Staalbeton is een belangrijke toeleverancier voor de bouwsector en biedt zijn vele klanten producten op maat aan dankzij zijn wapeningscentrale en metaalschrijnwerkerij. Om gepast op de gestaag groeiende bedrijfsactiviteiten te kunnen inspelen, liet de onderneming een gloednieuw kantoorgebouw optrekken, dat tussen twee bestaande loodsen werd ingepast.
Het nieuwe kantoor vormt een indrukwekkend poortgebouw dat voor eenheid zorgt op het bedrijfsterrein. Om het vrachtverkeer niet te hinderen, kunnen vrachtwagens onder het kantoorgebouw door rijden. Het hart van dat kantoorgebouw wordt gevormd door een patio met een fraaie, solitaire boom. Die zorgt enerzijds voor natuurlijke lichtinval en integreert anderzijds de natuur in het kantoorgebouw.
Backx – Boringen voor thermische energieopslag
De onderneming Backx (Brecht) werd aangezocht om boringen voor thermische energieopslag uit te voeren. “Het gaat om een omkeerbaar systeem met een koude- en warmtebron uit dezelfde watervoerende laag”, verduidelijkt zaakvoerder Gwen Backx. “Dit geothermische systeem staat, samen met de warmtepomp, in voor verwarming en koeling van het kantoorgebouw van Staalbeton. Op basis van de dynamische simulaties van het gebouw werd een verwarmingsvermogen van 176 kW en een koelvermogen van 179 kW vooropgesteld. De jaarlijkse energievraag voor verwarming en koeling bedraagt respectievelijk 102.665 kWh en 77.035 kWh. Om deze thermische vermogens te kunnen leveren, dient de warmtebron een maximaal debiet van 25 m³/h te kunnen leveren en de koudebron een maximaal debiet van 30 m³/h. Om de gevraagde hoeveelheden verwarming en koeling te kunnen bieden, zal er jaarlijks maximaal 29.000 m³ water verpompt worden.” Conform de hoogste kwaliteitseisen boorde Backx twee putten van elk 110 meter diepte in het watervoerende pakket ‘Zand van Diest’. Er werd ook een peilput aangelegd om in elke watervoerende laag controles te kunnen uitvoeren. “Groep Van Roey is al dertig jaar klant bij Backx voor boringen en droogzuigingen”, besluit Gwen Backx. “We zijn trots dat we ook mochten meewerken aan de realisatie van dit CO2-neutraal systeem.”
“Het was dan ook de bedoeling om de vrij hectische industriële omgeving wat te verzachten door een warme, rustige en aangename werkomgeving te creëren”, verduidelijkt Reginald Schellen, bestuurder van het gelijknamige architectenbureau. “Door de kantoren te groeperen rond een groene patio worden zowel licht als natuur het gebouw binnengetrokken en houden de werknemers voeling met de verschillende seizoenen.”
Sign & Facade – Bekleding luifelboorden en plafonds
Voor de realisatie van de luifelbekleding van zijn nieuwe kantoorgebouw deed Staalbeton een beroep op Sign & Facade uit Diest. Deze toonaangevende onderneming is bij velen ook nog heel bekend onder zijn voormalige benaming: Splen-Gevelbouw. In dit specifieke project werden zowel de luifelboorden als de plafonds bekleed met blind opgehangen cassettes in aluminium composietplaat. “Een dergelijke oplossing garandeert een zeer strakke uitvoering, zelfs met lange modulaties”, zegt Kris Drijvers, verkoopdirecteur gevelbouw bij Sign & Facade. “Bovendien draagt het gebruik van dit materiaal in grote mate bij aan een zeer lange levensduur, terwijl het daarnaast ook heel onderhoudsvriendelijk is dankzij een lak met vuilafstotende werking.” De geïntegreerde ledverlichting, die ’s avonds zijn feeërieke effect niet mist, werd eveneens geplaatst door Sign & Facade. Kris Drijvers: “Een andere boeiende uitdaging in dit project was de integratie van zonweringsschermen. Die taak voerden we op zo’n manier uit dat elke bevestiging onzichtbaar is voor het blote oog. En daar vaart de esthetiek alleen maar wel bij, uiteraard.”
Kortom: alweer een realisatie waar het dynamische bedrijf Sign & Facade terecht fier op mag zijn. Sign & Facade maakt deel uit van de Sign & Facade Group, die in haar branche marktleider is in de Benelux. Naast Sign & Facade omvat de groep ook de bedrijven Splen en Neon Royal, drie ondernemingen die gespecialiseerd zijn in buitenreclame (plexi, neon, reclamepanelen, gevelletters, banieren, zonwering, reclamezuilen, signalisatie, binnensignalisatie …) en de vervaardiging en plaatsing van architecturale gevelbouw (cassettegevels), luifels en designgevelbekleding. Daardoor is Sign & Facade Group een totaalaanbieder van visuele communicatie voor zowel in- als externe toepassingen.
“Vanwege de grote expansie van Staalbeton de jongste decennia waren de voormalige kantoorruimtes wat aan de krappe kant”, zegt Ben Leenaerts, werkvoorbereider en projectverantwoordelijke bij Groep Van Roey. “Bovendien wilde het bedrijf meer natuurlijke lichtinval en ruimte creëren voor zijn medewerkers en bezoekers in een moderne, state of the art omgeving ontvangen. Uiteraard was ook de realisatie van een energiezuinig gebouw meteen een grote prioriteit, net als de ontsluiting van het vrachtverkeer via een doorsteek onder de nieuwbouw.”
Interalu – Klimaatplafonds
Voor het nieuwe kantoorgebouw van Staalbeton ontwierp, fabriceerde en installeerde Interalu (Antwerpen) klimaatplafonds op maat. De bouwheer en de architect deelden een uitgesproken visie, enerzijds over het design en anderzijds over het duurzame karakter van het nieuwe kantoorgebouw. “Onze klimaatplafonds passen perfect in dit plaatje”, vertelt Carlo Miers, commercial director bij Interalu. “Interalu werd al vroeg bij het proces betrokken om samen met het volledige bouwteam de beste oplossingen voor dit project te ontwerpen. Ook de verlichtingsproducent was vanaf de start betrokken. Dit zorgde ervoor dat alle systemen naadloos in mekaar pasten.” Interalu kreeg de vraag om een klimaatplafond te voorzien dat op hoge temperatuur kan koelen met een groot vermogen. En dat binnen een bepaald budget en met de nodige architecturale uitstraling. “Dat is net het voordeel van effectief fabrikant te zijn. We designen en maken klimaatplafonds op maat van het project. In nauwe samenwerking met de klant, ingenieur en architect zorgen we voor een plafond dat aan architecturale en esthetische eisen voldoet en binnen het budget past”, concludeert Carlo Miers. “We zijn zelf ook enthousiast over het eindresultaat. We wisten dat het de moeite zou worden, maar toen we de ruimtes met eigen ogen zagen, waren we best trots. De doordachte materiaalkeuze en het samenspel tussen alle partijen hebben hun doel niet gemist!”
De open, vrij hoge kantoorruimtes creëren ruimte. Zowel op een eerder formele als op een informele manier kunnen er in verschillende delen en op diverse plekken in het gebouw vergaderingen georganiseerd worden. Het geheel ademt rust, kalmte en een ruimtelijk gevoel en dat biedt een aangenaam tegenwicht voor de hectiek die regelmatig de boventoon voert in de omliggende productieomgeving.
“Het was de wens van de bouwheer dat de verschillende, reeds bestaande werkplaatsen zouden worden verbonden met het kantoorgebouw”, aldus Reginald Schellen. “Op die manier ontstaat er, samen met het nabijgelegen hoofdkantoor van Groep Van Roey (ook een ontwerp van Schellen Architecten, red.), één krachtig geheel. Daarom werd er, net als voor het kantoor- gebouw, gebruikgemaakt van verticale glazen lamellen, die zijn uitgerust met een koperkleurig doek. De lamellen verhinderen niet enkel dat het overvloedige zonlicht het gebouw penetreert, maar verlenen de gevel bij zonsondergang ook een warme, koperen gloed.”
De handgevormde bakstenen van Petersen, die ook in de patio aangebracht werden, verwijzen naar het vakmanschap dat uiteraard ook bij Staalbeton primeert. Tot slot werd er ter hoogte van de uitkragende luifels voor een strakke, witte aluminiumcassette geopteerd. Het BEN-gebouw combineert een KWO-systeem met een koelplafond. Door zowel warmte als koude op te slaan in de bodem wordt het kantoorvolume op een duurzame manier verwarmd en gekoeld. Het innovatieve systeem zorgt gedurende alle seizoenen voor een aangenaam binnenklimaat, is heel onderhoudsvriendelijk en draagt bij tot het E-peil van 25.
Glaswerken Vanheertum – Zonwerende glazen lamellen
Voor de eerste keer een glasproduct plaatsen én meteen ook nog in XXL-formaat: ga er maar aan staan. Gelukkig is het Turnhoutse bedrijf Glaswerken Vanheertum voor geen kleintje vervaard. “In dit specifieke project bestond onze opdracht uit het leveren en plaatsen van zonwerende glazen lamellen voor de ramen van de voorgevel”, zegt zaakvoerder Steven Wagemans. Glaswerken Vanheertum werkt al jaren succesvol samen met Groep Van Roey en Staalbeton, waardoor er wederzijds vertrouwen is. “Het glas dat we hier plaatsten was extra helder, gehard en gelamineerd met een SEFAR- mesh. Die verleent de gevel een unieke touch, zorgt voor zonwering en creëert een one-way-vision-effect. De toegepaste look, COPPER, bestaat uit een geweven koperdraadstructuur.” Weinig glasbedrijven zijn vertrouwd met dit product en deze toepassing. Bovendien kan geen enkele andere Belgische onderneming het formaat in kwestie (1.700 mm x 3.750 mm) produceren. Glaswerken Vanheertum beschikt dan ook over een uitgebreid internationaal netwerk van toeleveranciers. Steven Wagemans: “De lamellenbevestiging werd ontworpen door een team van Staalbeton, Groep Van Roey en Glaswerken Vanheertum. Er werd geopteerd voor een slank stalen klemprofiel, zowel onder- als bovenaan, met op maat gemaakte afstandshouders. Die klemprofielen werden nauwkeurig geproduceerd en gemonteerd door Staalbeton. Dankzij deze perfecte voorbereiding kon het glas vlot geïnstalleerd worden.”
“Vermits Staalbeton, met Marc De Beuckeleer als algemeen directeur, al sinds 1982 deel uitmaakt van Groep Van Roey en voor al zijn bouwkundige investeringen en de coördinatie van de technische installaties een beroep doet op Van Roey als algemeen aannemer, was het alleen maar logisch dat het ook voor deze realisatie hetzelfde traject wilde afleggen”, zegt Ben Leenaerts. “We werken steeds ‘hand in hand’ om ontwerp, budget en planning op elkaar af te stemmen.”
Nadat Staalbeton in de zomer van 2018 de eerste plannen en een eisenpakket had opgesteld, was het aan Schellen Architecten om een gedetailleerd ontwerp uit te werken. Eind 2018 werden ook Studiebureel SMB uit Brecht (voor de stabiliteitsstudie) en Gebotec uit Mortsel (voor de technische installaties) onder de arm genomen. Door de gelijkmatige opbouw van een BIM-model in Revit en de periodieke (tweewekelijkse) terugkoppeling met de vakmensen die verantwoordelijk waren voor de stabiliteit en de technieken stond het bouwaanvraagdossier tegen eind april 2019 op punt en kon de omgevingsvergunning worden ingediend. Deze laatste werd verleend in oktober 2019 en liet toe om op 8 januari 2020 met de werken te starten. De uiteindelijke oplevering van het project vond plaats op 3 maart 2021, waarna Staalbeton het nieuwe kantoorgebouw meteen in gebruik nam.
Thiers-Horizon – Dakisolatie
Thiers-Horizon (Schoten) stond in voor de levering en de plaatsing van het Pirotherm-isolatiesysteem, dat geschikt is voor alle soorten platte daken. Van kleine renovaties tot grootschalige nieuwbouwprojecten als het nieuwe kantoorgebouw van Staalbeton. “Het Pirotherm-systeem combineert de Pirotherm-isolerende mortel met EPS-platen tot een sterk isolerende afschotlaag”, zegt Kris Vermeiren. “Elke gewenste U-waarde kan gerealiseerd worden, vermits het Pirotherm-systeem (ATG-gecertificeerd) drie onderdelen uit de klassieke dakopbouw vervangt: dampscherm, hellingsbeton en isolatieplaten. Met een kortere uitvoeringstermijn en lagere kostprijs tot gevolg.”
Met het flexibele Pirotherm-systeem wordt probleemloos een perfect meerzijdig afschot gecreëerd, onafhankelijk van de vlakheid van de ondergrond. Het afschot voorkomt hinderlijke, schadelijke plassen en vormt de ideale basis voor zowel alle soorten dakballast (grind, terras, groendak …) als onbelaste daken. Net als voor elk project werd ook voor de Staalbeton-nieuwbouw een optimalisatie van het systeem bestudeerd om de vereiste EPB-isolatiewaarde te behalen. Hiervoor werden een volledig dakenplan met Pirotherm-dikte en bijbehorende isolatienota’s met de gevraagde EPB-eis opgemaakt. “Ons ervaren team had ongeveer twee dagen nodig om het dak van Staalbeton – goed voor een oppervlakte van 440 m² – te realiseren”, zegt Kris Vermeiren. “Na een drietal dagen was de Pirotherm uitgehard en klaar voor verdere dakdichting.”
Familiebedrijf Thiers-Horizon is reeds actief sinds 1959 en werkt nauw samen met fabrikant Pirobouw, producent van isolerende mortels en brandwerende pleisters. Bovendien is Thiers-Horizon ook gespecialiseerd in het na-isoleren van spouwmuren.
“Dankzij de hand-in-handwerkwijze en het constructieve overleg – vanaf het eerste ontwerp over de uitvoering tot de stapsgewijze opbouw van ons BIM-model – werden alle facetten grondig en tijdig geëvalueerd, besproken en gemodelleerd. Dit alles resulteerde in een ‘transparant parcours’, waardoor zich tijdens de uitvoering geen noemenswaardige problemen voordeden”, besluit Ben Leenaerts. “Vermits het nieuwe kantoorgebouw tussen twee bestaande loodsen gepositioneerd werd, schuilde de grootste uitdaging in de eis om de funderingen van de loodsen te ontzien. Daarvoor hadden wij al in een heel vroeg stadium de nodige sonderingen en inmetingen uitgevoerd. Daarnaast was het ook van belang om de toegang tot de aanpalende loodsen voor klanten en leveranciers voortdurend te garanderen tijdens de werffase.”
Bouwheer
Staalbeton (Rijkevorsel)
Architect
Schellen Architecten (Bonheiden)
Hoofdaannemer(s)
Groep Van Roey (Rijkevorsel)