Platform voor de bouw
Recordomzet voor Wereldbouwer Jan De Nul in 2024
Het nieuwste installatieschip Les Alizés van Jan De Nul voltooide in 2024 de installatie van 107 funderingen voor de windparken Gode Wind 3 en Borkum Riffgrund 3 in de Duitse Noordzee.

Recordomzet voor Wereldbouwer Jan De Nul in 2024

  • Jan De Nul bereikt in 2024 voor het eerst de kaap van vier miljard euro omzet, een stijging van 36 procent tegenover 2023. 
  • Andere kerncijfers zoals de EBITDA en de nettowinst tonen dezelfde opwaartse trend. 
  • Op het einde van 2024 bedroeg het orderboek 9,55 miljard euro. Daarmee kijkt het bedrijf vol vertrouwen naar de toekomst.

Wereldbouwer Jan De Nul realiseert voor het derde jaar op rij een recordomzet. In 2023 steeg de omzet met 18 procent tegenover 2022. In 2024 ging die zelfs met 36 procent omhoog. Daarmee bereikt het bedrijf voor het eerst de kaap van vier miljard euro. 

Jan De Nul publiceert vandaag zijn jaarcijfers en die zijn bijzonder positief. Het bedrijf boekte in 2024 een recordomzet van vier miljard euro, waar die in 2023 net geen drie miljard euro bedroeg. Met 777 miljoen euro stijgt ook de EBITDA met 27 procent. De nettowinst gaat met 38 procent omhoog, tot 409 miljoen euro. 

Jan Neckebroeck, CFO bij Jan De Nul: “Jan De Nul kan een fantastisch jaar voorleggen qua resultaten, ondanks fikse geopolitieke spanningen en economische onzekerheden. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst, want de wereldwijde spanningen, versterkt met een groeiend protectionisme, zetten zich door in 2025.

Groei over divisies heen

De baggerprojecten en projecten voor offshore energie staan voor 77 procent van Jan De Nul’s omzet. De bouw van windparken op zee en de installatie van onderzeese kabels om groene energie aan land te brengen, zitten in de lift. Met onder meer de bouw van nieuwe havens in Spanje, Senegal en India blijven ook de baggeractiviteiten van Jan De Nul goed scoren. 

De diverse bouw-, sanering- en herontwikkelingsprojecten van het bedrijf zijn goed voor 23 procent van de omzet. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Oosterweelverbinding, de nieuwe verkeersknoop ter hoogte van Brussels Airport, het energie-eiland in de Belgische Noordzee en de aanpak van PFAS. 

Jan Neckebroeck: “We mogen er trots op zijn dat al onze divisies de sterke omzetstijging mee ondersteunenMet 302 projecten in 35 landen realiseren we die omzet bovendien op alle continenten. Onze grootste markt is nog altijd Europa met 42 procent, maar ook Azië en het Midden-Oosten zijn goed voor 34 procent en het Amerikaanse continent zorgt voor 20 procent van onze omzet.

Negatieve netto-schuld én grootse investeringen 

Op het einde van 2024 bedroeg het orderboek 9,55 miljard euro. Dat is opnieuw een record en geeft het bedrijf vertrouwen voor de toekomst. Dat blijkt ook uit de grootse investeringen die Jan De Nul in 2024 maakte. Het bedrijf bestelde opnieuw een extra-large schip om onderzeese kabels te installeren, een eerste plug-in hybride baggerschip en bovendien zet het sterk in op de elektrificatie van zijn machinepark op land. 

Jan Neckebroeck: ”Ondanks al onze investeringen kunnen we een negatieve netto-schuld voorleggen. Die financiële slagkracht is belangrijk voor ons bedrijf, want het stelt ons in staat om verder te investeren in de meest innovatieve vloot en vooruitstrevend landmaterieel.

Hernieuwde groene financiering

Jan De Nul sloot voor de financiering van haar activiteiten op 17 januari 2025 een overeenkomst voor een groene lening met een consortium van vijf banken. Dit betekent een hernieuwing van de groene, gesyndiceerde lening die reeds in 2019 werd opgezet.

De groene lening werd gestructureerd volgens de ‘Green Loan Principles’ zoals opgesteld door de Loan Market Association, dat is de sectorvereniging waarin banken, advocaten en andere financiële partijen zijn vertegenwoordigd. Het doel ervan is om investeringen in groene projecten te bevorderen door aan de banken en de ondernemingen richtlijnen te bezorgen rond de karakteristieken van een groene lening. Met een looptijd van zeven jaar verzekert Jan De Nul zich op deze manier van een stabiele financieringsbasis. Naast deze groene lening van 400 miljoen euro werd ook een lange termijn revolving credit facility geïnstalleerd voor 250 miljoen euro met hetzelfde consortium van banken.

8.801 medewerkers 

Eind 2024 stelde Jan De Nul 8.801 medewerkers te werk. Die mogen zich sinds zes januari 2025 allemaal ‘Wereldbouwers’ noemen, want Jan De Nul startte het jaar met een nieuwe merkidentiteit die de medewerkers centraal zet. 

Jan Neckebroeck: “Dit bedrijf is klaar voor de toekomst. En dat is in grote mate te danken aan onze 8.801 Wereldbouwers. De Can-Do mentaliteit, de drijfveer om te blijven innoveren, om elk project tot een goed einde te brengen, hoe moeilijk of complex ook. Daar ligt onze grootste sterkte.”

https://www.jandenul.com/nl/jaarcijfers-2024

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten