning – van een kleine lucht-waterwarmtepomp tot een grote geothermische pomp. De troef van Itho Daalderop is dat het niet werkt met het giftige glycol als koelmiddel, maar met 100 % water.  

Alle Europese landen engageren zich om tegen 2050 CO2– en klimaatneutraal te worden. Om dat te realiseren, stappen we over van gas op hernieuwbare energie. We isoleren onze woningen op zo’n manier dat we nog nauwelijks energie nodig hebben. En er komt in Vlaanderen een verbod op aardgasaansluitingen in nieuwbouwwoningen (ten laatste tegen 2026). Hoe kunnen we onze huizen dan het best verwarmen? Met een duurzame en elektrische warmtepomp.

Itho Daalderop werkt niet met glycol, maar met 100 % water.

Alternatief voor hoge energieprijzen

“Een warmtepomp is op dit moment de flexibelste duurzame manier van verwarmen”, vertelt Sam Van Gerwen, marketingmanager bij Itho Daalderop. “Of je nu een nieuwbouw realiseert of renoveert, verwarmt via vloerverwarming of radiatoren, veel of weinig plaats hebt: een warmtepomp past in elk woonproject. En je kunt het systeem nog combineren met je cv-ketel als je dat wilt. We merken dat veel Belgen de stap nog niet durven te zetten. Maar als je ziet hoe de gasprijzen de spuigaten uit lopen, hoe afhankelijk we nu zijn van heel onvoorspelbare gasbronnen en hoe de energiewetgeving evolueert, is de stap naar de warmtepomp een evidentie.”

Door zijn kleine formaat past warmtepomp Vincent in elke woning.

Warmte uit de lucht of de ondergrond

Hoe werkt een warmtepomp precies? “Wel, bij Itho Daalderop produceren we twee soorten voor gezinswoningen en appartementsgebouwen: geothermische warmtepompen en lucht-waterwarmtepompen. De lucht-waterwarmtepompen halen warmte en koude uit de omgevingslucht. De geothermische warmtepompen putten uit de ondergrond. Waarom uit de grond? Omdat de temperatuur er op een bepaalde diepte constant blijft. In de zomer profiteer je zo van de natuurlijke koelte van de bodem om je huis af te koelen. De warmtepomp stockeert de warmte dan in die grondlaag. In de winter profiteer je dan weer van de constante warmte.”

Individuele units voor appartementen

“We krijgen regelmatig de vraag of die geothermische warmtepompen ook geschikt zijn voor appartementsgebouwen. Uiteraard! Daar zijn geen grote boringen voor nodig. Bij grote gebouwen voorzie je één collectief geothermisch buizensysteem. Daar sluit je alle individuele warmte-pompen op aan. Zo kiest iedere bewoner voor zichzelf de ideale binnenhuistemperatuur.”

Een warmtepomp verwarmt en koelt zo zuinig dat je energiefactuur fors daalt.

Premie van de Vlaamse overheid 

Ondanks de vele voordelen vallen de Belgen nog niet massaal voor de warmtepomp. De prijs is voor velen nog een drempel. Sam Van Gerwen: “Het is natuurlijk een investering. Maar de prijs van een warmtepomp komt overeen met een kwaliteitsvolle gaswandketel. En die investering betaalt zich terug, want een warmtepomp verwarmt en koelt zo zuinig dat je energiefactuur drastisch daalt. Zeker in combinatie met zonnepanelen. Vanaf 1 oktober 2022 kun je ook opnieuw premies van de Vlaamse overheid aanvragen. De basispremie voor een geothermische warmtepomp is 6400 euro, voor een lucht-waterwarmtepomp is dat 4800 euro. De premies lopen op tot zelfs 9600 euro.”

De warmtepomp van Itho Daalderop werkt samen met elke cv-ketel.

Klimaatvriendelijke wijken

“In ons Experience Center in Zellik organiseren we regelmatig opleidingen voor architecten, aannemers en installatiebedrijven om het systeem van de warmtepompen uit te leggen – van de algemene werking tot tips voor de plaatsing. Natuurlijk kunnen onze professionele partners ook altijd bij ons terecht voor advies als ze met een nieuw project starten. Een van de projecten waar we trots op zijn, is De Vloei, een klimaatbestendige wijk in Ieper. Daarvoor mochten we warmtepompen leveren voor de 38 woningen. Ook het cohousingproject Boldershof in Oostende voorzagen we van geothermische warmtepompen.”    

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Itho Daalderop.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten